Kan Rockström rocka i Davås?

DSC02957a

Egon, en av flera januari-stormar temp plus4.

Johan Rockström i morgon ekot 21/1-14; “ Chansen att uppvärmningen av planeten skulle nå 6 grader, en för mänsklig utveckling helt katastrofal nivå är nu 1,6%. En lika stor risk för att störta skulle få flera hundra flygplan om dagen att krascha. Det skulle vi aldrig acceptera.” Oljepriset är paradoxalt lågt vilket ökar på den fossila avbränningen, enligt Rockström. Han ska tala vid världsekonomiskt forum i Davås där världens mäktigaste länder planerar ekonomin o tillväxten. För att få tala där måste Rockström säga att det finns en hållbar tillväxt. Det är bra att han blir lyssnad på även om han säljer sig till dem som vill fortsätta som vanligt med lite sopsortering och tron om att vetenskapen fixar detta utan att vi behöver märka något.

IMG_20150119_072043897a

Ekonomisk tillväxt, inhemsk efterfrågan ska rädda oss?!

Att oljan blir billigare beror på att Kinas behov har minskat, att världsekonomin hotar att bromsa in, att skifferolja Arktisolja m.fl ska konkurreras ut. Kanske Opec vill hämma utvecklingen av de alternativa ickefossila energikällorna? Nåt lurt är det! Oljepriset minskar inte bara-om det inte är väldigt starkt kopplat till ett fortsatt beroende av fossila bränslen. Detta borde sporra oss att ligga lågt men det kommer annat som vill driva på. Idag 22/1 bestämde EU att trycka sedlar för 60 miljarder euro per månad tom sept 2015 för att få mer pengar i systemet för investeringar, för ökad inhemsk efterfrågan och för att den förväntade  inflationen ska göra EU mer konkurrenskraftigt. Eftersom räntan är historiskt låg kan man ju tänka sig att lånekarusellen ska börja snurra med hiskelig fart. MEN vi bör sitta stilla i båten och inte låna, inte dras med i konsumtionstrycket allt medans det ekonomiska systemet  vrider sig i ångest över att behöva omgruppera. Förändringen kommer antingen efter att vi, mänsklighet har bestämt oss för det eller för att naturen Gaia bestämmer det åt oss. Rockström ger oss ca 10 år med radikala åtgärder innan Gaia går in.

Vad ska kommande generation säga?

Vad ska våra barnbarn säga om sitt miljöarv?

Vad gör amerikanerna? Jo de klappar sig på magen och hurrar över att den ohållbara tillväxten åter har tagit fart. Det låga bensinpriset, 5 kr /l leder direkt till en starkt ökad efterfrågan på stora 4 wheel drive SUV bilar! Obama var stolt över den ekonomiska utvecklingen, i sitt tal till nationen 21/1 samtidigt som han tydligt o engagerat påpekade behovet av åtgärder i en hållbar riktning. Vi kommer att se fler politiker som vill stå med ett ben i det hållbara o ett ben i ohejdad tillväxt. Det är vi som bestämmer vilket ben de väljer att lägga vikten på innan de lyfter foten och tar nästa steg. Om inte vi bestämmer är det svårt att föreställa sig vad som väntar oss och kommande generationer.

Det började som en skakning på nedre däck. Den fyllde oss väl mer med häpnad än med skräck.
Vi förstod aldrig riktigt orsaken till att fartyget sprungit läck.
Man hade sagt oss att detta var världens modernaste, osänkbara skepp”

Mikael Wiehe

Läkarauktoriteten är känslig för ALLT!

läkarauktoritet

“Man kan j u inte låta patienterna vara kvar i sin villfarelse!”. I morgon med P1 intervjuas en läkare angående elöverkänsligas påtalade symtom. “Om en pat som skall gå på KBT, för att bli av med sin villfarelse kan hen ju inte gå förbi ett elsanerat rum på sjukhuset! Det blir bubbla budskap! Det finns ingen vetenskaplig grund för att elöverkänslighet existerar!”
Jag tänker på alla förstå-sig -påare och all dem som ägt sanningen genom historien. Det gäller alla religiösa fanatiker, häxprocesser med häxbål, medicinmän som knackat hål i huvudet som behandling mot huvudvärk eller åderlåtit personer på liter av blod för att göra dem friska. Listan är lång och den blir längre med åren i rasande takt. Detta borde göra dagens medicin män lite ödmjuka för det som ännu inte är vetenskapligt bevisat.
På sjukhusen idag behandlas välfärdens sjukdomar i form av stroke hjärtinfarkt diabetes 2 mm, iakttagande 60% av sjukhusets resurser. Dessa pat går förbi avdelningsköket fyllt av kakor, vetebröd, mjölkprodukter, spannmål, socker o alla tänkbara sötade drycker. Vi serverar dessutom dessa fellevnadens offer med den kost som gjort dem sjuka! Vad ger det för signaler? (Det är inte så längesedan rökrummen inne på sjukhusen togs bort).

Men t.ex. stenålderskosten är väl inte vetenskapligt bevisad, är inte det bara ytterligare en villfarelse och en störning för dagens läkar auktoritet? Jodå det finns undersökningar som väldigt tydligt visar på kostens helt avgörande betydelse för sjukdomsutveckling via det metabola syndromet. Många läkare har redan anammat denna insikt men de får inte använda den i sina rekommendationer till patienterna – ännu. Patienterna är inte dumma utan googlar sig fram till insikt och friskhet utan läkemedelsutskrivande läkare.

Men finns elöverkänslighet? Kan mänskliga celler vara så känsliga för magnetiska fält eller Wi-fi? Vad jag förstår känner fåglarnas orienteringsceller av det jordmagnetiska fältet för att kunna ta ut väderstrecken o hitta rätt. Är deras celler mer känsliga än våra? Vem vet? men vi kan väl vara lite mer ödmjuka för vad som kan vara sanning. Historiskt har prästernas och de lärdes sanningar sällan varit sanna.