Rockström checkar in 2 grader!

Antropocen
Antropocen kan definieras som den tid då människans verksamhet globalt har påverkat jordens klimat och ekosystem

Jag kritiserade Rockströms sommarprat för att vara snällt och optimistiskt i överkant. Det lät som om detta nog fixar sig bara vi justerar lite så kan vi i stort hålla på som vanligt fast på ett något justerat sätt. Idag pratade han mer kraftfullt och tydligt. Vi behöver bli planetskötare NU och börja böja utsläppskurvan nedåt NU för att helt enkel rädda mänskligt liv planeten. Han eldade säkert upp 97% av alla lyssnarna, övriga 3% klimatförnekarna är bland de utrotningshotade arterna, enligt professorn. Han beskrev en helhet som inte bara handlar  om att några öar i stilla havet riskerar att dränkas utan det handlar om rättvisa, ekonomi, konsumtion, politik, vilja till förändring, pågående massutrotning, planetens resiliens mm. Upp på barrikaderna nu skall vi djävlar klara detta! Han väntade till sista inlägget med att tala om hur vi ska få vårt svenska per capita utsläpp av växthusgaser att minskas från ohållbara 10 ton/år till hållbara 1ton/år. Värme o el löser vi med vind o sol CLICK,  Åk minimalt med bil, börja cykla o skypa CLICK,  Ät inte vanligt uppfött svin- o nötkött ej heller palmolja CLICK. Minska prylkonsumtionen genom att köpa bara det som behövs och då helst  begagnat CLICK. Flyg funkar med fossilfritt bränsle CLICK. Sätt krav på offentliga anläggningar så att de minskar din del av de gemensamma utsläppen CLICK. Sedan är det klart och då lever vi i ett fossilfritt sverige 2030!

MEN så lätt är det inte utan snarare än CLICK skulle Johan ha tryckt på ordet SVÅRT som han också använde ihop med Clickandet. Jag har använt Klimatkontot .se och det liv som ska levas på 1 tons nivån är ett helt annat liv än det vi lever idag. Dessutom har målet redan spräckts eftersom det offentliga släpper ut 2 ton åt mig varje år. Någon sa att vi, klimatpessimisterna vill ta samhället tillbaka till stenåldern. Men den mycket pessimistiska  ( och realistiska) Noami Klein menar att en materiell standard som vi hade på 60-70 talet kan vara hållbar.  Vad gäller matproduktionen är väl närodlat enligt Bullerby konceptet närmast det hållbara. Boendet behöver bli mycket tätare, mindre och kollektivt med superisolerade hus som värms med kroppsvärme kompletterad med sol- o vindel. El bil kan gå bra om vi åker flera i bilen och bara korta avstånd. Flyg är inte att tänka på så länge dagens flygbränsle används. Ska vi konsumera så mycket mindre behöver vi också jobba mindre. Vi får dela på de jobb som behöver göras och inte jobba med vilken onödig produktion som helst bara för att bidra till en icke hållbar tillväxt.  Kan vi ändra detta på 15 år? Vad ska förmå oss att ändra vår livsstil och syn på arbete så radikalt? Vad skall få dagens politiker att släppa tillväxtekonomin ? Vad skall få den rikaste procenten av befolkningen och de största globala företagen att släppa strupgreppet om oss och överge den sjukliga girigheten de idag lider av?

Jo jag tror att detta okända, det som skall kunna ändra på rådande paradigm, det som får oss att vilja överge vår livsstil , det som får oss att äntra barrikaderna, detta okända kommer- helt säkert. Jag hoppas bara att det kommer i tid. Om det blir för sent kan det likaväl dröja så att avslutningen för mänskligheten blir som ett fyrverkeri ur vars rök nästa livsform ska få den chans som vi förverkat. Den nya tiden blir enligt Rockströms ordbruk post antropocen; efter den mänskliga tidsåldern.

Hur tacksam bör man vara? Hur otacksam får man vara?

thumbs_unhcr3
Jag tror att det är det här som flyktingarna flyr ifrån

Uppdrag granskning   har åkt till Filipstad för att ta reda på hur flyktingar som kommit dit har det. Jag blir verkligen förvånad när jag hör flyktingarna intervjuas. De är inte alls nöjda. Några uttalanden; Vi är tvungna att köpa toapapper o blöjor för egna pengar. Barnen har inga leksaker och de har ingen lekplats att leka på. Om ni bjudit in 10 gäster till ert hem måste ni ta om hand om dem först innan ni bjuder in 10 till. Stäng gränserna. Jag har väntat fler veckor på en lägenhet, min kompis fick en efter en vecka. Vi har inget att göra. Myndigheterna kan vi bara träffa någon gång i veckan och då utan tolk, det blir jättelånga köer. Jag är rädd för att de andra störda flyktingarna ska göra mina barn illa. Vi dör hellre snabbt i Syrien än att dö långsamt här. Vi är inga djur som ni kan trampa på. Kanske inte helt rätt citerat men väldigt nära.

ug14-salwa-jpg
salwa kommer från syrien och hon är inte nöjd med mottagandet i sverige. bild från programmet UG.

De intervjuade flyktingarna har större förväntningar på samhället än vad vi har som redan bor här. Vad är det som inte stämmer? De är traumatiserade säger en reporter. Jag har också fått höra förklaringar till varför jag har sagt och tyckt som jag gjort när det inte passat mottagarens öron. Jag har varit stressad, arg på något annat, frustrerad på det mesta och därför uttalat mig felaktigt.  Starkt av Uppdrag granskning att visa dessa intervjuer trots att svaren inte är politiskt korrekta. Intervjuaren ställer tom de följd frågor som jag också hade velat ställa. Jag är förvånad att jag reagerade så starkt. Sedan gammalt är jag mycket känslig för att bli utnyttjad när jag velat väl. Då släpper jag allt, vänder ryggen till och går därifrån. Alla har ett eget ansvar, det finns rättigheter OCH skyldigheter.

En sak är säker hade jag haft dödsångest  kramandes mina barn i ett sönderbombat hus, om jag sett mina anhöriga eller vänner bli dödade bredvid mig , hade jag flytt från detta hemska med paniken i maggropen, DÅ hade jag varit oerhört tacksam om jag fått vara någonstans utan bomber och kulregn. Jag hade inte förväntat mig att komma in till ett dukat bord utan förstått att jag och min familj bara är några av många som behöver säkerhet och tak över huvudet varken mer eller mindre. Allt annat hade vi fått  lösa senare. Om jag tagit emot dessa flyktingar och om de  direkt hade börjat ställa krav likt dem i Filipstad, ja då hade jag pekat på dörren.

thumbs_1-unhcr-1
Är det inte såhär det är?

Självklart finns det flyktingar som verkligen är så behövande o strandsatts som vi föreställer oss, dem ska vi ta hand om. Låt de andra turisterna ta bussen över bron igen kanske finns det något land på vägen tillbaka till Syrien som kan motsvara deras förväntningar .

Nä, du behöver inte ändra livsstil…..

DSC04154b
Ny livsstil, nya val, egen odling

Först var det Rockström som påstod att det redan har hänt så mycket att vi faktiskt är på väg mot en mer hållbar värld. Sedan kom Axelsson ordf i Naturskyddsföreningen och påstod att vi inte drastiskt ska behöva ändra vår livsstil. Det är redan så att vi sakta men säkert vänjer oss vid ett mer hållbart leverne via de val vi gör dagligen. Vår ekonomi kommer att växa och ge fler arbeten när vi realiserar alla gröna möjligheter. Vi lyssnar på Spotify istället för att köpa CD skivor, vi väljer snabbtåg istället för inrikesflyg…..allt enligt Axelsson.

Idag kom FED´s rapport över USA´s ekonomi. Den växer pga intern konsumtionsökning, bla har efterfrågan på stora bilar ökat i takt med att bilbränslet blivit billigare. Igår presenterade Volvo sitt nya flaggskepp – en väldigt stor bil som ska ta upp kampen med andra europeiska lyxfordon. Visserligen finns den i hybridversion med elmotor för 50km men diesel o bensin blir vanligare än el. Vi har aldrig köpt så många nya bilar i Sverige som just nu. En mobil orsakar 83 kg rester i form av överblivet material vid bla malmbrytning mm.

klimatkontot
Så mycket tillför vi med nuvarande livsstil. Kommun o landsting kommer till med ca 2 ton per svensk

Jag gjorde klimatkontot.se igår. Den visade på 4,5 ton CO2 utsläpp för mig plus de 2 ton som kommun, stat  o landsting släpper ut pga mig. Om det ska vara hållbart, om vi ska klara 2 graders målet måste jag och alla andra komma ner på 2 ton i snitt. Jag tror att många skulle anse att min livsstil är extrem vad gäller konsumtion. Om jag ska klara 2 ton måste jag skrota bilen ( inte sälja den o låta någon annan smutsa ner med den), bo i ett litet hus 40m2 på landet där jag kan odla själv, tillverka allt som jag kan tillverka själv, bli vegetarian  och köpa begagnat.

Just nu pratar de på P1 om ett projekt där man ersatt bilen hos 3 familjer med elcyklar el fyrhjuling mm. Man ville se vad det för med sig att vara utan bil för en barnfamilj. De började handla mat på nätet (lastbil som hemtransportör är tydligen bättre enligt forskaren) på semestern cyklade de på Åland. Allt detta för att vi behöver få ned bilåkandet. Är detta att betrakta som ett val vi gör för att vi vill eller är det en tvingad livsstilsförändring? Familjen väljer efter detta året att ingå i en bilpol istället för att äga en egen bil samt använda cykel till det mesta. Forskaren tror att det blir svårare att få landsortsbon att klara sig utan bil. Stadsbon åker lika mkt bil som de på landsbyggden så i takt med urbaniseringen kan fler välja bort bilen. Välja bort?! vi köper ju fler o större bilar än någonsin!!

Hur kan Rockström o Axelsson säga att vi inte behöver ändra livsstil bara börja välja annorlunda o mer hållbart? Jag tror att de vill hålla modet uppe så att vi trots allt tror att det går att rädda mänskligt liv på jorden. Om vi ger upp finns det absolut ingen chans. Men att luras för att inte bli uteslutna från beslutsrummen  tar bort guru statusen för Rockström o Axelsson.

Obama känner inget behov av att luras när han säger ;” – Vi är den första generationen som får känna av klimatförändringarna och den sista generationen som kan göra något åt den.” Heder åt honom.