Bankerna, Biltillverkningen, Julhandeln ….?

Bilkris USA?

I helgen skall USAs ledare rösta om ett räddningspaket till landets största biltillverkare. http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1489118&BroadcastDate=&IsBlock=

Svenska regeringen kämpar emot de som tycker att Volvo o SAAB skall köpas av staten, av skattebetalarna, av mig som just köpt en Yaris (0,4l/milen). Det är väl alla arbetstillfällen som skall räddas ? eller….är det maktstrukturerna? Är det vår livsstil, vårt konsumtionsmönster, våra levnadsvanor som skall räddas? Det kan ju inte vara meningen att bevara tillverkningen av för stora o för törstiga bilar? Det är väl så att ekonomin bygger på att ett behov, faktiskt eller reklampåverkat stimmulerar till tillverkning av mer eller mindre nödvändiga prylar som då sysselsätter och avlönar människor. Dessa avlönade knegare måste vilja handla de här onödiga prylarna och julen, hjulen går runt runt runt, tills något tar emot. Om pengar saknas så kan knegarna få låna pengar till hög ränta så måste de jobba vidare för att kunna betala av lånen. Det är störningar i dessa tillverknings- behovs och konsumtionsmönster som krisbenämns, eller hur? Om vi kunde ställa om biltillverkningen på en vecka till önskad, efterfrågad tillverkning istället så vore väl allt friden o fröjden?Hör just på ekonomi ekot lördag. De frågar sig “Varför köper inte innevånarna som de brukar göra, de har ju mycket disponibla tillgångar!? Jo de håller igen eftersom de inte kan lite på att ha jobbet kvar! höj a-kassa så vågar de igen.  Regeringen, riksbanken gör vad de kan, sänker räntan 1,75%, uppmanar till att köpa svenskt i julhandeln eller julrenovera huset med det nya ROT avdraget.”  En stilla undran; kan det vara så att vi är trötta på köp och konsumtionshysterin!? Är vi trötta på all reklam i lådan och i burken är vi trötta på nasare och lurendrejare? Börjar vi äntligen förstå att vi inte blir lyckligare av över konsumtion, snarare tvärt om? Börjar vi ta ansvar för planetens livsförutsättningar? Skall vi dra ner våra CO2 utsläpp från 10 ton/innevånare till hållbara 2 ton? Är det en tyst revolution? NEJ knappast, så lätt ändrar man inte på vårt konsumtionsparadigm det här handlar om ren snålhet. Likt hyenorna ligger vi och väntar på de REA märkta asen som sedan kan släpas hem i konkursernas skugga. De som som inte kunde handla innan har inte mer pengar nu att handla för de är fortfarande offer.Vad skall räddas härnäst?  Troliga kandidater är flyget, flygplanstillverkning, hustillverkning, mobiltelefontillverkning, turismen, handeln och ve o fasa Surfindustrin! Förstatliga surfindustrin! NU! rensa de bästa surfspotten från slappa o feta o solbadande arbetslösa Volvojobbare – de kan rensa ogräs eller ta jobb på arbetsförmedlingen som troligen kommer att tillsätta många tjänster nu. Alla svenskar skall ha rätt till två bila…..brädor  var med vederbörlig utrustning och minst 4 riggar per bräda. Bygg diskreta surfhostel vid dessa vindrika stränder. Anslut med kollektivtrafikens tåg o bussar. Dessa bussar skall givetvis ROT-renoveras för att ha plats för all surfutrustning. Våtdräkterna kan sys i Borås, brädor monteras på volvo och saab med sin JAS-aero kompetens står för riggtillverkningen.  Hela underleverantörskedjan tillverkar alla mastfötter, skruvar, lattor, spännen stroppar mm. Va …Va säger ni vill ni inte segla, kan ni inte , behövs det inte? Är det ett problem? Det har det ju aldrig varit innan! Kära medborgare ni vänjer er, det tar emot lite i början…….Jag sitter stilla och ser på denna som jag hoppas friska nedtrappning av en ohållbar livsstil. Kanske kan vi snart börja reflektera över våra verkliga behov och hur de står i relation till ett hållbart samhälle, till ett hållbart männskligt liv på denna planeten. Under tiden kommer många döende verksamheter sprattla, skrika, ropa på hjälp medans det livshotande beroendet skall avvänjas. Vilka är dina verkliga behov? Prylar eller liv?

2 thoughts on “Bankerna, Biltillverkningen, Julhandeln ….?”

  1. Ja, nog ?r det dessa fr?gor jag funderar ?ver varje morgon n?r ekot v?cker mig med nya ekonomiska bekymmer. Jag pratade om det med n?gra kursare… Sker detta f?r att jordens kapital ?r slut? fr?gade jag. Nej, tyckte de andra, det ?r inte ?n. Vi kom ?verens om att det var en ekonomisk p?hittad bubbla som spruckit. Men vi var v?l alla ?verens om att kapitalets ?nde snart visar sig… N?v?l. Jag l?ser om urbaniseringens problem nu. Och om slummen i Sub-saharas l?nder. Om hur fattiga de ?r p? v?r skala. Om hur vi ska lyfta dem enligt v?r skala. Hur de ska bli mer som oss. Det ?r dem v?l f?runnat. Detta ?r gigantiska bekymmer. Gigantiska. Liksom hur vi ska l?sa klimatkrisen. Liksom hur vi ska f?rse oss med vatten i framtiden. Liksom hur vi ska bruka jordarna f?r att kunna f? mat fr?n dem om 50 ?r. Liksom hur vi ska bygga samh?llen som st?r emot f?r?ndringar. Liksom…

    St?derna, de v?xande, blir rikare och rikare. Men det har visat sig att slummen v?xer lika snabbt. Och man s?ger att tillv?xt ska l?sa framtidens problem. M? s? vara, och den har s?kert l?st ett par problem redan. Men skapat o?ndligt mycket st?rre problem.

    mitt inl?gg ?r nog sv?rf?rst?eligt. Och det ?r v?l andemeningen. Jag ?r helt lost i alla dessa saker som faller ?ver mig. Var ska man egentligen b?rja?

    En pr?stg?rd vid farmors skog. B?ttre blir det kanske inte?

  2. Det kan passa att se programmet 2020 d?r de bl.a beskriver framtidens mer h?llbara st?der, framtidsst?der som redan finns och andra som redan bygger eko-samh?llen i sverige. Det ger hopp! http://www.svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=37591
    Jag tycker att det ?r mindre k?rt idag ?n jag gjorde f?r…..hm ett ?r sedan kanske. Majoritetens, p?blens samlade val ?r sv?ra att v?nda utan tv?ng (ekonomiska styrmedel) men individer g?r det redan! N?gra g?r f?re de f?r vi h?lla koll p? och kanske h?nga p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *