Getingar-vad gör de för nytta?

08naturblogg0001.JPG

Frågan ställdes av P3´s morgonpratare. Lyssnare uppmanades att ringa in och tala om vad de tyckte om getinginvasionen i år samt svara på nyttofrågan. Efter ett antal samtal kom de fram till att getingar gör ingen nytta utan kunde helst sluta att finnas till. Jonas säger att getingar äter gammal frukt?! Är det att räkna som att göra nytta? Har de inget med blommors sex liv att göra som bina? Äter de kanske upp mördarsniglar eller annat otyg som vi människor inte tycker om? Vad behöver dessa varelser utföra för arbete för att rättfärdiga sin existena? Det stod i Värnamo Nyheter att det är getingår pga att många getingdrottningar överlevde en mild vinter -vår. Nu har drottningarna flytt boet, antagligen för att festa runt innan det är dags att packa in sig inför nästa vinter. Då har de andra arbetsgetingarna ingen uppgift längre utan de flyger runt och letar efter något gott som sockerdricka, honung, glass, kakor, sylt mm Det går ju inte att vara ute utan att ha 3 getingar på glass skeden då den är på väg ner i halsen. De vet ju om att de snart skall dö, vid första köldknäppen så det gäller att förlusta sig så mycket som möjligt.  

08naturblogg0002.JPG

Jonas blev stucken på fingret när han diskade. En geting tog ett skum bad i baljan och blev rädd när han började rota i disken. Jonas blev skiträdd, fingret svullnade och getingen dog. Till vilken nytta! Rädsla och konfrontation använder vi för att hävda vår existens, det gäller både getingar och människor. Hur är det med andra onyttiga djur som råttor, fästingar, löss, ormar, möss, spindlar, långbenar (ni vet sådana som tappar benen så fort man rör dem), förkylningsvirus, sjukdoms framkallande bakterier mm. Det blir ett stort gäng som vi gärna skulle rota ut tillsammans med alla de varelser som vi redan håller på att determinera för gott. Vad är att göra nytta? Nytta för männskligheten är att bidra till att vi får mindre problem, lever friskare och blir fler. Det är viktigt att göra just nytta för samhället, för andra och för mänsklighetens goda. Gör getingarna eller du ingen nytta så kan ni lika gärna sluta andas. 

08naturblogg0003.JPG

Nu är det väl så att livet och evolutionen inte ställt nyttokravet utan allt liv som lyckats överleva har fått leva. Getingarna är som vi – överlevare. Vi gör alla så gott vi kan för att överleva och föröka oss oavsett hur nyttiga eller onyttiga vi är. Om man betraktar getingarna eller andra varelser lite närmare tycker jag att bilden blir annorlunda. Respekten för allt liv ökar. Kolla bilderna! Finns även i bildgalleriet under övrigt/natur08. Vad gör männskligheten för nytta och då menar jag i förhållande till planetens ekosystem. Vad gör vi som berättigar vår existens i samklang med andra varelser på jorden. Inte mycket, snarare tvärtom. Om det funnits en högre stående varelse så hade den utrotat oss eftersom vi är en skadedjur av värsta sorten, värre än alla odjur som funnits på planeten. Vi människor, många av oss i alla fall anser  dessutom att Gud skapat oss till sin avbild och givit oss alla djur och naturen att förvalta fritt till vårt behag. I vår guddomliga ödmjukhet ser vi det som helt naturligt att bestämma över allt annat liv och dödar respektlöst andra varelser inte bara för att äta dem eller för att de inte gör nytta utan även för vårt eget nöjes skull. Människovärdet anser vi vara överställt allt annat liv. Fler och fler inser dock att vi behöver leva i samklang med andra livsformer för att själva kunna överleva som ras på denna planet.  

08naturblogg0004.JPG

Jo, det var ju getingarna. Vi har det gemensamt med getingarna att när arbetet är slut vill vi gärna tillfredställa belöningscentrumet i hjärnan med socker och god mat. Vi försöker också att hitta på så mycket roligt som möjligt, finna mening i livet,  leva så bra som möjligt innan det är dags att checka ut. Så säg hej till getingkompisen och bjud den på en bit av din glass, kanske är det hans sista måltid. Epilog: Jag läste på naturhistoriskas hemsida att getingarna gör nytta, de deltar i pollineringen av bl.a äpplen, plommon, päron. De är rovdjur och äter bla insektslarver. De tycker bäst om proteiner dvs kött o fisk, socker provar de lite mer försiktigt. Honorna är de som sticks, vilket de kan göra flera gånger. Hannarna har ingen gadd men har längre antenner än honorna, se bilderna ovan. Det är de befruktade honorna som övervintrar och blir drotningar nästa vår. Hannarna, tidigare drottningar och obefruktade honor dör i höstfrosten. Innan det är dags att dö förlustar de sig så mycket de hinner med, klokt eller hur. Det är den tiden som vi tycker att de är för många och för efterhängsna.

Över våra huvuden

Mark Lynas säger i sin bok 6 grader att vädret kommer att bli “mer”. Det blir häftigare mer extremt med fler växlingar allt pga ökad medeltemp i  planetens atmosfär vilket medför mer energi i vädersystemen. Är detta, denna sommars växlande väder ett tecken på detta. Det är väl för tidigt att säga men tanken slår mig, naturligtvis.

Smhi om stormen 4/8: Det oväder som passerade södra Sverige under måndagen 4 augusti får anses som ett av de värsta vi känner till under en sommarmånad. Det gäller framför allt de mycket höga vindhastigheter som under kvällen förekom i södra götaland.

Smhi om juli vädret 2008; Det blev en mycket solig men stundtals uppstod dock kraftiga åskväder. Därmed inleddes en värmebölja som varade juli månad ut. Temperaturerna ökade dag för dag och kulminerade den 26-28/7 med ett flertal noteringar över 30 grader. Den 26/7 uppmättes 33,2 i Falun-Lugnet vilket är en tangering av Faluns julirekord från 1933.

smhi 7/8; Ännu ett kraftigt regn kommer under fredagsdygnet att passera över nordvästra Götaland och delar av Svealand. På många håll kan det komma stora regnmängder.

Aftonbladet 7/8; “Du kommer bara att se mörka moln” Nu varnar smhi för nya hällregn i västra Götaland och Värmlands län. 100 mm väntas på flera håll och en klass 2 har utfärdats. På söndagen kommer ytterliggare ett regnoväder in över landet.

Nu blev det inte så farligt den 8/8, snarare inte alls. Bara 6 tim före det förväntade anfallet blåste smhi regnupphör och vind stilla!! Varför är det så svårt att förutspå vädret? eller är smhi ovana vid det “nya” vädret? Kan det bli på andra hållet – lugn föutspås och så kommer regnstormen!

Den 4 aug stod vi i Ringenäs och väntade på att det skulle slå till, vinden alltså. Vågorna var redan där efter en 60 min lång vindby på säkert 18 m/s vilken dock plötsligt dog ut.

Vi guppade ut med 4,7 segel och om vi klarade oss genom bryten så kunde vi hjälpligt plana och rida på fina vågor. Tillslut så stod vi dock alla på stranden och väntade på vinden, någon sa att det vräkte ner regn och blåste storm i Båstad ,  knappt 3 mil söderöver samtidigt som det var storm norr ut vid Nidingen. Det måste ju bara komma, ingen vågade rigga ner eller upp. Vi såg det stora blåa hålet över våra huvuden som rörde sig med riktning in mot Halmstad. Det måste vara stormens öga, den vindstilla mittpunkten i lågtrycket. Vi stod i solljuset med mörka storm moln runt omkring oss. Mycket väder var det och en mycket overklig upplevelse. Är det Gaia som  talar, Gaia som ger oss en föraning om det som komma skall?

Plötsligt såg vi vågtopparna ryka som vid cross off vind, vind från land. Sådant är vi vana att se i Sydafrika och på Maui men inte i Ringenäs! I sverige har vi normalt bara vågor p.g.a. vind men inget swell, vågor som lever sitt eget liv t.o.m. i frånlandsvind.

Kl var nästan halv nio men några skrek och sprang ut för att balansera ut genom bryten för att möta de stora dyningarna längre ut med förhoppningsvis mer vind, nu snett ut från land. Vi såg S-303 som först var ute på en stor våg. Han hade full speta nedför och fick säkert 7-8 riktiga svängar på en stor våg. Det såg overkligt ut. Fler sprang ut och gjorde likadant. Det blev mörkare och när cross off seglarna kom upp efter en timme fick de ha hjälp av billjuset för att rigga av. Varför sprang inte jag ut? Det var ett spel som jag var åskådare i, jag var inte beredd på att vara deltagare – kanske nästa gång.

img_7527_webb.JPG

 

31/7 satt vi i kvällssolens Ringenäs. Svårt att se att denna stormdag bara var 4 dagar senare.

 

img_7541_webb.JPG

 

Dagen 1/8 , 3 dagar innan stormen var det fullt på Skrea strand, också en overklig bild. Över de soldyrkande homo sapiens pågick en solförmörkelse. 30% av solskivans yta täcktes som mest av månen.. Jag var den ende, som jag såg med 2 par solglasögon på näsan samtidigt spejande med jämna mellanrum upp mot solen. Det är väl så det är, vi följer våra gamla vanor och märker inte det som händer över våra huvuden inte ens när vi solar i solförmörkelse. Detta fenomen beror dock inte på klimatförändringarna, som väl är. Men mycket väder är det. Är detta början på Gaias klarspråk?Vi behöver ändra vår vinkel, se på vår omgivning på ett annat sätt kanske via en spegel?

img_7544_webb.JPG