Category Archives: Uncategorized

1944. Politik? Nej – förtvivlan!

Mycket mer än politik
Mycket mer än politik

Direkt när jag hörde och såg Jamala i Ukrainas bidrag 1944 blev jag mycket berörd. Smärtan i röst och hennes kroppsspråk kombinerat med ett fantastiskt ljusspel gick rakt in i hjärtat. Det var som om något blev bekräftat i mig, en inre ton blev bevittnat. Detta något har med förtvivlan över krig, flykt, klimat, ekosystemets kollaps, maktutövande mm att göra. Associationen till första gången jag fick denna upplevelse var tydlig. Michael Jacksons Earth Song tog mig med storm, Jamala var en bris jämfört med den. Men vinden kom från samma håll. Jag är fortfarande förvånad över att Jacksons sång och video inte startade en revolution. Den kom kanske för tidigt? Michael var långt före sig.

Sedd 96 miljoner gånger på Youtube. Mer aktuell än någonsin
Sedd 96 miljoner gånger på Youtube. Mer aktuell än någonsin

Tidigare i denna tävling har liknande låtar som Ukrainas kommit sist och jag förväntade mig ingen annat nu heller. Så jag blev mycket förvånad när den gick vidare. Att den skulle vinna var helt otänkbart. Men tydligen är det fler än jag vars känsla i bröstet blev bekräftad och synliggjord av Jamalas uppträdande. Den handlar om 1944 och tatarerna på krim men det finns kopplingar till det som händer idag och samma förtvivlan finns inom oss av andra orsaker.  Att den kunde vinna gav mig hopp! om än litet.

De säger att det var politik och att Ryssland fick på näsan. De som säger så är antingen blinda eller helt känslokalla. Men just denna gång fick de inte bestämma. Tillräckligt många hjärtan blöder med världen, tillräckligt många vill få till en förändring. Det som brukar komma sist och förringas kom nu först! Ett litet steg i rätt riktning?

Fria hallucinationer med radio i öronen o yxa i hand

Jag har ägnat hela dagen (17/5) till att kapa o klyva ved. Under tiden har jag lyssnat på P1 och många tankar har väckts.

Vedkapning; onödigt arbete!?

Flyktingar kom till den lilla Gotländska byn Garda. De kom dit på natten o frågade tolken: “Finns det jobb, sjukvård och affärer här ?” Tolken svarade nej. “Var ska barnen då handla godis och jag som är rökare behöver ju köpa cigaretter!” utbrister flyktingen. I ett annat program menar en tjeckisk författare att flyktingarna inte kommer för att de söker ett bättre liv utan för att de måste. En annan flykting i Garda ville inte dela rum med en arab och gav sig därför av till Bergen, Norge där han fick jobb och boende. Nu önskade han sig ett hus och en flickvän. En annan invandrare kom till tals då det gällde svenska för invandrare. Han kom för 9 år sedan och lärde sig svenska själv. Han drev nu en bilverkstad. Han pratade som en riktig Norrlänning och lät mer svensk än de invandrarbarn som är födda här men inte vill prata som svennarna. Det skiljer på inställning hos både svenskar o invandrare. En del är som fågelungar och bara väntar på att få maten nedstoppad i halsen andra hanterar sin situation och tar ansvar. Jag tänkte att vi nu måste ta hand om flyktingarna, hämta in dem – med flyg! MEN de som söker ett bättre liv och inte flyr bort från ett krig har idag inte plats i det planet. De fördärvar för dem som verkligen behöver och som längtar efter tak över huvudet, mat i magen och ett liv utan dödsångest tills allt lugnar ner sig. Sedan kan vi prata integration. I Garda ordnade volontärer samkväm med flyktingarna man fick höra hur de sjöng barnvisor på rim. Jag kunde se för mitt inre hur de hoppade fram föreställande små grodor. Vilken vallgrav detta måste skapat mellan svenskarnas välkomstritual, flyktingarnas krigsupplevelser och bättre-liv-sökarnas visioner. Kunde vi prioritera krigets flyktingar skulle mottagandet  ske med öppna i stället för misstänksamma hjärtan.

Ett program handlade om Prag och integration. Den svenske journalisten boende i Prag berättade om hungermuren som byggdes på 1300 talet.  Skulle den skydda mot digerdöden? Nej den fyllde som mur ingen som helst funktion den gav dock arbetstillfälle, man fick något att göra och folk kunde tjäna pengar. Oj va konstigt! eller? Hörde ju idag om att Ost länken på höghastighetsbanan var förhandlad med Södertälje, Trosa mfl kommuner. De åtog sig att bygga 55.000 lägenheter och spendera 1 miljard till snabbtåget om det blev av. Snabbtågsbanan är som hungermuren, den byggs för att skapa jobb och tillväxt inte för att den behövs. Så är det även med Nya Jas Gripen E som är bra för försvaret och svensk försvarsindustri enligt flyggeneralen. Vi utför massor av lönejobb som inte behövs men som finns för att folk ska ha något att göra och för att de ska kunna tjäna pengar som ska konsumeras på onödiga saker. Planetens ändliga resurser konsumeras i onödan. Kan vi inte leva utan att ha ett lönearbete på fulltid, en fullbokad kalender och ett överdimensionerat boende som mer liknar en loppmarknad än ett livsrum? Kan vi inte njuta av att vi faktiskt lever här på planeten under några år, en fantastisk planet full av magi. Jorden har fött oss långt innan industrialiseringen och det kan den göra igen om vi inte förstör den.

Reumatiker föreningens ordförande förhandlar sig till osedvanliga förmåner trots 57.000 i månadslön. Hon menar att man inte så lätt kan få annat arbete vid 58 års ålder och därför måste tänka på försörjningen om hon skulle bli utan detta uppdrag. Med gratis boende, 6000 i skattebidrag och garantier om fortsatt anställning skulle hon lätt kunna spara 30.000 i månaden till sin pension (säkert ingen garantipensionsnivå som många arbetsoförmögna reumatiker har). Hon är lika fartblind och skamlös som många andra höginkomsttagare. Vd ar i de 30 största bolagen i Sverige har höjt sina löner med 17% senaste året. Allt motiveras med att verksamheterna vill ha den bästa kompetensen. Vid vilken lönenivå måste man betalas mer för att vara motiverad att utföra sitt arbete?Jag är väldigt motiverad till att ta hand om patienterna även om jag tjänar en bråkdel av de statliga cheferna. Trafikverkets chef (var det nog) med Polischefen hack i hälarna tjänar ca 156.000 i månaden. Hoppas de är väldigt kompetenta och motiverade annars beror det väl på för låg lön eller? I en ideell förening som Reumatiker förbundet borde det finnas gott om kompetenta eldsjälar som skulle göra ett fantastiskt arbete för halva den månadslönen som ordföranden har idag. Det är väl denna ekonomiska fartblindhet som tycker att 30.000 till en flyktings hemresa är rimlig ( får de sedan inreseförbud eller blir de pendlare?) eller 1900 per dygn till ett HBV hem för ensamkommande barn (kan vara riskpengar eftersom man riskerar bli ihjälslagen som i Varberg) eller att Marocko behöver utvecklingsstöd för att kunna ta hand om de barn som rest till sverige ( bra affär för Marocko att skicka fler barn hit?!) Vi hatar att bli lurade oavsett om det är oskäliga bidrag eller Panamaisk skatteflykt.  Svensk korruption; cheferna o makthavarna håller varandra om ryggen för att öka sina ersättningar  och skapa distans till den arbetande pöbeln!

Som avslutning. Repporten frågar barnmorskornas företrädare som vill ha en barnmorska per födande kvinna: ” Har vi råd med det?” Samma fråga ställs till hälsoministern. Han menar att man satsat 2 miljarder till 2019 på bättre förlossningsvård. Vi har råd med höghastighetståg, med Jas Gripen i ny version mm MEN vi har inte råd att ge våra födande kvinnor en trygg o säker förlossning?! Lika dumt som det en Ring P1 deltagare menade att vi av ekonomiska skäl inte kan ta miljöhänsyn. “Vi har ekonomiska realiteter som kommer i första hand”.  Eko-nomi betyder väl att hushålla med miljön. Vi kan av ekonomiska skäl inte låta bli att fördärva förutsättningarna på planeten för mänskligt och de flesta andra arters liv.

Lika värda? Vad är det som inte stämmer?

Siffror som förvirrar, matematiken stämmer inte!
Siffror som förvirrar, matematiken stämmer inte!

Siffror som lagt sig på mitt minne senaste veckan;

6 miljoner barn svälter i Etiopien pga torkan. 

49 miljoner hotas av svält i södra o östra afrika.

Sverige bidrar, hittills i år med 89 miljoner till Etiopiens svältande. Förra året var det 40 miljoner.

2 miljarder behövas direkt för att avhjälpa den värsta svälten

50 miljarder per år kostar  integrationen av 100.000 flyktingar till sverige. Hur stor del som tas ur biståndet är oklart.

1900kr/dygn kostar kommuner en HVB plats för ett flyktingbarn som ett rekryteringsföretag har ordnat.

250.000 Euro föreslås vara avgiften per flykting som ett EU land inte vill ta emot.

7000 miljarder kronor finns i Norges oljefond det motsvarar 1,3 % av världens samlade aktievärde vilket då borde motsvara  ca 550.000 miljarder kronor.

Frågor;

Hur många slipper svälta för 1900kr /dygn?

Hur många slipper svälta för 50 miljarder /år

Hur många slipper svälta för 7000 miljarder drygt 1% av världens aktievärde?

En flykting är värd 250.000 euro hur mycket är ett svältande barn i afrika  värd?

Peps har så rätt; det är falsk matematik!!

Lchf terroristerna måste kontrolleras.

princesstarta
Blir vi feta av sockret  eller av fettet i grädden?

Idag kom nästa angrepp på Lchf anhängarna. Lisa Söderström fick säkerhetsskydd när hon doktorerade. Hennes arbete visade att personer som äter mkt fett i medelåldern riskerar undernäring som äldre. Detta har föranlett personer att angripa Lisa på internet. Jag läste kostdoktorns blogg och visst där finns personer som ifrågasätter hennes resultat. I Vlt finns en artikel om undersökningen där det bla står “– Det vi har spekulerat i är att de har ätit feta livsmedel som inte varit så näringsrika. Man ska ju äta olja, kyckling och nötter men det var inte sådana livsmedel som man ätit utan det var mer tårtor, kakor och grädde, säger Lisa Söderström.” Varje Lchf terrorist vet att tårtor o kakor skall undvikas pga att de innehåller mycket kolhydrater dvs socker. Grädden går bra om det nu inte är som del i bakverk utan som ingrediens i kolhydratsnål mat. Lisa är nog felciterad för det kan väl inte vara så att det är feta bakverk, smörgås med smör o ost som hon menar är fet mat. Lchf are äter inte heller bröd då det innehåller minst 35% kolhydrat. Lisa tycker däremot att äldre bör äta fett så att de kommer upp i Bmi 29 för att stå emot sjukdomar bättre. Man blir inte fet av fett ensamt utan tillsammans med socker eller bara socker, enligt Lchf arna.

Jag tycker att Lisa blandar ihop socker, fett och undernäring. De flesta patienter jag möter är övernärda och äter alldeles för mycket kolhydrater med metabola syndromet som följd men det pratar vi väldigt sällan om. Visst måste man få kritisera vad en blivande doktor för fram.Men personliga angrepp hör inte hit. Om jag äter Lchf? Ibland …lite grann men jag är intresserad och tror att det funkar.

kommer vi att få se mer angrepp mellan dem som lever i den vedertagna vetenskapen och dem som gått vidare? Väldigt troligt, vi har bara sett början.

Astra Zeneca gör reklam i P1-Ekot.

 

Kolesterolmyten
Läs Ravnskovs hemsida om statinerna

“Statiner minskar risken för hjärt infarkt och stroke med 30%. Stor undersökning på 12700 personer. Statinbehandling kan rädda många liv.” Nyheten kunde höras på P1 flera gånger under veckan.  Jag läser lite mer om undersökningen på dagens medicin.  Undersökningen visade att 91 personer med någon riskfaktor som fetma eller rökning behöver äta statin ( i detta fall Crestor) i 5,6 år för att en incident med infarkt/stroke  skall förebyggas bland dem jämfört med en placebogrupp. astra Zeneca som tillverkar Crestor sponsrar undersökningen. Det står inget om vilka bieffekter som noterades i crestor gruppen (de som inte tålde medicinen plockades bort). Det står inget om vad en livsstils förändring skulle innebära för risken att få en infarkt jämfört med att äta Crestor. Statiner säljs för ca 150-200 miljarder skr per år! Är det värt det?  Ska Ekot göra reklam för Astra Zeneca? Reklam är partisk det vet vi men när Ekot för fram en nyhet förväntar vi oss en objektiv redovisning. Vi är öppna för dessa nyheter…det är dags att stänga det fönstret.

crestor-pack
Inget friskt liv kräva dessa piller

Det mest slående med undersökningen kanske var att av dessa 12700 personer med en riskfaktor som rökning eller bukfetma var det bara 3-4% som fick en infarkt eller stroke under 5,6 år.  Nyheten i Ekot kunde lika väl varit, ” Risken för hjärtinfarkt  hos feta rökare är inte så stor som alla tror, stor undersökning visar på små hälsorisker p.g.a fellevnad”

obesity1
En oundviklig del av evolutionen?

Klarar du en hållbar livsstil?

klimatkontot160113

Jag återkommer till detta med klimatkontot gång på gång. Min ekvation går inte ihop.

Verkligheten idag *X= Ett hållbart samhälle på en ekologiskt frisk planet.

Vad står X för. Vad fordras för att klimatförändringarna ska bromsas in och inte bli homo sapiens undergång? Vi har olika uppfattningar om X. En del tror att det inte existerar, dvs verkligheten idag = ett ekologiskt hållbart samhälle. En del tror att X är globala politiska beslut, andra hoppas att en grön kapitalism o den fria gröna marknaden ska lösa detta problem medans jag har svårt att tro att något annat än en stor natur katastrof kanske kan rädda några mänskliga DNA som kan ta vår art vidare. OCH?! varför bry sig?Allt blir väl stjärnstoft igen så småningom.

Sopberget på Rivieran
En soptipp på Rivieran. En slutpunkt i det linjära samhälle som står i sådan kontrast till ekologins kretslopp.
Waoranifolket ecuadors Amazonas3
Waoranifolket i Ecuadors Amazonas skulle känna sig väldigt udda i vår värld.

Paris mötet kom fram till att vi helst skall stoppa uppvärmningen av planeten vid 1,5 grader. Om vi ska klara det behöver vi bromsa NU, inte 2020 som mötet kom fram till. Om vi ska klara det behöver vi, individuellt hålla vårt bidrag av CO2 ekvivalenter till 1 ton per pers/år, så snart som möjligt inte 2050.  Kolla vattenfalls “one tonne life” (Vattenfalls kolgruvor i Tyskland skulle släppa ut 24 ggr Sveriges års bidrag av CO2 om de eldas upp. Dessa kol gruvor vill vattenfall sälja istället för att lägga ner?! Trovärdig klimatpolitik? NOT! )

Det offentliga släpper redan ut 2 ton av mitt utrymme så jag börjar året med en dubbel skuld. Men ändå, hur ska jag leva för att komma under 1 ton per år? Enligt klimatkontot ovan kom jag till 1,2 ton efter följande livsscenario; 40 m2 bostad med egen vind- solel och vedeldning,  vegetarisk mest egenodlad kost, ingen bil, inget flyg, inga andra transporter än cykel, köp av ett fåtal begagnade kläder per år och inga nya elprodukter inköpta. Ändå kommer jag inte under 1 ton! Det är mycket som behöver ändras i samhället om vi skall leva på ett för klimatet hållbart sätt. Det räcker inte att sortera soporna, köpa en mindre  bil, ha en vegetarisk dag i veckan eller flyga till Thailand bara var 5 te år. Hur ser det samhället ut där vi lever på ett för mänskligheten hållbart sätt? Hur påverkas vår nuvarande livsstil och vårt västerländska konsumtionsmönster när vi ska stoppa uppvärmningen av planeten vid 1,5 grader? Du skulle säker klara att ändra din livsstil enligt ovan men sker det då av egen vilja eller måste du bli tvingad? Ge mig det ljus i tunneln som jag så gärna vill se!

msn bilder01
En fejkad bild men kanske en vy vi får vänja oss vid.

Rockström checkar in 2 grader!

Antropocen
Antropocen kan definieras som den tid då människans verksamhet globalt har påverkat jordens klimat och ekosystem

Jag kritiserade Rockströms sommarprat för att vara snällt och optimistiskt i överkant. Det lät som om detta nog fixar sig bara vi justerar lite så kan vi i stort hålla på som vanligt fast på ett något justerat sätt. Idag pratade han mer kraftfullt och tydligt. Vi behöver bli planetskötare NU och börja böja utsläppskurvan nedåt NU för att helt enkel rädda mänskligt liv planeten. Han eldade säkert upp 97% av alla lyssnarna, övriga 3% klimatförnekarna är bland de utrotningshotade arterna, enligt professorn. Han beskrev en helhet som inte bara handlar  om att några öar i stilla havet riskerar att dränkas utan det handlar om rättvisa, ekonomi, konsumtion, politik, vilja till förändring, pågående massutrotning, planetens resiliens mm. Upp på barrikaderna nu skall vi djävlar klara detta! Han väntade till sista inlägget med att tala om hur vi ska få vårt svenska per capita utsläpp av växthusgaser att minskas från ohållbara 10 ton/år till hållbara 1ton/år. Värme o el löser vi med vind o sol CLICK,  Åk minimalt med bil, börja cykla o skypa CLICK,  Ät inte vanligt uppfött svin- o nötkött ej heller palmolja CLICK. Minska prylkonsumtionen genom att köpa bara det som behövs och då helst  begagnat CLICK. Flyg funkar med fossilfritt bränsle CLICK. Sätt krav på offentliga anläggningar så att de minskar din del av de gemensamma utsläppen CLICK. Sedan är det klart och då lever vi i ett fossilfritt sverige 2030!

MEN så lätt är det inte utan snarare än CLICK skulle Johan ha tryckt på ordet SVÅRT som han också använde ihop med Clickandet. Jag har använt Klimatkontot .se och det liv som ska levas på 1 tons nivån är ett helt annat liv än det vi lever idag. Dessutom har målet redan spräckts eftersom det offentliga släpper ut 2 ton åt mig varje år. Någon sa att vi, klimatpessimisterna vill ta samhället tillbaka till stenåldern. Men den mycket pessimistiska  ( och realistiska) Noami Klein menar att en materiell standard som vi hade på 60-70 talet kan vara hållbar.  Vad gäller matproduktionen är väl närodlat enligt Bullerby konceptet närmast det hållbara. Boendet behöver bli mycket tätare, mindre och kollektivt med superisolerade hus som värms med kroppsvärme kompletterad med sol- o vindel. El bil kan gå bra om vi åker flera i bilen och bara korta avstånd. Flyg är inte att tänka på så länge dagens flygbränsle används. Ska vi konsumera så mycket mindre behöver vi också jobba mindre. Vi får dela på de jobb som behöver göras och inte jobba med vilken onödig produktion som helst bara för att bidra till en icke hållbar tillväxt.  Kan vi ändra detta på 15 år? Vad ska förmå oss att ändra vår livsstil och syn på arbete så radikalt? Vad skall få dagens politiker att släppa tillväxtekonomin ? Vad skall få den rikaste procenten av befolkningen och de största globala företagen att släppa strupgreppet om oss och överge den sjukliga girigheten de idag lider av?

Jo jag tror att detta okända, det som skall kunna ändra på rådande paradigm, det som får oss att vilja överge vår livsstil , det som får oss att äntra barrikaderna, detta okända kommer- helt säkert. Jag hoppas bara att det kommer i tid. Om det blir för sent kan det likaväl dröja så att avslutningen för mänskligheten blir som ett fyrverkeri ur vars rök nästa livsform ska få den chans som vi förverkat. Den nya tiden blir enligt Rockströms ordbruk post antropocen; efter den mänskliga tidsåldern.

Hur tacksam bör man vara? Hur otacksam får man vara?

thumbs_unhcr3
Jag tror att det är det här som flyktingarna flyr ifrån

Uppdrag granskning   har åkt till Filipstad för att ta reda på hur flyktingar som kommit dit har det. Jag blir verkligen förvånad när jag hör flyktingarna intervjuas. De är inte alls nöjda. Några uttalanden; Vi är tvungna att köpa toapapper o blöjor för egna pengar. Barnen har inga leksaker och de har ingen lekplats att leka på. Om ni bjudit in 10 gäster till ert hem måste ni ta om hand om dem först innan ni bjuder in 10 till. Stäng gränserna. Jag har väntat fler veckor på en lägenhet, min kompis fick en efter en vecka. Vi har inget att göra. Myndigheterna kan vi bara träffa någon gång i veckan och då utan tolk, det blir jättelånga köer. Jag är rädd för att de andra störda flyktingarna ska göra mina barn illa. Vi dör hellre snabbt i Syrien än att dö långsamt här. Vi är inga djur som ni kan trampa på. Kanske inte helt rätt citerat men väldigt nära.

ug14-salwa-jpg
salwa kommer från syrien och hon är inte nöjd med mottagandet i sverige. bild från programmet UG.

De intervjuade flyktingarna har större förväntningar på samhället än vad vi har som redan bor här. Vad är det som inte stämmer? De är traumatiserade säger en reporter. Jag har också fått höra förklaringar till varför jag har sagt och tyckt som jag gjort när det inte passat mottagarens öron. Jag har varit stressad, arg på något annat, frustrerad på det mesta och därför uttalat mig felaktigt.  Starkt av Uppdrag granskning att visa dessa intervjuer trots att svaren inte är politiskt korrekta. Intervjuaren ställer tom de följd frågor som jag också hade velat ställa. Jag är förvånad att jag reagerade så starkt. Sedan gammalt är jag mycket känslig för att bli utnyttjad när jag velat väl. Då släpper jag allt, vänder ryggen till och går därifrån. Alla har ett eget ansvar, det finns rättigheter OCH skyldigheter.

En sak är säker hade jag haft dödsångest  kramandes mina barn i ett sönderbombat hus, om jag sett mina anhöriga eller vänner bli dödade bredvid mig , hade jag flytt från detta hemska med paniken i maggropen, DÅ hade jag varit oerhört tacksam om jag fått vara någonstans utan bomber och kulregn. Jag hade inte förväntat mig att komma in till ett dukat bord utan förstått att jag och min familj bara är några av många som behöver säkerhet och tak över huvudet varken mer eller mindre. Allt annat hade vi fått  lösa senare. Om jag tagit emot dessa flyktingar och om de  direkt hade börjat ställa krav likt dem i Filipstad, ja då hade jag pekat på dörren.

thumbs_1-unhcr-1
Är det inte såhär det är?

Självklart finns det flyktingar som verkligen är så behövande o strandsatts som vi föreställer oss, dem ska vi ta hand om. Låt de andra turisterna ta bussen över bron igen kanske finns det något land på vägen tillbaka till Syrien som kan motsvara deras förväntningar .

Nä, du behöver inte ändra livsstil…..

DSC04154b
Ny livsstil, nya val, egen odling

Först var det Rockström som påstod att det redan har hänt så mycket att vi faktiskt är på väg mot en mer hållbar värld. Sedan kom Axelsson ordf i Naturskyddsföreningen och påstod att vi inte drastiskt ska behöva ändra vår livsstil. Det är redan så att vi sakta men säkert vänjer oss vid ett mer hållbart leverne via de val vi gör dagligen. Vår ekonomi kommer att växa och ge fler arbeten när vi realiserar alla gröna möjligheter. Vi lyssnar på Spotify istället för att köpa CD skivor, vi väljer snabbtåg istället för inrikesflyg…..allt enligt Axelsson.

Idag kom FED´s rapport över USA´s ekonomi. Den växer pga intern konsumtionsökning, bla har efterfrågan på stora bilar ökat i takt med att bilbränslet blivit billigare. Igår presenterade Volvo sitt nya flaggskepp – en väldigt stor bil som ska ta upp kampen med andra europeiska lyxfordon. Visserligen finns den i hybridversion med elmotor för 50km men diesel o bensin blir vanligare än el. Vi har aldrig köpt så många nya bilar i Sverige som just nu. En mobil orsakar 83 kg rester i form av överblivet material vid bla malmbrytning mm.

klimatkontot
Så mycket tillför vi med nuvarande livsstil. Kommun o landsting kommer till med ca 2 ton per svensk

Jag gjorde klimatkontot.se igår. Den visade på 4,5 ton CO2 utsläpp för mig plus de 2 ton som kommun, stat  o landsting släpper ut pga mig. Om det ska vara hållbart, om vi ska klara 2 graders målet måste jag och alla andra komma ner på 2 ton i snitt. Jag tror att många skulle anse att min livsstil är extrem vad gäller konsumtion. Om jag ska klara 2 ton måste jag skrota bilen ( inte sälja den o låta någon annan smutsa ner med den), bo i ett litet hus 40m2 på landet där jag kan odla själv, tillverka allt som jag kan tillverka själv, bli vegetarian  och köpa begagnat.

Just nu pratar de på P1 om ett projekt där man ersatt bilen hos 3 familjer med elcyklar el fyrhjuling mm. Man ville se vad det för med sig att vara utan bil för en barnfamilj. De började handla mat på nätet (lastbil som hemtransportör är tydligen bättre enligt forskaren) på semestern cyklade de på Åland. Allt detta för att vi behöver få ned bilåkandet. Är detta att betrakta som ett val vi gör för att vi vill eller är det en tvingad livsstilsförändring? Familjen väljer efter detta året att ingå i en bilpol istället för att äga en egen bil samt använda cykel till det mesta. Forskaren tror att det blir svårare att få landsortsbon att klara sig utan bil. Stadsbon åker lika mkt bil som de på landsbyggden så i takt med urbaniseringen kan fler välja bort bilen. Välja bort?! vi köper ju fler o större bilar än någonsin!!

Hur kan Rockström o Axelsson säga att vi inte behöver ändra livsstil bara börja välja annorlunda o mer hållbart? Jag tror att de vill hålla modet uppe så att vi trots allt tror att det går att rädda mänskligt liv på jorden. Om vi ger upp finns det absolut ingen chans. Men att luras för att inte bli uteslutna från beslutsrummen  tar bort guru statusen för Rockström o Axelsson.

Obama känner inget behov av att luras när han säger ;” – Vi är den första generationen som får känna av klimatförändringarna och den sista generationen som kan göra något åt den.” Heder åt honom.

Haven dör och töms på liv – ingen nyhet!

manniskan-varlden-surfare-skrap-02Nyheten om att liven i haven har halverats på 40 år borde slå ut alla andra nyheter inklusive flyktingvågen, krigen i Mellanöstern, Sverige in i Nato, supermiljöbilspremier,  tyska biltillverkare ser flyktingarna som starten på en ekonomisk hausse och Reinfeldts ekonomiska hjärta. Men nu kommer nyheten bland alla andra kortisar i nyhetsflödet. Håll för öron, ögon o mun så kanske det hemska går över. Det ena efter det andra – vi går mot slutet och vi är inte villiga att göra ett skit åt det. Vi snarare förvärrar det hela; fiskar mer, värmer upp haven mer, försurar haven, släpper ut 8-12 miljoner ton plast per år i haven……..

Förra året konstaterades att samma sak har hänt på land. Hälften av allt djurliv på jorden har försvunnit på 40 år. Kom någon ihåg det? Nej knappast vi håller på som vanligt.

Just nu diskuterar P1 med åsa romsson om omställningen till en fossilfri bilpark 2030. Är det någon ide att diskutera det. Hur mycket förutsättningar för mänskligt liv har vi fördärvat tills dess?