Vemod vid havet

Apelviken Varberg 27 september kl 19.10. Utsikt från HOT-mobilen över ett hav i skymning.

Om man är ute o seglar nu, 19.10 så är det dags att gå upp om man skall rigga ner utan pannlampa. Jag har just sprungit strandpromenaden, runt fästningen och tillbaka till Apelviken. Jag blev trött, det tog visst i alla fall, 4 tim på vattnet med stor bräda och 6,3 segel. Vinden var rakt på idag så det gällde mest att hålla höjd för att få några vågsvängar på vägen in.  Det är söndagskväll och jag var ute o sprang med de andra Varbergsborna, de som troligen skulle upp o jobba imorgon. Det var nästan som om jag bodde här . Något känns annorlunda. Hmmmm . Jag är inte vemodig! Jo jag brukar känna vemod när jag skall åka in i landet igen, lämna havet, kanske konstatera att det är slut för denna gång, nästa gång vet man aldrig när det blir. Det är inte för att jag inte vill komma hem, det är trevligt hemma med men vemodet kommer när jag vänder havet ryggen. Jag har länge pratat om att ha ett torp, eller litet hus med ett stort trädgårds-land någon mil in i landet men dit skall man ju också ta sig ifrån havet. Nu när jag nyss sprang på den lilla stranden där jag första gången såg en vindsurfingbräda på vattnet 1976 stod det klar; ”Jag skall ju bo VID havet I Varberg så att jag slipper att åka härifrån”.

Första gångerna jag kände detta vemod var när vi åkte hem från SUM SIM i Gävle. Jag var mellan 12-16 år och hade deltagit i Riksfinalen. Oavsett hur det gått så var det vemodigt att åka hem, särskilt när vi på kvällen kom på E4 vid Gränna på väg mot Jönköping och såg alla ljusen spegla sig i Vättern. Det var väl inte för att vi åkte från Gävle snarare för att den viktigaste tävlingen för året nu var över. All träning som avverkats i bassängen all tid som tränaren gått på kanten för att vi skulle infria våra mål och nu var det över. Just det ”nu är det över” – känslan ger ett vemod..eller? Jag är ju inte vemodig när jag varit hos tandläkaren för att det nu inte blir mer borrat på ett år – förhoppningsvis.

Nu mår jag i alla fall bra här på parkeringen. Det står fler bussar här och en polsk långtradare?! Det är norrmän som tror att det skall blåsa imorgon, 2 bussar äldre surfare som jag , de hoppas nog på väder som idag för sina stora grejer. Bredvid mig står pensionärerna som sitter o tittar på TV i sin Hymer mobil. De har vänt havet ryggen redan på eftermiddagen för TVns skull. Jag undrar varför de åkt hit och står här med den utsikten utan att njuta av den?  Deras liv kanske avhandlas i burken och utan kontakt med den är de redan döda. Damen var ute och tog 2 kort på några kitare på vattnet det fick räcka som bevis på att de varit här och sett dårarna på havet. Undrar om de känner vemod? För dem är det ju verkligen snart över.

Jag har försökt förklara vemodet med en längtan till dit jag kom ifrån och den platsen verkar finnas där ute vid horisonten för det är där jag tittar när vemodet sätter in. Närmare en tro på ett liv efter detta kommer jag inte, alltså en plats eller ett tillstånd som jag befann mig på/i innan detta livet och som jag skall återvända till.

Jag kommer ingen vart med vemodsundersökningen, jag får vara glad över att jag känner överhuvudtaget. Dags för en sängfösare – en dansk ÖL. God natt!

28/9 Jag vaknar till regnets smatter o vindens gungningar av bilen. Skall jag ta på våtdräkten först o rigga sedan? Det är ruggigt! Kl 08 är jag ute med 4,5 och Cutre brädan, det är fullt tryck! Efter en halvtimme kommer näste surfare och en till o en till…Regnet har slutat o solen tittar fram. Jag satsar på några framåt loopar. En roterar runt högt o bra och landar precis platt på brädan med riggen rakt upp, det känns i hela ryggraden och i självförtroendet, snart står jag den. Jag är ute till 11 och känner mig bara skön. Jag möter Daniel vid Bredaryd o Putte/Olof vid Kärda, de skall ner till Ringenäs för att segla 4,0 i bra vindriktning. Jag skall jobba inatt och får ta det lugnt. När jag plockar ur brädorna ur bussen verkar Cutren vara framtung?! Den blöder – vatten ur mastspåret. Jaha mastkasetten är intryckt. Tur att det var i en plattlandad loop och inte i en tvättmaskin ( stor våg som äter upp surfaren och roterar honom tills luften är slut) brädan gick sönder. Inget vemod då jag åkte hem, inget heller för att brädan gått sönder – jag är bara nöjd till kropp o själ. Så nöjdhet hjälper mot vemod? Är det när jag inte fått nog som vemodet kommer? när jag velat ha mer? SÅ – Se till att bli nöjd innan du går vidare och Gör mer av det du blir nöjd av.

Övervikt ger ont i ryggen

En flygande arbetare med tydlig övervikt i form av vaxinbakade lår. Den flyger ändå och kräver inget skrivbordsarbete.

Ja så illa är det enligt eko nyheterna idag. Poliserna bär på 12-15 kg utrustning när de är ute och patrullerar vilket gör att de får ont i ryggen. Flera är tvungna att ta skrivbordtjänst eftersom ryggen inte pallar med, pistolen, batongen, pepparsprejen, extra magasinet, fästet till radion, kängorna, handklovarna..Stackars poliser! Nu behöver de ju inte springa runt med denna övervikt, de kan ju stå eller tom sitta i ett hörn och vila när de vill.

 Jag tänker på triatleten. Putte som cyklar o springer med extra vikter i ryggsäcken för att bli mer belastad och därmed starkare. Han skulle nog blivit polis istället för bensinmacksboss.

Såg just på Sportspegeln att en viss Kari Martens tränar för att genomföra en årlig fulltriatlon 10 gånger. Dvs simma 38km, cykla 180 mil och springa 420km under 9 dagar i Mexico. Han var tidigare riktigt överviktig, 110 kg, hade 2 diskbråck och var utbränd trots skrivbordsarbetet ( som skall rädda de överbelastade poliserna)

Hur mycket har jag på mig när jag springer runt som sjuksköterska? Jo tejp, sax, block, pennor, ssk-märket, ID brickan och de tunga nycklarna. Ibland får jag LYFTA på patienterna också och de flesta väger mycket mer än 15 kg.

Jo det som jag mest associerade till var konstaterandet att övervikt ger ryggont. Det vågar man ju knappt påstå till alla dem som klagar på belastnings problem troligen orsakat av en klar övervikt. Ont i ryggen o massa andra problem som vi ätit oss till talar vi inte om pga hänsyn till den drabbade. Ja övervikt blir vi ju drabbade av, eller hur. Den bara flyger på oss – man måste ju unna sig eller hur? Hur mycket väger du för mycket? Det är inte ovanligt med 15kg övervikt eller 20, 30, 40 kg och detta ger ryggont, hälsporre, knä o höftproblem, stroke, diabetes, infarkter, proppar  mm. Hur mycket fett på magen har poliserna för mycket? Byt ut bukfläsket mot lite mer buk o ryggmuskler! Om man tränar ryggen klarar den av rätt mycket belastning, tränar poliserna verkligen tillräckligt om de inte klarar av att bära 15 kg extra? Vad väger en soldats packning?

Nästa fall för skyddsombuden och ergonomerna blir nog militärerna. Något behöver göras åt dessa yrken som kräver att utövaren BÄR på saker som kan belasta ryggen. Eller skall vi alla sätta oss vid skrivbordet för att våra ryggar inte pallar med arbete. Jag tror att detta stillasittande skadar ryggen än mer och ger en kroppslig övervikt som är verkligt skadlig.

När skall övervikt anmälas som ett ergonomiskt missförhållande? Kan det bli straffbart att skaffa sig mer än 15kg övervikt, straffbart att behandla sig själv så illa?