Läkemedel och gener som förebygger fellevnadens effekter

Gen bakom fetma upptäckt

Diabetes ty2  sprider sig som en epidemi i världen. Det är för mig ingen egentlig sjukdom utan en effekt av  vanvård – av kroppen. Skrumplever hos en alkis är inte en sjukdom utan ett spritsymtom. Lungcancer och KOL hos en rökare är inte en  oundviklig smittsam sjukdom utan ett fysiskt sammanbrott  efter lång exponering av en massa skit i andningsluften. Diabetes ty2 ( Typ 1 , juvenil diabetes är något helt annat) är något du får om du ätit ohämmat o felaktigt under många år.

Nu har genforskarna  kommit på att vissa personer bär på en gen som gör att de inte får diabetes 2 hur mycket de än fellever. Denna gen vill läkemedelsindustrin bli vän med och kanske kunna tillverka ett läkemedel med samma effekt efter. Det hela blir ju ännu mer intressant när fellevarna med diabetes 2 beräknas vara 500 miljoner människor om 15 år. Läkemedelsbolagen kan nog ta bra betalt också eftersom den rika delen av världen är så drabbad av fetmaepidemin. Läkemedel som skulle hjälpa fattiga som inte kan betala för medicinen är ju ingen bra affärsidé.

Forskarna försöker hitta gener som kan ursäkta att vissa väger 140kg istället för 80. Vi vill att detta påstående ska stämma; ” Oj va tjock hen är det måste vara en sjukdom!” för det kan ju inte vara så att hen har ätit sig till detta tillstånd. Visst vi kan ha större eller mindre benägenhet för att utveckla fetma och diabetes2. Vi kan ha bakomliggande orsaker till att vi tappat viljan till liv och kontrollen över kroppen. Skräpmat och kolhydratrika produkter är billigare än bra mat MEN vi har själva makten över  vad vi stoppar i munnen och hur mycket.

Idag hörde jag på radion att ökad mängd gallsyra kan öka halten av hormoner som reglerar mättnad Dvs med mer gallsyra känner vi oss mer mätta. Så vad gör man då?  Självklar – vi behöver en medicin som ökar stimuleringen av gallsyra.  Denna medicin skulle kunna ersätta det kirurgiska ingreppet Gastric bypass som innebär att man tar bort delar magsäcken för att feta personer ska kunna gå ned i vikt. Det är billigare o mer rationellt att äta piller än skära med kniven. Alternativet att personen kan äta mindre o röra sig mer under eget ansvar nämns inte i vetenskaps nyheterna. Det är ju ingen nyhet och inte heller särskilt bekvämt för den enskilde som inte vill ta på sig ansvaret för att dennes kropp väger dubbelt så mycket som den mår bra av. Blir jag åtalad för diskriminering av feta nu?  Jag tycker att det är mer förnedrande att tas ifrån självbestämmandet och det egna ansvaret över sitt liv. Gör som du vill men ta konsekvenserna av dina val. Att se sig som offer förminskar dig själv och din handlingskraft. En viktig etisk princip är att bevara en persons autonomi  dvs att bevara en persons förmåga och möjlighet att själv bestämma över sitt liv. Även feta omfattas av denna etik.

Vad kan den fortsatta genforskningen ge? Kan vi inte hitta en gen som tålsprit bättre, en gen som tål cigarettrök, en gen som skapar tur, en gen som gör att vi inte åldras eller varför inte en kattgen som gör att vi alltid landar på fötterna med 9 liv att spendera?!

Gult kort till Väst för filmning!

Ryck ut o försvara våra kuster!

Lars Borgnäs i P1 programmet Obs sätter ord på det jag hittills bara vågat prata om i bastun, i sällskap med väl utvalda öron. Alla väst politiker står på tårna o skriker för att ryssarna rullat in på Krim för att lugna ner läget för de Krim- ryssar som imorn ska rösta om de vill tillhöra Ryssland eller Ukraina. Visst är det tillkrånglat men jag kan förstå att historien o geografin spelar roll för Potins agerande. Irak, Libyen, Egypten, Afganistan eller Vietnam ligger ju däremot inte precis bredvid USA. Det svämmar, i dessa länder inte över av amerikaner som ska försvaras men ändå var det rätt för väst att gå in där och döda. Visst regimerna var inte direkt rumsrena och deras tro inte den rätta men dessa faktorer tycks inte betyda något i Ukraina fallet när ryktet säger att Ukrainas nya ledning är höger extrem och främlingsfientlig. En ledning som enligt Bildt är helt legitim och tillsatt efter alla konstens regler. Betyder det att det är fritt fram att bränna däck o skjuta på varandra  på Sergels torg om man vill ha en ny regering?

Jag kan ha helt fel i det jag skrivit ovan MEN följande är väldigt påtagligt. Försvarsivrarna har fått luft i strupen och ropar efter mer pengar o mer vapen. Vapen industrin ser en möjlighet till fler beställningar för att försvara vår gräns mot öst  mot Ryssarna. De egna politiska problemen kommer i skymundan när man nu istället för att diskutera välfärd och miljö kan skrämmas med Ryssland spöket.

När ryssarna gick in reagerade börserna direkt mkt negativt, Rubeln sjönk som en sten, EU s ekonomiska återhämtning ansågs hotad, oljepriset tog ett litet skutt uppåt. Ska väst vidta sanktioner? Ska Ryssland stänga av gasen till EU? Jag slås av hur känslig marknaden, ekonomin, handeln och energiförsörjningen är. Den tål ingenting. Med tanke på vad som väntar som följd av klimatförändringar och  fördärvandet av vår natur så undrar jag hur det kommer att påverka denna labila konstruktion.

Nej det blir GULT kort till väst, EU och Nato för filmning. En varning för att ha skrikit och spelat över för att få egna fördelar i det politiska o ekonomiska spelet.

Kissa i komposten!

En pistill i en blå krokus som växer precis vid komposten. Den är uringödslad och ser underbar ut.

Jag och några till har ju vetat det länge; att urin är bästa gödningen för trädgårdens odlingar och gräsmatta. Vetenskapsmännen kommer ofta efter människors beteende förändringar med forskning som bekräftar det goda i förändringarna.  Nu gäller det att bla urin som gödsel är bättre än konstgödsel. Urinseparering har ju länge varit känt och praktiserat bland miljövänner. Det finns tillverkare av Toa-Separetter som verkar ha en marknad att sälja på. Om man googlar på urin gödning får man hur många tips som helst. Nu kommer en vetenskaplig bekräftelse på urinens förträfflighet. Flera tidningar däribland Aftonbladet citerar TT . Statens Lantbruksgymnasium Johanna Spångberg doktorerar på miljövänliga alternativ till traditionell konstgödsling.

Om du cyklat Vätternrundan på 20 timmar dvs finns bland de sista  har du sett alla fyllda urintunnor som alla kissnödiga cyklister redan fyllt. Jag tror att när kroppen, i brist på kolhydrater går in på fettförbränning i Jönköping så blir det vatten över som ska kissas ut på vägen till Motala. Detta är bara en egen övertygelse på gränsen till insikt som kanske kommer att bekräftas av någon doktorand i framtiden. Jo cyklist urinen tar bönderna runt vättern hand om och sprider på sina åkrar. Hoppas att inte många dopar sig eller äter farliga mediciner.

Det behövdes ingen forskning på var våra exkrementer passar bäst innan vi kom på att spola ned skiten i vatten. Skiten går vidare till reningsverket och skulle ju kunna användas om det nu inte vore för att vi även spolar ner annat skit som gör vår vanliga skit miljöfarlig.  Slammet måste slutförvaras av Sakab. Innan dessa problem fanns satt vi på en pinne och befriade oss, grisarna åt upp det mesta som en del av den då existerande miljövänliga och etiska djurhållningen. Grisarna var snälla mot varandra och deras svansar behövde inte klippas av när de var nyfödda ( som man gör i Danmark för att inte de sönder stressade grisarna ska kunna bita av den på varandra senare ).

Vi har lämnat naturen o kretsloppet för att nu via ny forskning komma på det alla visste för 120 år sedan. Äldre än så är inte vår “nödvändiga” vatten kloak eller den oetiska o rationaliserade köttindustrin.