Fixed gear lifesyle

Det började med att jag fick se en man på en mycket avskalad cykel i Göteborg. “Han hade f-n inga bromsar!?” Därefter kom det flera cykelbud med samma slags cykel och då förstod jag att jag missat något. Nu vet jag att fixed gear bikes är näst intill en rörelse. Cyklarna har inget frihjul, inga bromsar och inget annat heller av det som iallfall polisen kräver av detta fordon men det som finns är av högsta cykelklass. Det låter livsfarligt men cyklarna ser underbara ut tycker jag och en del har handbromsar både fram o bak. Vad är det som är vackert ? Jo det avskalade rena med endast de bästa komponenterna i konstruktionen. “Designing good life” har satt sig i hjärnan på mig. Det gäller allt från min kropp till enkelt boende med ett fåtal bra prylar. Såklart vill jag att den livsstilen skall vara  mer hållbar med mindre materialåtgång o lång livslängd på prylarna. Ikea har ju inredningar för 20m2 där allt verkar få rum. Ta ut en del av de inträngda möblerna och tänk till ett varv till så blir det nog som jag vill ha det.

Att leva hållbart behöver ju inte betyda att vi drar klockan bakåt. Så fort jag pratar om behovet av enkelt o hållbart brukar det komma; “Vill du att vi skall sitta o frysa med fotogenlampor igen?”. Nej det finns så mycket ny teknik nu som vi kan använda för värme, ström o sanitet där vi inte alls slösar som vi gör idag. Va skall detta vara bra för? Varför skall vi  jobba och dra ihop pengar om vi inte skall köpa alla prylar vi vill ha? Vad skall vi jobba med när efterfrågan sjunker på allt vi tillverkar? Tänkte inte på det….mycket tid blir det. Ja är det så att du måste bli underhållen av ha-begär för att stå ut med livet? Under hållen för att du inte kan stå själv. Klarar du av att stå upp, stå ut med livet utan alla dina tidskrävande prylar? Håll ögonen öppna efter mer fixed gear lifestyle prylar, det skall jag göra.

När kommer de utskrattade?

Grekland, Spanien, Portugal nämns i samma rad som ekonomisk kris. I nästa mening kommer Italien, England, Irland som de länder som står näst i tur, efter de 3 skämsländerna för ekonomisk sanering. Högre skatter o mindre offentliga utgifter är det som gäller. Idag menade en proffessor i nationalekonomi att det är egentligen inte utgifterna som är problemet utan en för låg skattemoral pga för lågt skattetryck som dessutom upplevs slå orättvist. Om skattetrycket är högre och alla drabbas lika är det lättare att betala skatt. Ingen vill sitta med svarte petter – betala skatt. Den stora massan protesterar på gatorna och kräver….o kräver….o kräver… Denna ekonomikris verkar vara mest uttalad runt medelhavet. Och som en ren tillfällighet förväntas något helt annat; klimatförändringarna att drabba medelhavsländerna först. Varmare, torrare och fler oväder.

Dagens rapport handlade om den ekonomisk krisen, EU kommissionens nya regler för skuldtyngda länder, de värsta översvämningarna i Polen på 160 år, lång vinter o kall blöt vår drabbar bönderna i sverige, sommarvärmen i norrland ger översvämningar och oljekatastrofen i Mexicanska golfen är värre än förväntat. Ekonomi i kris och ett konstigt väder.

Nu är ju detta inte 2 helt oberoende skeenden utan en följd av den globala tillväxthysterin driven av billigt fossilt bränsle; olja o kol. Klimatförändringarna är tydliga. De flesta politiker…..snarare alla politiker anser att vi måste jobba mer, öka tillväxten för att stabillisera ekonomin så att vi får råd med all välfärd (=felfärd) och om vi därefter har råd kan vi försöka göra en del miljövänliga insattser också.

En del människor börjar nu inse eller har blivit övertygade om att det krävs en annan strategi. Tillväxtekonomin med ständiga krav om ökad produktion o tillväxt fungerar inte längre. Vissa hävdar tom att vi måste jobba mindre, nöja oss med mindre, bli mer självförsörjande i en mindre globaliserad värld. Om de vågar säga detta högt blir de utskrattade o förlöjligade. En del anser säkert att dessa tillväxt fientliga tankar är så farliga att de borde förbjudas. Miljöpartiet fick ta bort dessa tankar från rampljuset för att bli ett rumsrent sammarbetsparti i det röd gröna blocket.

Jag tror att dessa utskrattade börjar förutse vilken framtid som väntar och var man geografiskt har bäst chans att klara sig. Där vi bor- Norden är en sådan bra plats i framtiden. Få människor, gott om vatten, tillräckligt varmt för att odla mm. Visserligen kan detta ändra sig när/om golfströmmen avtar/upphör men klimat-uppvärmningen gör det ändå varmare o fuktigare med snällare oväder hos oss.

Om några vet om något som andra ännu inte räknat med – ett insiderläge vad händer då? Jo dessa några börjar betee sig annorlunda. De säljer av, investerar i annat beoende, flyttar, förbereder sig. På börsen har man datorer som bevakar sådana avvikande aktiviteter och genast stimuleras sälj eller köp generatorerna för att inte mäklarna ska bli  förlorare. Så var fallet för några veckor sedan då sk hedgefonder gjorde stora spekulationer pga Euro krisen. Men inga datorer känner av dessa någras förändrade aktiviteter – de blir bara utskrattade. När kommer de hit? de första utskrattade  – de första klimatflyktingarna? Finns det personer i din omgivning som börjar betee sig annorlunda? Jobbar mindre, bantar ner allt materiellt, löser in sina lån, säljer bilen, ändrar livsstil mm. Se upp så att du inte blir en förlorare när tillväxtkulturens, nu till bristningsgränsen uppumpade blåsa exploderar.

Kräv din del av ansvarskakan!

Jag kan känna att mina barn, kommande generationer får ta över den skuld som vi i min generation lämnar över till dem. Det handlar inte mest om en gigantisk stadsskuld, just nu inom EU 80 tusen miljarder skr eller 80 biljoner skr utan mer den ekologiska skuld vi lämnar efter oss. Skövling, utarmning, utrotning, utfiskning, förgiftning, klimatförändringar allt utan några som helst reella försök att stoppa detta skenande förloppet. Huvudmålet är alltid materiell o ekonomisk tillväxt. Jag känner skuld för detta, jag skäms.

Samtidigt säger den generation som nu tar ut pension och äldreomsorg att de minsann har rätt till en större del av kakan för det är de som slitit o byggt upp dagens välfärd. Välfärd? Det är väl de som under 60-80 talet haft jobb sedan de slutade skolan, blivit rika på inflationens påverkan på huspriserna och fått ta del av efterkrigstidens ekonomiska uppgång. Jag skulle vilja byta ut ordet välfärd mot felfärd. En färd mot en framtid som är omöjlig att leva i? Den ekonomiska o materialistiska girigheten har blomstrat upp under denna tid och generationen före mig är märkta med girighetens märke i pannan. De är stolta över att ha byggt detta samhället säger de helt utan självinsikt. De har byggt in världen i en återvändsgränd som den inte verkar kunna vända sig i. Fler o fler står upp och konstaterar att vi bygger upp jätteproblem som vi lämnar över till våra barn men dagens äldre verkar inte ha kännt eller känner något av den realiteten. Visst kräv er del av kakan som ni varit med om att baka, kräv att få ta ert ansvar.