Vattenbrist hos rika inte bara en klimatfråga.

vatten-1.jpg

Klimatfårändringar påverkar vattentillgängen i södra Europa. Alp glaciärerna som står för 40% av vatten tillgången smälter bort. Skepp lastas med vatten för transport till Cypern, kreta och Spanien. Vattnet räcker inte längre för att underhålla golfbanor och swimmingpooler. Man börjar avsalta vatten tom i London.

Detta är bland de första riktigt påtagliga praktiska följderna av klimatförändringarna. Nu kan kritikerna möjligvis påpeka att människan inte har orsakat förändringarna utan att det är en del av en naturlig cykel som planeten regelbundet ändras enligt. Det blir svårare att hävda att inget kommer att hända och att det inte alls sker någon uppvärmning eller förändring av klimatet.

Nu använder vi ju vattnet på ett respeklös sätt. Det transporterar kiss, bajs, sopor, kemikalier, läkemedel och allt annat som vi stoppar i avloppet. Blandningen omöjliggör tex att använda reningsverkens slam som gödning i jordbruket. Vi slösar med vattnet i hushållet, i trädgården, till poolen mm. Vi i sverige har det väldigt bra ställt med vattnet och skall väl vara glada över prognosen som säger att det kommer att regna mer i denna delen av världen. Men andra kan behöva “vårt” vatten och det kan bli en exportprodukt lika viktig eller viktigare än oljan. Som importprodukt kommer vattnet att behandlas mer respektfullt av importländerna och turisterna, dvs vi svenskar kanske får acceptera att möta landet som det verkligen är och inte komma till ett konstbevattnat grönt turistkollo i solen.

Hur använder du vattnet? Hur mycket använder du? Jag tror jag använder drygt 100 l per dag året runt enligt vår vattenmätare. Är du beredd på att ändra dina vanor både med kallt och uppvärmt vatten? Det kommer att behövas. Men räcker det att spara på vattnet i kranen där hemma?

Jag googlade på vattenförbrukning och fann följande i SvD ;

“Ditt morgonkaffe kräver 140 liter vatten. Och till ett kilo biff på grillen har det gått åt 15 500 liter. “Virtuellt vatten” är ett sätt att visa att vi konsumerar mycket mer vatten än det vi dricker och använder i hushållet.”

“En svensk gör ett fotavtryck på 2 150 kubikmeter vatten per person och år. Globalt är genomsnittet 1 564 kubikmeter per person och år. En amerikan använder 2 895 kubikmeter vatten per år. Det innebär att varje svensk använder nästan 6 000 liter vatten per dag om allt virtuellt vatten som finns dolt i varor som mat och kläder räknas in. Det visar nya siffror som Världsnaturfonden offentliggör under onsdagen.”

En vegetarian använder hälften sä mycket vatten som en kötttare (2500 l per dag mot 5000 l Per dag) enligt samma artikel. Ännu ett skäl att äta mindre kött

I ViiVilla.se 20010321 kan man läsa att vi per svensk gör av med 200 l vatten per dag till toa, dusch. 5 minuter i duschen gör 72 liter. De visar en massa andra siffor för att motivera till ett sparande i hemmet med hänsyn till miljön men mest med omtanke om den egna plånboken. Med tanke på vårt “fotavtryck” på 2500-5000 liter per dag när allt räknas in så verkar det fjuttigt att diska i det vattnet jag kokat äggen i ( min dagliga rutin) eller duscha på 30 sek i kallt vatten ( alltid på campingen efter morgonlöpet). Det verkar, likt Co2 belastningen vara i affären vi verkligen bestämmer över hur mycket vatten vi förbrukar. Det är mycket vi blir tvunga att lära oss och ändra på framöver.

2 thoughts on “Vattenbrist hos rika inte bara en klimatfråga.”

  1. Slutsatsen som du drar här år så otroligt självklar. Det är i butiken det avgörs hur miljömedvetna vi är. Men hur många känner till detta? Hur i hela friden ska det krävas att man i ett plötsligt infall googlar på vattenförbrukning för att få reda på sånt här? Det borde kommuniceras på nyheter och i butiker varje dag.

    Folk s?ger: “duktigt av dig att du är vegetarian, jag skulle inte klara mig utan en riktig köttbit.” Men vet de då vad som är fel med att äta kött? Att det är det mest miljöfarliga man kan gra? Det handlar inte längre uteslutande om etik gentemot djuren, det handlar minst lika mkt om våra barn och, tror jag faktiskt, om våra egna liv inom en kort period.

    Hur satan det kan vara så billigt med kött är en sån gåta när man betänker all mat, antibiotika och vatten som proppats i de stackars djuren under deras liv. Det måste väl ha med subventioner att göra tror jag… läste någonstans att en genomsnittlig ko i europa tjänar tre gånger så mycket om året (i subventioner) som en genomsnittlig afrikan på samma tid. Så himla bedrövligt.

    I denna stil har vi humanekologer idag diskuterat städer och dess utveckling. Fantastiskt hett. Beskyllanden till höger och vänster. förbi är tiden när vi håller med varandra för att vara vänner. Kanske betyder det att vi börjar känna oss trygga i argumenterandet? Hur som helst jublade vi efter diskussionen över hur kul det faktiskt var och sen åt vi en bit i glada vänners lag :)

  2. Det finns flera olika uppgifter om vatten förbrukningen vid nötköttsproduktion mellan 3700l till 43000l/kg/kött att jämföras med brocolli 350l/kg tomater 230l/kg. Det beror mkt på om man räknar regn som förbrukat vatten eller den konstbevattning som betesfält och foder tagit i anspråk. Detta hittade jag på http://www.fria.nu/artikel/19577
    Mycket finns att lära om betydelsen av våra val i affären. Det går tex åt 13 kg spannmål för att producera ett kilo nötkött?! Snacka om slöseri i en svältande värld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *