Haven dör och töms på liv – ingen nyhet!

manniskan-varlden-surfare-skrap-02Nyheten om att liven i haven har halverats på 40 år borde slå ut alla andra nyheter inklusive flyktingvågen, krigen i Mellanöstern, Sverige in i Nato, supermiljöbilspremier,  tyska biltillverkare ser flyktingarna som starten på en ekonomisk hausse och Reinfeldts ekonomiska hjärta. Men nu kommer nyheten bland alla andra kortisar i nyhetsflödet. Håll för öron, ögon o mun så kanske det hemska går över. Det ena efter det andra – vi går mot slutet och vi är inte villiga att göra ett skit åt det. Vi snarare förvärrar det hela; fiskar mer, värmer upp haven mer, försurar haven, släpper ut 8-12 miljoner ton plast per år i haven……..

Förra året konstaterades att samma sak har hänt på land. Hälften av allt djurliv på jorden har försvunnit på 40 år. Kom någon ihåg det? Nej knappast vi håller på som vanligt.

Just nu diskuterar P1 med åsa romsson om omställningen till en fossilfri bilpark 2030. Är det någon ide att diskutera det. Hur mycket förutsättningar för mänskligt liv har vi fördärvat tills dess?

Hur långt räcker ditt engagemang?

flykt genom danmark

Flyktingar på väg genom danmark mot sverige. Motorvägen är avspärrad, hjälpare avvisas, de som ev  kör dem till Öresundbron riskerar att gripas som människosmugglare!! Tumultet är väl beskrivet i svd.se 

En röst på P1. – Jag har länge velat ta emot ett barn i min familj och nu är det verkligen dags MEN en tonårspojke passar inte hos oss. Enligt mottagarorganisationen Stockholms kommun vill de som anmäler intresse ta emot småbarn inte tonåringar som är de vanligaste ensamkommande barnen. Det ska finnas ett rum, man ska inte ha egna barn under 3 år, registerutdrag görs, familjens lämplighet utreds och de ska ha rimliga förväntningar. Familjerna har stora hjärtan och vill gärna ge men det är inte säkert att man får tillbaks det man tror från tonåringarna. Enligt en ensamkommande som bor i ett familjehem bör man inte ge för mycket pengar till flyktingen, man ska sätta gränser och se till att de går till skolan.

Andra familjer öppnar sina hem, lägenheter eller sommarstugor för flyktingfamiljer, de anmäler sig som en resurs eftersom de nu vill göra något för krigsflyktingarna. En del anmäler att de vill vara kompis o träffa en flykting några gånger i månaden för att prata. Andra samlar kläder o mat och ger sig iväg till tågstationerna. Många ger pengar och hoppas att det ska göra någon nytta.

Staten vill ta emot asylberättigade, inte de andra vilket betyder lång handläggning. Staten ger bidrag till kommuner som tar emot flyktingar. Enligt professor Rosling är nu Västra Götaland en större mottagare av  u-landsbistånd än Mosambic ( det land som är största mottagaren i normalfallet). Vilka behövande i Mosambic har fått avstå sin hjälp till en flykting i Göteborg. Var gör pengarna mest nytta? Är någon mer värd att räddas än en annan?

Inatt har det kommit 42 asylsökande till Sverige. Väldigt få tycks det med tanke på allt engagemang. Några blev gripna för människosmuggling när de körde flyktingar över Öresundsbron till Sverige?!  Dubbelmoral? Rosling undrar varför inte flyktingarna tillåts flyga reguljärt eller ta färjor från krishärdarna istället för att behöva simma i medelhavet eller stängas in i lastbilar o båtar. Ordinarie priser är 10% av vad smugglarna vill ha.  Att använda de transportmedel som vi använder skulle direkt ta undan marknaden för människosmugglarna. Transportansvaret lägger ansvar på transportören som kan åläggas bekosta uppehälle och ev återresa för flyktingar som inte fått asyl. EU/vi vill inte ta emot flyktingar men det ska se ut som om vi vill det. När vänder engagemanget, vilka händelser får opinionen att svänga  – igen?

En bild drog igång många människors engagemang. Jag bidrar månadsvis till Rädda barnen och Röda korset men känner att jag är som en sopsorterare. Sopsorterare?! Ja en sådan som tror att världens klimat och miljö kan räddas om hen bara sorterar sina sopor. Egentligen behöver hen avstå konsumtion, bilkörande, flygresor, köttätande, heltidsanställning mm. MEN det är vi ännu inte beredda på att göra. Vilka bilder behöver vi se? Hur många klimatflyktingar behöver börja gå norrut innan vi är beredda att göra mer än att sortera sopor för att rädda världens alla människor?

Vi står inför en ny värld där vårt engagemang behövs. Vi ska vara beredda på att de omständigheter vi lever under kommer att ändra sig och det kommer inte att bli smärtfritt.  Nu ska jag gå ut och förbereda mitt lilla sommarhus för gäster som kanske kommer hit från krigshärdar eller från klimatkatastrofer. Kan man få rum 77 flyktingar i en 10 m lång segelbåt kan nog lika många få rum o kunna leva ett tag på min lånade lilla jordplätt.