Vända kapitalismen ryggen

cyklar1.jpg?

I DN kan man   9/12 läsa om en irlänsk ekonom som skall visa att han kan leva utan pengar under ett år. Han vill stå utanför det kapitalistiska samhället. Han har husvagn, grannens bredband, vedspis o dusch från solel. Mat skall han odla lite o hämta från affärs- o restaurangsopor. Han hade ett annat projekt tidigare då skulle han gå till indien utan pengar men kom bara till Calais i Frankrike innan kommunikationsproblem med Fransmännen fick honom att gå hem igen. Han har skaffat en massa saker för att kunna klara sig ett år, hur många uteliggare eller fattiga har husvagn o bredband? Han är beroende av att leva i ett kapitalistiskt  samhälle för att existera av dess överflöd. Inget trovärdigt korståg. Hur som helst. Måste det vara så drastiskt att ta avstånd från överkonsumtionen? Kan man inte bara handla det man behöver, lönearbeta så mycket som behövs utan att leta i sopor efter mat? Thoureau skrev Stilla dagar i Walden 1856 och konstaterade då att han behövde jobba 2 månader om året för att ha pengar nog. Han odlade grönsaker vid sitt lilla skjul i skogen. Han hade 3 stolar i skjulet; en till sig själv, en för vänskap, en för sällskap och var det fler kunde de stå för de skulle ju ändå snart gå. Skulle han någonstans så gick han det var det snabbaste sättet. Att först jobba för att kunna köpa en biljett tog längre tid än att gå direkt och så hände det en massa intressanta saker på vägen. Tänk om han haft en cykel! Jag tänker på de där bröderna som levde på sitt torp och vad det gav, självhushållning. De gjorde rosenvatten som de tvättade sig i  för att lukta gott. När pensionen kom undrade de vad de skulle ha den till och förundrades över att staten skickade ut pengar på det sättet. De arbetade på gården med årsbundna sysslor för sin självhushållning. Det var säkert ingen skillnad på arbetstid o fritid utan de existerade helt enkelt. Livsmeningen var säkert självklar utan att behöva ifrågasättas överhuvudtaget.Humanekologen visade i denna blogg ett annat exempel på paradigm som är svåra att ändra. Med all tid vi lägger ned på bilen så har den bara en hastighet av 5km/tim, inte snabbare än Thoureaus gående mot en cykel med kanske 20km/tim. Skall vi jobba mindre och cykla mer? Miljöpartiet har ju tidigare, innan de blev rödgrönröra drivit kortare arbetstid för att dela på de jobb som finns och för att få mer tid för oavlönat arbete/aktivitet. Varför är vi så rädda för det? hellre arbeta 60 tim i veckan och ha en massa prylar som vi inte hinner använda än 25tim och tid för liv? Jag jobbar ca 25 tim i veckan på ett jobb jag trivs med men är fortfarande ovan vid att ha så mycket tid “över”. Därav denna blogg tex. Jag tränar dock flitigt på att fylla min rastlöshet = viljan till kreativitet.Så rensa upp bland prylarna, behåll det du behöver, lönearbeta mindre, cykla mer, höj blicken, se det större, upplev förundras och lev! Kapitalism – vad är det?

4 thoughts on “Vända kapitalismen ryggen”

  1. Ja, att kunna se bortom det som finns omkring oss (kapitalism) k?nns inspirerande. Varf?r ska vi inordna oss i detta? M?nga skulle s?kert s?ga att “Hhrm. Vi vill ju inte ?terg? till sten?ldern. Hhrm. HHRM!” Jag brukar s?ga att jag inte skulle ha n?got emot det om det kr?vs f?r att uppn? h?llbara vanor p? klotet… men varf?r skulle det bli som p? sten?ldern? Vi kan och vet mer nu, n?got annat nytt borde vi v?l kunna skapa? Och d?, Varf?r ska vi inordna oss i de strukturer vi hipp som happ skapade i och med industrialismens b?rjan? Anv?nd den kunskap som finns och bygg st?der f?r m?nniskor, inte bilar och industrier. Bygg f?r m?nniskor! Jag lovar att det finns s? mycket inspirerande bortom v?ra nutida f?rest?llningsramar att alla kan bli eld och l?gor. Varf?r ska vi acceptera att sitta fast i ett samh?lle d?r all politik g?r ut p? att f? folk till ett arbete som de inte vill g? till? (Jfr: “De d?r j?vla invandrarna kommer hit och snor v?ra skattepengar!” “Milj?partiet vill ha medborgarl?n, vem fan skulle jobba d??”)

  2. F?r att ge en bild av vad jag pratar om med st?der s? kan denna hemsida g?rna bes?kas: http://www.ecocitybuilders.org/

    Jag l?ser en bok av den d?r Register som sagt, och kanske har jag d?rf?r lite mer f?rst?else f?r vad de skriver och ritar p? sidan. Eventuellt tycker ni att det ser ut som verk av utopiska kn?ppg?kar (det tyckte jag f?rst), men efter ett tag t?nkte jag igen… varf?r skulle det inte g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *