Tran premiär 2010 26 mars

Det var varmt idag säkert 16 grader och sol. Jackan åkte av och det blev en långpromenad i T-skirt. Vinterkängorna kändes väldigt varma och jag undrade vad sandalerna gjorde hemma. Jag tänkte på sagan om vinden o solen som försökte få av mannen rocken. Vinden lyckades inte, mannen stretade emot men solen värmde av hans rock. När det blåser tar jag på våtdräkten o med sol blir det ännu trevligare på vattnet!

Plötsligt hörde vi det där särskilda ljudet från spräckta högtalare – TYST !! TRANOR!!. Var är dom? DÄR! De låg o cirklade i uppvinden precis ovanför Jonas o mig innan de övergav hissen o styrde ner mot Store mosse. Vi såg inga mer Tran streck så det var väl en förtrupp inför den stora inflygningsdagen.  Välkomna skall ni vara ni flygande dinosaurier!

Stenålderskost blir stenåldersliv?

Det började med att jag fick veta att en windsurfande paloelit ( äter stenålderskost )  radikaliserat sin diet till att bestå av mest rått nötkött och animaliskt fett i lagom stora tärningar. Jag håller mig fortfarande till frukt o grönsaker i lagom stora tärningar och trodde att det hela var ett missförstånd som jag inte förstod mig på tills jag hörde på Studion1  att det finns grupperingar i New York som kallar sig Cave-men. Dessa grottmänniskor frossar i kött, helst från gräsbetande nötdjur och fett men även frukt o grönt. De säger sig anamma föregångare som Loren Cordain, författare till stenålderskost böcker och Arthur De Vany en åldersman som är superfit som paloelit. Till kosten har de lagt andra vanor som hör vår art till, dvs den jägar o samlar människa som vi  rent evolutionistiskt fortfarande är. Det handlar om att gå extremt mycket, helst barfota eftersom en jägare -samlare gjorde just det. De tappar av sig blod regelbundet, som blodgivare eftersom jägarkampen krävde blodspilla. De fastar upp till 36 timmar regelbundet eftersom våra kroppar är mer vana vid att inte alltid ha mat tillgänglig. Allt artfrämmande som mjölprodukter o mjölk är naturligtvis bannlyst. Detta liv gör att de känner sig mer levande o friska enligt dem själva.

Jag kan ju tycka att det är rätt skönt att inte anses så extrem i min mathållning som kanske inte ens kan kallas för stenålderskost längre eftersom jag inte äter kött o inte fett ( Både Cordain o Lindeberg avråder ifrån mättat fett) utan bara fisk grönt o frukt. Detta mest av etiska och miljöskäl. Om maten inte är bra för miljön o när djurhållningen är så dålig får jag vika mig för det även om det skulle vara bra för mig att äta kött. Jag springer några mil i veckan men inte barfota eller naken och jag blöder inte mer än när jag ofrivilligt skadar mig. Jag låter bilen stå i garaget och cyklar i stan eller till affären.

Det negativa med detta är dock att det blir svårare att prata om stenålderskost om referensen går till dessa Cave men i Usa eller till rått Kött o fett orgier. Det är redan svårt idag att motivera andra till att lägga om sin kost o inaktivitet. Om de nu får ännu mer försvar att använda  och ännu mer skäl till att ifrågasätta det jag gör så är det negativt. Jag får hoppas på att de trots allt blir nyfikna på vad som får människor till att börja leva på det sättet och gå halvvägs dvs där jag befinner mig.

Jag tycker ju att New York vildarna skulle göra sig av med bilar, o alla ägodelar utöver gryta, liggunderlag o tallrik. Jobb i verksamheter som bidrar till belastningen av miljö o klimat skulle inte vara tänkbart för en stenåldersmänniska. Det kanske är så att uteliggarna som hela dagarna får vandra runt o leta i soporna efter föda o pantburkar eller tigga  är de riktiga stenåldersmänniskorna i Storstäderna? The Cave-men are wannabees!