Var rädd för dig

Jag hör på radion att regeringen rekommenderar medborgarna att de skall hålla sig inne, undvika att åka kollektivt särskilt tunnelbana, inte gå på fotbollsmatcher och överhuvudtaget undvik folksamlingar. Vad kan ligga bakom detta? Är det våldet o alkoholen? Vi kan höra på P1´s kaliber  att 78% av alla våldsbrott utförs under påverkan av alkohol, ävan brottsoffren är oftast alkoholpåverkade. Hälften av alla som sitter av livstidsstraff har ett alkoholberoende. Alkoholen är den drogen som gör brukaren mest aggresiv av alla droger, lagliga som olagliga.  Psykopater som ofta tillskrivs aggresiva handlingar gör dessa oftast under inverkan av alkohol. Vi blir 13 ggr mer aggressiva med alkohol i kroppen. Så visst måste det vara spriten som gör att man helst håller sig inne en lördags- fredags, – onsdagskväll eller en helgdagsafton för att man inte skall bli nedslagen av någon som saknar spänning i tillvaron. Nej det var inte den svenska regeringen som gick ut o varnade utan den mexikanska och det var inte för alkohol utan för en ny influensa kallad svininfluensan. Drygt 1000 i Mexico verkar ha insjuknat i influensasymtom, dock ej säkert svininfluensan och ett 10 tal kan ha dött. Fall finns verifierade i USA och några i europa. Vad händer vid smitta? Faller huvudet av direkt, beter man sig mer än vanligt svinaktigt, kanske som ett fyllesvin?! Nej de svenska läkarna säger att det kan vara som en lättare förkylning eller något värre, vissa gamla o svaga kan dö som vid vanlig influensa. Trots dessa lugnanden tror världsbanken att svininfluensan kommer att förvärra den ekonomiska krisen, vi lär väl shoppa och resa mindre och oljepriset har redan sjunkit. Finns det inga proportioner? Alkoholen tar död på många 1000 varje år i bara sverige, 500 dör i trafiken i samma land, flera 1000 begår självmord mm. På världsbas är svininfluensan en droppe i havet det finns annat som är betydligt farligare men som vi inte bryr oss om . Kan det vara för att vi tycker att vi har koll på sprit, knark, våld, aids, fetma, canser, utbrändhet, miljöförgiftning, trafikolyckor mm? Nu när det kommer en  “fara” blåser vi i stora trumpeten och all oro som vi egentligen borde använda till något bättre mobiliseras. Vi är en konstig ras, homo sapiens. Idag har jag lagt sten i trädgården istället för alla gamla kreosot-slipers som jag forslat till tippen. Jag har köpt ett larm av en trevlig kille som skall skydda huset mot objudna gäster. Nöjd med dagens tarv firar jag livet genom att droga mig med ett glas vin o en liter vatten. Jag har därmed ökat mina chanser att bli nedslagen eller slå ned någon med 1300%! Bäst att hålla sig inne!

Skaffa dig “Fuck off” läge

Jag hörde på P1´s Konflikt. Det handlade om chefers löner, hur många ggr en normal arbetarlön en hög VD skall ha för att “de många ska få det bättre”. Volvo chefen har 70 ggr högre lön än en anställd på golvet, i Usa är skillnaden ca 300 ggr. Det protesteras i västvärlden över finans världens bonuskör, ökande löneklyftor och massuppsägningar. Volvo chefen ser över alla utgifter, serverar korv på bolagsstämman, delar ut 4 miljarder till aktieägarna, kräver att arbetarna sänker sina löner samtidigt som han tar ut  bonus o lön om 15 miljoner för 2008. Allt detta har ni hört och många med er, det mullrar i leden –  är det en ny finansiell fransk revolution på G? “Kapitalismen fungerar inte” står det på banderollerna.

När man, i samma P1 program intervjuar studerande på Handels i Stockholm, morgondagens finans- o företagsledare om deras mål med studierna svarar de i ekonomiska termer, dvs hur mycket pengar de vill tjäna genom tex banking, flytta pengar hit o dit. Flera verkar tycka att det är bra med ett fuck off money kapital, dvs att ha så mycket pengar att man kan be andra dra åt helvete eftersom man är ekonomiskt oberoende. Någon säger att den inte vill bli rik utan välbärgad vilket är att ha 10 milj på banken så att han kan göra det som är roligt. Lycka o framgång mäts i pengar. “Ni är sveriges vassaste hjärnor” säger en tidigare kurs etta, klipparen Christer Cardell till handelsstudenterna. Jag tror att humaneklogerna är de vassaste! “Den bästa moroten är att skaffa sig mycket själv då får även andra mer”, tycker handelsstud. “Metallarbeterna har gjort sitt val, cheferna har studieskulder o stort ansvar, riskerar mycket och skall ha hög lön” tycker flera. “Klipparna är också några att se upp till – kan de så kan jag”

Tidigare var målet för en VD att enligt intressent modellen beakta företaget visavi Kund-ägare-leverantörer-anställd-samhälle i en helhet. Nu är det viktigast att ge högsta möjliga avkastning till ägare o ledning och därmed egen hög bonus. Att först o främst göra kunden nöjd för att detta borde vara det bästa sättet att utveckla ett bra företag tycks vara något som är ute. Jag predikade om detta på min tid, trodde på det men det var nog redan då ute med tanke på den respons det mötte.

Jag tänker på att chefer måste ha en hög lön med bonus för att känna sig motiverade, samma chefer är förvånade över att de anställda inte är så motiverade som ledningen önskar.  Man kan ju alltid hota de anställda med uppsägning det motiverar! Som vårdanställd är det inte lönen som är den största motivatorn utan att få göra något bra, något gott som någon annan verkligen behöver. Patienterna är i en utsatt situation och det är svårt att inte göra sitt bästa när man ser det. Det är det landstinget litar på, att det är svårt att vända en behövande ryggen. Fungerar det även på handelsstudenter? eller har de vassaste hjärnorna befriats från empati? Tillfredsställelsen över att få göra ett bra jobb är dock  det viktigaste vilket fortfarande är min käpphäst.

Det finns annat att jämföra lönenivåer med. Slatans 100tals miljoner, Svennis senaste avgångsvederlag på 32 miljoner för att träna – FOTBOLL!!? Andra idrotts proffs tjänar i månaden vad Leif Johansson har om året. Vem är det som styr deras lön? Jo du som tittar på.

Berny Meidorf skandalen i Usa. En intervjuad blev av med 5 milj $ i den investeringsbubblan. Han vittnar om hur rika hotas allt mer och hur de då köper mer tjänster av säkerhetsföretagen. Trycket i samhälls kroppen ökar med de ökande klyftorna. Den intervjuade hade börjat sälja golfbollar med Berny på ” Take a ride Meidorf!” säger offret och svingar klubban bättre än nånsin.

Reflektion ! Det är väl vi som vill ha det som de rikaste som ger dem tillfredställelsen av att vara rika och ha makt. Om inte vi vill ha det som de så minskar allt det åtråvärda de har i värde. Pengars värde och kapitalismen bygger på ha-begäret. Bara ett problem är att alla, ännu ej överkonsumerande länderna vill få det som vi de rikaste har det. Men det tycker inte vi om för då fördärvar de miljön. Vi vill att de skall vara våra kolonier där vi kan få billig arbetskraft, hämta naturesurser av värde och sedan där dumpa den skit vi får över. Snart får vi bygga högre murar, de fattigaste kommer att göra upp med oss – de rikaste. Samtidigt som vi har blickarna vända mot finans klipparna. Handels kommer inte att fostra upp de som skall rädda förutsättningarna för mänskligt liv på denna planeten trots att de har de vassaste hjärnorna i landet.

Vem har makten? Vems fel är det? Det är trots allt vi vanliga som vill låna pengar och spekulera i investeringar, för dyra husköp, överkonsumtion o status. När sedan spekulationsekonomin som vi själva varit med att blåsa upp havererar ser vi oss som offer. Pyramidspelet som vi kallar börsen gör oss till förvånade offer med krympande siffror på internet kontot. Vem har skrivit på lån, bilköp och huskontrakt som kräver hög heltidslön och därmed gjort sig livegen? Bara vi själva!

Vari ligger det faktiska värdet? I det vi ännu inte har uppnåt? i det vi ännu inte skaffat oss? i det vi skall ha i framtiden? Var finns det upplevda värdet i nuet? Är du frisk? Kan du se, känna, lukta, höra, tänka, älska? Kan du beundra det faktum att du är född och fått chansen att medvetet uppleva den blå planeten med alla arter som fått födas här samtidigt? Kan du se och uppleva nuet istället för att bara vara målinriktad på hur du skulle vilja ha det i  framtiden? Om du svarar ja på detta är du verkligen rik!

Vad är verkligt kapital om inte det som planeten har arbetat upp i form av resurser som vi nu använder som om de vore oändliga. Finns det inget ansvar bland klippare och handelsstudenter för andra varelser, kommande generationer, andras belägenhet, den ojämnhet varefter jordens resurser fördelas? Hur mycket är den sista fisken värd? Hur mycket är det värt att kunna se en tulpan? Är tulpaner mindre värda bara för att det finns många?

img_0116.JPG

Om du inte sätter ramar för hur det vanliga livet skall vara kan du också vägra att låta dig prostitueras av någon utnyttjande chef. Utan lån, enkelt boende, låg konsumtion, möjligheter till självförsörjning  och tillfälliga arbeten någonstans på klotet kan du också vara “fri” och ha fuck off läge. Det livet exploaterar inte planetens kapital på samma sätt, du kanske kan lämna över lite till kommande generationer och ändå känna dig oändligt rik? Du bestämmer själv. Gräm dig över chefernas löner eller gläd dig över det större som du har möjlighet att förundras över varje dag.