Omöjlig vårdekvation

gamal-forvaring-av-oonskade.JPG

Västnytt 19/11; “De gamla fick ligga kvar i sina sängar medan personalen tittade på teve, och de fick dessutom fel medicinering. Så var förhållandet på en avdelning på ett äldreboende i Halmstad. Svåra missförhållanden har avslöjats på Bäckagårds äldreboende och det var först när vikarier slog larm som flera år av vanvård upptäcktes.”

http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1318994

Det är bra att vårdsituationen kommer upp på agendan igen även om det är tråkigt att få veta hur det kan vara.  Det hela är resultatet av en ekvation som är omöjlig att lösa. Vårdgivaren, Kummunen/Landstinget vill lösa sitt vårduppdrag så billigt som möjligt samtidigt som det dikteras för personalen hur de skall betee sig och prestera. Alla krav på hur vården/boendet skall vara utformat, allt som bara skall fungera, kraven på personalens beteende och förväntningar från patienter/brukare samt anhöriga går inte ihop med de resurser som finns tillgängliga. Ekonomi och krav står inte i relation till varandra, det är en omöjlig ekvation att lösa. Om man tar in en offert så frågar man vad det kostar att få ett visst arbete utfört. Så borde det vara även här. Vårdgivaren måste tala om vad som skall levereras och sedan fråga personalen vilken resurs som behövs. Sedan blir det förståss ett förhandlande om vad som skall vara med eller strykas innan man är överens men då vet man vad som gäller.Jag tänker på en annan aktuallitet. Postens chef Lars G Nordström skulle få 900.000kr i månadslön. Han har visserligen nu avstått denna lön och tänker hjältemodigt försöka överleva på de 6 milj  om året han får i pension från sitt tidigare chefsjobb inom Nordea o TeliaSonera men i den världen är dessa löner helt OK. Det brukar förklaras, så även här med att ” Skall vi få kompetenta och motiverade ledare så måste vi betala bra löner”. Facket tycker att han borde vara värd en statsministerlön, ca 130.000kr/mån. Postens chef är lika viktig som landets ledare?!Enligt rapport 25/11. “Han har bestämt sig för att avstå från lönen bl.a. för att han inte gillar att det antytts att han är girig. Nordström kommer att avstå från hela ersättningen och kommer att återbetala de pengar han hittills fått.”http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2454459

Hur som helst , när fler med oförmågan till omtanke om patienten börjar jobba tillsammans smyger det in sig en ny kultur där det är helt OK att lägga kl 13 för att kunna se på TV istället. Den nya kulturen kan innehålla vilka avarter som helst utan att någon av personalen reagerar eller så håller en minoritet tyst o lider pga av rädslan om jobbet.  Jag tror att det kan vara en fördel att sakna empati för tex djur om man jobbar i ett slakteri. Det får inte bli så även i vården. Det är samma sak med slakterierna som med vården vi blir upphetsade av att få veta hur det går till men det går snart över och vi fortsätter som vanligt.Jag skall dock inte klaga som nattarbetare inom vården har jag oftast gott om tid att bry mig om patienterna det är ett privilegium. Lönen är jag nöjd med.I botten är det ju sjukt att vi inte har tid att ta hand om varandra längre. Vi förvaras i dagis, skola, gymnasium, högskola innan vi blir arbetsmyror i tillväxthysterin varefter vi går in i slutförvaringens äldrevård i avvaktan på skorstens uppskjutet. Jfr bondesamhällets gemenskap och kretsloppstänkande.generationsbehov.jpg

Ikväll 25/11 skall Janne Josefsson tillägna Vården hela programtiden i Debatt! Det blir ett bökande i vårdskandaler, vårdgivarens försvar, allmänhetens uppbragdhet och politiska försäkranden. En nödvändig övertrycksventil för att få upphetsade känslor att svalna  och återgå till det vanliga.Se till att du inte blir gammal och sjuk!

One thought on “Omöjlig vårdekvation”

  1. T?nkv?rda inl?gg allihop. Det jag missar i samh?llet medan jag har trynet i b?cker plockar du fram… har helt missat Obamas framfart. Dock s? har jag velat s?tta ig?ng diskussioner om Postens VD vid diverse tillf?llen utan att vinna geh?r. Det ?r en helt otrolig debatt som kan h?llas d?rom!

    Jag l?ser igen n?r jag f?r en minut ?ver, huvva vad jag har grejer att g?ra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *