Äventyr, vad är det?

080315

Äventyr, vad är det? För mig är det när man är så närvarande och har sådan kontakt med sin omgivning att det blir som att befinna sig i ett högre medvetande, i en annan dimension. Den kan vara overklig, vacker, skrämmande, helt fantastisk, drömlig, smäktande och allt mixat i en unik upplevelse. Om man har någon med sig på äventyret så blir det bara bättre om nu inte sällskapet tycker att allt är skit, eller skitjobbigt eller att det är som vanligt.Äventyret kan vänta överallt och när som helst, det gäller bara att upptäcka det. Det behövs ingen maui resa även om den första gången definitivt blir ett äventyr. Det kan räcka med att gå ut, cykla en sväng (gärna mer än runt kvarteret) äta ute, gå på pubben, handla det man vill men inte behöver och förståss segla i kuling.Det är du själv som bestämmer om det är ett äventyr eller inte. It´s up to you!

Miljö tjöööt

080312

Nej, nu orkar jag inte höra på dig längre! Hon, min dotter hoppar upp ur soffan och med några kliv i trappan har hon lämnat mig ensam i källaren. Jag har gjort det igen, svamlat om framtida naturkatastrofer och människans oförmåga att tänka längre än sin egen näsa. Hon skall ju bli äldre än jag och situationen jag förutspår är ju hennes värld och livsutrymme. Jag känner mig som en skit och lovar mig själv att aldrig ta upp ämnet igen. Detlovade jag förra gången med men nu bad hon mig upprepa vad en meteorolog på TV´n sa om landissmältningens konsekvenser och då var jag igång: Golfströmmen stannar, ny istid, vattnet tar upp värmen som isen reflekterar, havsnivån stiger, metangasen i haven släpps lös och boooom locket läggs på! Det kanske inte blir så?! Många har ju målat f-n på väggen förr och förutsett undergången senast var det väl millenniumskiftet som skulle få alla dataapparater att bli självmordsterrorister. Vi skulle ”millennium säkra” våra hem och kontor. Dyra konsulter åkte runt och säkrade. Inte mycket hände förutom att nyårsfirandet var extraordinärt i alla avseenden. Min världsbild har ändrats radikalt. För 20 år sedan fanns det inget hot i framtiden som påverkade hur vi valde att leva i vardagen.Nu får jag dåligt samvete för allt. Inte minst den stundande Maui resan. 2 ton Co2 man får släppa ut per pers/år om det skall gå ihop sig. Med resan som ger 5 ton Co2 blir det 11 ton för mig under 2008 och jag skall kalla mig naturvän?! Hur många är beredda på att offra surf eller semesterresan och resorna till havet när det blåser?Det är svårt. OK efter resan får det bli i norden, boende i husbil året runt stila glidande i 50km/tim de 200 mil om året som jag får röra mig, spenderade i enlighet med DMI´s vindprognoser.Går det att segla till Maui?

The fathburning position

The fathburning position. Nehä det är inte namnet på en ny nedladdad rockgrupp, även om Linda tyckte att namnet skulle passa till det. Nej det är ett tillstånd som vi är ovana vid att befinna oss i. Det är då vissa ropar ut; Ohh mit blodsocker är så lågt jag måste äta en kaka..fort…NU! Kakmonstret rafsar hysteriskt i skaferiet för att rädda sitt liv. Det känns ovant, en sugande känsla i magen som om energin håller på att tas slut och att när som helst kommer jag att svimma. Härom dagen åt jag frukost (fruktsallad och ägg), drack kaffe vid sjön för att kl 18.00 springa löppasset som är beskrivet nedan. Jag hade just sockersugkänslan i magen när jag snörade på mig löparskorna. Det fanns nog lite till att hämta och jag gick ju inte in i väggen. Dvs när fettförbränningen inte hinner med att tillfredställa energibehovet. Att få hammarn brukar cykelisterna säga. Då kan man inte hålla balansen på cykeln längre, man får lägga eländet i diket och lifta hem (självupplevt). Ni har säkert sett vissa maratonlöpare som gått in i väggen och som raglande på upploppet inte hittar målet. Då kan vi prata om sockersug!!
Ja ha det var därför jag var så dålig på löprundan igår! Nejdå inte alls.Det var bara det att kroppen gjort slut på kolhydratförrådet och gett levern i uppdrag att hämta lite fett på buken och göra om det till socker eftersom cellerna behöver det.
Vi är så ovana vid detta normala tillstånd, att bränna fett så vi tror att vi är sjuka. Vi är bara vana vid att stoppa in mer än vi behöver och lagra kallorierna som fett på buken.
Jag gjorde ett test på jobbet. Jag befann mig i fathburning position och tog plasmablodsockret; 5,4 (jag brukar ha 4,5) och blodtrycket 125/82 (normalt105/65) dvs jag hadde inte för lite socker i blodet så cellerna fick sitt och blodtrycket tydde inte på att jag skulle svimma just då.
Jag åt ordentligt med fruktsallad och efter 2 tim var värdena 5,9 resp 110/74. Jag befann mig inte i fettförbränning, allt var lugnt i kroppen det var som vanligt. dvs det fanns energi tillräckligt i mage, lever och muskler så lagret av fett fick vila i fred. Det är lite jobbigt för kroppen att göra om fett till socker därför tror jag att blodtrycket går upp just då.
Prova själva, om ni inte är insulinbehandlade diabetiker upplev the fathburning position och se det som underhåll av en nyttig process. Kanske det inte gör något om bukfettet reduceras något.
Ur ett evulutionistiskt perspektiv är nog förbränning av fettdepåerna ett mer naturligt tillstånd för människan än obegränsad tillgång till raffinerad färdigmat.Obs detta är inga evidensbaserade fakta utan bara egna teorier. Vad tror du?

Imorgon vid den här tiden…..

Min barndoms tandläkare gjorde mer än att bara borra upp mina fina tänder och fylla dem med giftig amalgam, troligen för att samtidigt fylla sin egen plånbok.
Han gav mig också vanan att tänka; Imorgon vid den här tiden…..Om en vecka vid den här tiden…. Nästa gång jag går ut genom denna dörren..osv.
Vad är det imorgon vid den här tiden? Jo, det är över, tanden är uppborrad och amalgamfylld, föreläsningen är genomförd,det obehagliga är över helt enkelt.
Det är inte så att jag tänker …om en timme sitter jag i stolen och plågas, jag tänker på att det är över och att det då känns skitbra. Dvs en mindre trevlig upplevelse balanseras upp med en positiv tanke om hur det är efteråt. Inte så dumt men det var säkert inte med den målsättningen som min gamle tandborrstyrann
fördärvade min käft. Nu hoppar de gamla fyllningarna ut, några om året och de byts ut mot porslin eller plast. Nu är det dock inte så ödesmättat längre även
om tårna kröker sig och fingrarna kramar hysteriskt om armstöden när tanden spettas upp.
Om 6 timmar är det över, då har mitt amalgamhål fyllts med ny vacker vit plast det skall bli gött.

Tempolöpning

Knät och hälsenan mår för tillfället rätt bra. De tillåter löpning i ett tempo som påminner mig om min ålder och dödlighet. Idag gällde det tempolöpning med gänget som har tränat hårt i 2 år utan mig. Under väntan på allas ankomst diskuterade de livligt mellantider under vasaloppet i helgen och förundrade sig över gamla och lytta tanter som vissa år kört om dem på sista milen.Efter luffs i 3 km så var det tempo i 3,3km.  Alla försvann framför mig utom han som haft influensa i en månad han blev efter men sprang om mig efter 2,8km. Pulsräknaren hade då varit över 160 några gånger och tankarna om att ge upp löpning för gott växte sig starkare i takt med att andningen slet sönder mina luftrör. 14.04 det var 1 min bättre än förra veckan. De andra hade väntat i ca 2 min på mig och ville påbörja lunken hem 3,4km. Hjärtat ville inte lugna ner sig men jag kunde stöta fram mina ursäkter om varför jag var så dålig till influensamannen. Han försökte trösta mig tills jag började gå i sista backen. –TACK för idag , skrek jag efter dem. Kommer jag att ha nytta av detta på Maui om en månad?

Wee have to become the things wee wants to see.

“Wee have to become the things wee wants to see.”

Orden mötte mig på en toalettspegel. Jag var på kurs och kaffedrickandest pris skulle betalas innan fortsatt kunskapsinhämtning var möjlig. Jag siktade tryckte på och tänkte:Är det så ? Vi behöver bli det vi själva vill skall bli verklighet. Det börjar med mig själv. Det jag klagar på får jag överföra på mig själv och starta förändringen där. Gör jag det? Knappast, jag klagar på det mesta och tycker att mycket är skit. Speciellt människan som företeelse, vi som varelser har förbrukat förtroendet som givits oss. Vi är som en gräshoppssvärm som fördärvar allt i vår väg.OK om spegelmeningen gäller så skulle jag se till att dö för att påskynda det önskade tillståndet – människan i samspel med Gaia vad gäller antal och leverne.Vad är en Blogg jämfört med ett budskap på toaspegeln i rätt ögonblick?

OK håller jag på att bli en +10grader, sol surfare?

Det har  blåst på kusten nästan hela veckan och helgen. Var har jag varit? Hemma och renoverat stora rummet och hallen. Varenda dag har jag sagt : “Imorgon skall jag åka!” men på morgonen har jag känt mig stel, sliten, gamal och frusen. När Putte meddelade inför helgen att han var sjuk så föll motivationen än mer.
OK håller jag på att bli en +10grader, sol surfare? eller är det bara så att jag väntar på bättre tider på Maui nästa månad? Det skulle ju vara bra att åtminstånne ha några timmar i underarmarna inann dess. Än är det inte för sent att hänga bom i vårföret.