60 miljarder i Julhandel 2008

00088jul.jpg

Vi passerade för första gången 60 miljarder i julhandeln! 6600kr per svensk. Rekordsiffran avser allt vi köpte detaljhandeln under dec mån, vad som var extra pga Julen framgår inte men 2007 antogs Julmat o Klappar omfatta 15 miljarder eller 1700 kr per svensk. För 2008 är >60 miljarder rekord för 13de året i rad. Det var dock bara 0,7% mer än i fjol och det gäller det pris vi betalade. Vi fick dock mindre saker för pengarna pga ökade priser, alltid något dvs vi köpte inte så många prylar som gjorde i fjol. Det verkar som det blev mycket mat o småsaker men mindre dyrare saker som hemelektronik mm. Ekonomi förståsigpåarna säger att julhandeln är så djupt rotad så även om ekonomin är pressad så vill vi handla. Jaha….. hur illa skall det stå till med världen innan vi kan tänka oss att bryta med vår groteska överkonsumtion? Hur illa skall det stå till med klimatet innan vi kan tänka oss bryta våra ingrodda vanor?Vi får ta hjälp av marknadskrafternas erfarenheter för att dra ner på julhysterin. Marknaden bygger på att det finns en kund, ett behov som skall tillfredställas. Det betyder att du som får julklappar måste säga till. – KÖP INGET TILL MIG ! eller någon annan. -JAG BLIR BESVIKEN OCH KÄNNER MIG KRÄNKT OM DU KÖPER JULKLAPPAR TILL MIG! Vi kan väl fira julen i kärlekens tecken till åminnelse av kärlekskungens födelse. Vänta nu…. Vad är det för siffror vi får se? 60 miljarder avser alla inköp i detaljhandeln under december månad. Hur mycket är det en vanlig månad? Enligt Dagens industri  blev det 587 miljarder 2008. Det blir ca 49 miljarder per månad. I december tillkommer det alltså ca 11 miljarder pga av ökad helghandel eller 1200 kr per svensk. Det låter ju inte så mycket…köper du extra över Jul o Nyår för 1200 är du som snittsvensken. Dessutom kan man se att nästan alla branscher backar i sin försäljning särskillt möbler och hemelektronik. Är det marknaden som vill få oss att tro att vi julhandlar för 6600 per svensk?! Som om vi behöver ha ett riktmärke att jämföra oss med. ” Ja jag handlade bara Julklappar för 4000  i år det är ju mindre än de flesta!” Vi vill ju vara som de andra, man vill ju inte vara snål. Dessutom vill marknaden påskynda att det är en inrotad tradition att handla för 6000 kr till Jul när det egentligen är 1200kr. OK då kan vi ju ha som mål att halvera våra julextravaganser och begränsa oss till 500 kr per svensk. Du är inte så snål som affärsmännen vill få dig att tro.

Vattenbrist hos rika inte bara en klimatfråga.

vatten-1.jpg

Klimatfårändringar påverkar vattentillgängen i södra Europa. Alp glaciärerna som står för 40% av vatten tillgången smälter bort. Skepp lastas med vatten för transport till Cypern, kreta och Spanien. Vattnet räcker inte längre för att underhålla golfbanor och swimmingpooler. Man börjar avsalta vatten tom i London.

Detta är bland de första riktigt påtagliga praktiska följderna av klimatförändringarna. Nu kan kritikerna möjligvis påpeka att människan inte har orsakat förändringarna utan att det är en del av en naturlig cykel som planeten regelbundet ändras enligt. Det blir svårare att hävda att inget kommer att hända och att det inte alls sker någon uppvärmning eller förändring av klimatet.

Nu använder vi ju vattnet på ett respeklös sätt. Det transporterar kiss, bajs, sopor, kemikalier, läkemedel och allt annat som vi stoppar i avloppet. Blandningen omöjliggör tex att använda reningsverkens slam som gödning i jordbruket. Vi slösar med vattnet i hushållet, i trädgården, till poolen mm. Vi i sverige har det väldigt bra ställt med vattnet och skall väl vara glada över prognosen som säger att det kommer att regna mer i denna delen av världen. Men andra kan behöva “vårt” vatten och det kan bli en exportprodukt lika viktig eller viktigare än oljan. Som importprodukt kommer vattnet att behandlas mer respektfullt av importländerna och turisterna, dvs vi svenskar kanske får acceptera att möta landet som det verkligen är och inte komma till ett konstbevattnat grönt turistkollo i solen.

Hur använder du vattnet? Hur mycket använder du? Jag tror jag använder drygt 100 l per dag året runt enligt vår vattenmätare. Är du beredd på att ändra dina vanor både med kallt och uppvärmt vatten? Det kommer att behövas. Men räcker det att spara på vattnet i kranen där hemma?

Jag googlade på vattenförbrukning och fann följande i SvD ;

“Ditt morgonkaffe kräver 140 liter vatten. Och till ett kilo biff på grillen har det gått åt 15 500 liter. “Virtuellt vatten” är ett sätt att visa att vi konsumerar mycket mer vatten än det vi dricker och använder i hushållet.”

“En svensk gör ett fotavtryck på 2 150 kubikmeter vatten per person och år. Globalt är genomsnittet 1 564 kubikmeter per person och år. En amerikan använder 2 895 kubikmeter vatten per år. Det innebär att varje svensk använder nästan 6 000 liter vatten per dag om allt virtuellt vatten som finns dolt i varor som mat och kläder räknas in. Det visar nya siffror som Världsnaturfonden offentliggör under onsdagen.”

En vegetarian använder hälften sä mycket vatten som en kötttare (2500 l per dag mot 5000 l Per dag) enligt samma artikel. Ännu ett skäl att äta mindre kött

I ViiVilla.se 20010321 kan man läsa att vi per svensk gör av med 200 l vatten per dag till toa, dusch. 5 minuter i duschen gör 72 liter. De visar en massa andra siffor för att motivera till ett sparande i hemmet med hänsyn till miljön men mest med omtanke om den egna plånboken. Med tanke på vårt “fotavtryck” på 2500-5000 liter per dag när allt räknas in så verkar det fjuttigt att diska i det vattnet jag kokat äggen i ( min dagliga rutin) eller duscha på 30 sek i kallt vatten ( alltid på campingen efter morgonlöpet). Det verkar, likt Co2 belastningen vara i affären vi verkligen bestämmer över hur mycket vatten vi förbrukar. Det är mycket vi blir tvunga att lära oss och ändra på framöver.

Dödssfraff till dementa

skriet-munch.jpg

Vi tillämpar ej aktiv dödshjälp i Sverige, dvs det är ej tillåtet att ge dödande läkemedel till en svårt sjuk patient som ber om det, som VILL dö. Det finns en etisk diskussion i vårdsverige om vården av svårt sjuka. Hur mycket smärtstillande vågar vi ge utan att orsaka en för tidig död. När är det tillåtet att avstå eller tom avbryta livsuppehållande behandling. På sjukhusen tillämpas redan nollning dvs vi beslutar om att inte göra hjärtupplivning vid eventuellt hjärtsopp hos svårt sjuka patienter. Nollning betyder inte att vi skall gå ut och stänga dörren även om jag tycker att läkares engagemang för dessa patinter svalnar påtagligt.Det finns andra patienter som vi är betydligt mer hårdhänta med – de dementa som är oroliga och aggressiva. Jag har sett flera gånger hur vi medecinerar dessa så hårt att de blir till vårdpaket inom någon vecka eller dör efter några veckor. Deras brott är att de är aggressiva, svårhanterade och oönskade i vårt samhälle. Ingen vill ta hand om dem. Så vad gör vi ? Sjukvården, läkaren utdömmer dödsstraffet och verkställer det utan rättegång med omedelbar verkan. Vissa överlever en kortare eller längre tid men eftersom de under denna “behandling” förlorar mkt i vikt försvinner de muskler som gjort dem svårhanterbara och de blir vårdpaket på något äldreboende. En viktnedgång med 10-15 kg på en månad är ej ovanligt samtidigt som musklerna blir så stela att de inte kan gå stå, gapa, äta eller vända sig i sängen. De blir ofta nollade vilket i detta fallet även betyder mindre aktiv vård överhuvudtaget och alla väntar på att den demente skall dö. Anhöriga som ofta haft en ohållbar situation i hemmet med en aggressiv svårt sjuk make/maka tycker att det är skönt att det blir slut på lidandet inte bara för maken utan också för dem själva. 

sprutor.jpg

 

Ja men vilka allternativ finns det? De kan ju inte få fortsätta att slåss, springa runt, ställa till oreda, vägra allt omhändertagande, omöjliggöra annat vårdande på samma ställe mm. Vem vill ta hand om dessa patienter och om nu någon vill hur skall det gå till? Skall vi ha maddrasserade rum, tvångströja och sängbälte igen? När jag tar upp och påvisar vad vi faktiskt gör i vården idag mot dessa dementa så avkrävs jag ett allternativ, en bättre lösning. Jag har ingen lösning jag vill bara påvisa att vi praktiserar dödsstraff i sverige idag dvs det värsta brott du kan göra i sverige är att bli  livrädd, förvirrad, dessorienterad och försöka slå dig fri för att komma hem, för att hitta dig själv igen.

På radion idag bekräftas att äldre dör en för tidig död pågrund av behandlingen med antipsykotiska läkemedel.