The fathburning position

The fathburning position. Nehä det är inte namnet på en ny nedladdad rockgrupp, även om Linda tyckte att namnet skulle passa till det. Nej det är ett tillstånd som vi är ovana vid att befinna oss i. Det är då vissa ropar ut; Ohh mit blodsocker är så lågt jag måste äta en kaka..fort…NU! Kakmonstret rafsar hysteriskt i skaferiet för att rädda sitt liv. Det känns ovant, en sugande känsla i magen som om energin håller på att tas slut och att när som helst kommer jag att svimma. Härom dagen åt jag frukost (fruktsallad och ägg), drack kaffe vid sjön för att kl 18.00 springa löppasset som är beskrivet nedan. Jag hade just sockersugkänslan i magen när jag snörade på mig löparskorna. Det fanns nog lite till att hämta och jag gick ju inte in i väggen. Dvs när fettförbränningen inte hinner med att tillfredställa energibehovet. Att få hammarn brukar cykelisterna säga. Då kan man inte hålla balansen på cykeln längre, man får lägga eländet i diket och lifta hem (självupplevt). Ni har säkert sett vissa maratonlöpare som gått in i väggen och som raglande på upploppet inte hittar målet. Då kan vi prata om sockersug!!
Ja ha det var därför jag var så dålig på löprundan igår! Nejdå inte alls.Det var bara det att kroppen gjort slut på kolhydratförrådet och gett levern i uppdrag att hämta lite fett på buken och göra om det till socker eftersom cellerna behöver det.
Vi är så ovana vid detta normala tillstånd, att bränna fett så vi tror att vi är sjuka. Vi är bara vana vid att stoppa in mer än vi behöver och lagra kallorierna som fett på buken.
Jag gjorde ett test på jobbet. Jag befann mig i fathburning position och tog plasmablodsockret; 5,4 (jag brukar ha 4,5) och blodtrycket 125/82 (normalt105/65) dvs jag hadde inte för lite socker i blodet så cellerna fick sitt och blodtrycket tydde inte på att jag skulle svimma just då.
Jag åt ordentligt med fruktsallad och efter 2 tim var värdena 5,9 resp 110/74. Jag befann mig inte i fettförbränning, allt var lugnt i kroppen det var som vanligt. dvs det fanns energi tillräckligt i mage, lever och muskler så lagret av fett fick vila i fred. Det är lite jobbigt för kroppen att göra om fett till socker därför tror jag att blodtrycket går upp just då.
Prova själva, om ni inte är insulinbehandlade diabetiker upplev the fathburning position och se det som underhåll av en nyttig process. Kanske det inte gör något om bukfettet reduceras något.
Ur ett evulutionistiskt perspektiv är nog förbränning av fettdepåerna ett mer naturligt tillstånd för människan än obegränsad tillgång till raffinerad färdigmat.Obs detta är inga evidensbaserade fakta utan bara egna teorier. Vad tror du?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *