Dödssfraff till dementa

skriet-munch.jpg

Vi tillämpar ej aktiv dödshjälp i Sverige, dvs det är ej tillåtet att ge dödande läkemedel till en svårt sjuk patient som ber om det, som VILL dö. Det finns en etisk diskussion i vårdsverige om vården av svårt sjuka. Hur mycket smärtstillande vågar vi ge utan att orsaka en för tidig död. När är det tillåtet att avstå eller tom avbryta livsuppehållande behandling. På sjukhusen tillämpas redan nollning dvs vi beslutar om att inte göra hjärtupplivning vid eventuellt hjärtsopp hos svårt sjuka patienter. Nollning betyder inte att vi skall gå ut och stänga dörren även om jag tycker att läkares engagemang för dessa patinter svalnar påtagligt.Det finns andra patienter som vi är betydligt mer hårdhänta med – de dementa som är oroliga och aggressiva. Jag har sett flera gånger hur vi medecinerar dessa så hårt att de blir till vårdpaket inom någon vecka eller dör efter några veckor. Deras brott är att de är aggressiva, svårhanterade och oönskade i vårt samhälle. Ingen vill ta hand om dem. Så vad gör vi ? Sjukvården, läkaren utdömmer dödsstraffet och verkställer det utan rättegång med omedelbar verkan. Vissa överlever en kortare eller längre tid men eftersom de under denna “behandling” förlorar mkt i vikt försvinner de muskler som gjort dem svårhanterbara och de blir vårdpaket på något äldreboende. En viktnedgång med 10-15 kg på en månad är ej ovanligt samtidigt som musklerna blir så stela att de inte kan gå stå, gapa, äta eller vända sig i sängen. De blir ofta nollade vilket i detta fallet även betyder mindre aktiv vård överhuvudtaget och alla väntar på att den demente skall dö. Anhöriga som ofta haft en ohållbar situation i hemmet med en aggressiv svårt sjuk make/maka tycker att det är skönt att det blir slut på lidandet inte bara för maken utan också för dem själva. 

sprutor.jpg

 

Ja men vilka allternativ finns det? De kan ju inte få fortsätta att slåss, springa runt, ställa till oreda, vägra allt omhändertagande, omöjliggöra annat vårdande på samma ställe mm. Vem vill ta hand om dessa patienter och om nu någon vill hur skall det gå till? Skall vi ha maddrasserade rum, tvångströja och sängbälte igen? När jag tar upp och påvisar vad vi faktiskt gör i vården idag mot dessa dementa så avkrävs jag ett allternativ, en bättre lösning. Jag har ingen lösning jag vill bara påvisa att vi praktiserar dödsstraff i sverige idag dvs det värsta brott du kan göra i sverige är att bli  livrädd, förvirrad, dessorienterad och försöka slå dig fri för att komma hem, för att hitta dig själv igen.

På radion idag bekräftas att äldre dör en för tidig död pågrund av behandlingen med antipsykotiska läkemedel.

2 thoughts on “Dödssfraff till dementa”

  1. Först vill jag hylla bloggen… Väldigt snygg med väldigt bra bildval mste jag säga! Och som du redan vet uppskattade jag båda inläggen här rejält. Som du skriver, det värsta som du kan begå är att bli rädd och desorienterad. Det är fruktansvärt att läsa och det fruktansvärda är sättet som de dementa verkar dödas på, genom att bli kollin i väntan på döden. hur mycket förstår de? Har de “klara” stunder? Jag orkar knappt tänka på det.

    Men med nutidens upptäckter kan vi väl snart börja åtgärda sånt här långt innan. Hur det är med demens vet jag inte, men åtminstone mongolider år ju också oönskade numera och alltfler kollar väl upp tidigt får att inte riskera att föda något så vanvettigt äckligt som en mongolid. Vad sänder det för signaler till de mongolider som nu finns? Vilka värderingar styr egentligen samhället när man inte har tid att älska och bry sig om sina barn? För det är väl där det ligger? Mongoliden kommer att kräva mer tid och kanske aldrig blir fotbollsproffs. Men den kommer att kunna älska och den kommer kunna äälskas. Men den tiden orkar vi väl inte lägga ner, nej ploppa ut de två ungarna, slå dig ner vid 35 års ålder och lägg all tid som överhuvudtaget går till att göra en plastfabrik lönsam (givetvis för att du ska få mängder av stålar själv). Barnen kan vara på dagis, sen kan ni göra nåt på helgen. Eftersom tid och omtanke inte finns har vi inget utrymme för dementa och mongolider, kanske heller inte dyslektiker, människor med anlag för fetma eller barn som är till synes talanglösa.

  2. Tack!
    Det skall bli intressant eller tragiskt att se vad som nu händer inom sjukvården när nedskärningar och uppsägningar även drabbar vården. Blir det händerna som vårdar som blir färre eller händerna som palperar tangentborden? Vilka prioriteringar görs, vårdbehövande människor eller hierarkier? Brister i vården av de mest utsatta kommer att bli sämre och kanske tydliggjorda för oss ännu friska. Fasaden i den “fina vården” kommer att rämna, något nytt mer människovänligt behöver växa upp. Detta utan att det kostar mer snarare mindre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *