Var rädd för dig

Jag hör på radion att regeringen rekommenderar medborgarna att de skall hålla sig inne, undvika att åka kollektivt särskilt tunnelbana, inte gå på fotbollsmatcher och överhuvudtaget undvik folksamlingar. Vad kan ligga bakom detta? Är det våldet o alkoholen? Vi kan höra på P1´s kaliber  att 78% av alla våldsbrott utförs under påverkan av alkohol, ävan brottsoffren är oftast alkoholpåverkade. Hälften av alla som sitter av livstidsstraff har ett alkoholberoende. Alkoholen är den drogen som gör brukaren mest aggresiv av alla droger, lagliga som olagliga.  Psykopater som ofta tillskrivs aggresiva handlingar gör dessa oftast under inverkan av alkohol. Vi blir 13 ggr mer aggressiva med alkohol i kroppen. Så visst måste det vara spriten som gör att man helst håller sig inne en lördags- fredags, – onsdagskväll eller en helgdagsafton för att man inte skall bli nedslagen av någon som saknar spänning i tillvaron. Nej det var inte den svenska regeringen som gick ut o varnade utan den mexikanska och det var inte för alkohol utan för en ny influensa kallad svininfluensan. Drygt 1000 i Mexico verkar ha insjuknat i influensasymtom, dock ej säkert svininfluensan och ett 10 tal kan ha dött. Fall finns verifierade i USA och några i europa. Vad händer vid smitta? Faller huvudet av direkt, beter man sig mer än vanligt svinaktigt, kanske som ett fyllesvin?! Nej de svenska läkarna säger att det kan vara som en lättare förkylning eller något värre, vissa gamla o svaga kan dö som vid vanlig influensa. Trots dessa lugnanden tror världsbanken att svininfluensan kommer att förvärra den ekonomiska krisen, vi lär väl shoppa och resa mindre och oljepriset har redan sjunkit. Finns det inga proportioner? Alkoholen tar död på många 1000 varje år i bara sverige, 500 dör i trafiken i samma land, flera 1000 begår självmord mm. På världsbas är svininfluensan en droppe i havet det finns annat som är betydligt farligare men som vi inte bryr oss om . Kan det vara för att vi tycker att vi har koll på sprit, knark, våld, aids, fetma, canser, utbrändhet, miljöförgiftning, trafikolyckor mm? Nu när det kommer en  “fara” blåser vi i stora trumpeten och all oro som vi egentligen borde använda till något bättre mobiliseras. Vi är en konstig ras, homo sapiens. Idag har jag lagt sten i trädgården istället för alla gamla kreosot-slipers som jag forslat till tippen. Jag har köpt ett larm av en trevlig kille som skall skydda huset mot objudna gäster. Nöjd med dagens tarv firar jag livet genom att droga mig med ett glas vin o en liter vatten. Jag har därmed ökat mina chanser att bli nedslagen eller slå ned någon med 1300%! Bäst att hålla sig inne!

6 thoughts on “Var rädd för dig”

 1. Hahaha, klockrent!

  Jag vill dock påtala det viktiga som ligger i att vi inte har “kontroll” över nya sjukdomar på samma sätt som vi har “kontroll” över alkohol. Ett argument för att bli vegetarian är att den djurhållning vi bedriver oundvikligen kommer att leda till spridande av smittor. Galna kosjukan med kobål i england, fågelinfluensan och denna svinsmitta är alla exempel på hur vår strävan efter det perfekta köttdjuret i omfattande skala ska kunna födas upp på våra farmer. Det är inte otänkbart att en sådan smitta verkligen kommer att leda till pestliknande konsekvenser i en alltmer tätbefolkad värld.

  Men såklart borde vi förbjuda alkohol också. Och förbjuda folk att föda fler än två barn. Och en hel del ytterligare.

  Såg en debatt idag när EU-parlamentsvalet förorsakade polkitikerträff i götet. Ska gå på svt24 i dagarna, troligen i morgon. Det kan man titta på om man vill se politiker som hänsynslöst kämpar för att framhäva sig själva utan att ha något att säga. Eller om man vill förstå att Carl Schlyter (mp) är det enda ens tänkbara alternativet att rösta på. Det eller Gudrun Schyman och Fi, men hon var inte inbjuden så henne fick man inte se, synd.

 2. Du har rätt, förståss! Jag tänkte bara på vilket engagemang som läggs ned på en förhållandevis litet problem när det finns så stora, tex alkoholproblemen som vi inte bryr oss om. För att inte nämna svält, krig o klimat. Du, som vegetarian ser svininfluensan som EN biverkning av flera på vår djurhållning o sjuka “köttproduktion”. Fågelinfluensan kan spridas av vilda fåglar liksom att aids kanske kom från aporna som vi inte äter eller föder upp. Ju fler vi blir på jorden ju viktigare blir det att visa hänsyn till övrigt liv och anpassa OSS inte allt annat.
  Jag kan ju önska att vi istället för att förbjuda allt själva kan göra individuella ställningstaganden tex som du gör. Om vi skall kalla oss kapabla medvetna individer och förvänta oss respekt borde vi avstå från tex sprit på samma sätt som från knark eller bankrån. Jag tycker inte att det är fel att äta kött men om vi inte kan ta hand om djuren eller om ett hållbart samhälle ej tål köttätande får jag/vi avstå.
  EU-valet, EU, elitokratin gör mig bara ledsen o påminner om de sämsta sidorna hos människan. Jag avstår inte – jag flyr!

 3. Ja, jag förstår precis ditt avseende med inlägget och det är väl så att om vi bara kan börja förstå svininfluensan så kommer vi inte längre vara rädda för den, även om den skulle finnas kvar bland oss. Precis som med alkoholen. Det är när vi inte riktigt förstår något som vi är rädda, att ha något skadligt bland oss som vi förstår är inte fullt så farligt. Det är vetenskapens natur: att dela upp allt i så små beståndsdelar som möjligt för att förstå det och kontrollera det. Manlig norm som styr forskning och agenda.

  Ja individuella ställningstaganden tror jag blir allt viktigare, tyvärr går samhället i totalt motsatt riktning med folk som hänsynslöst riktar ilska och drev efter de stackars personer som försöker få något gjort (politiker) istället för att göra något själv. Folk tror att de bara kan påverka vid riksdagsval. Fy fanken. Påverkar gör man varenda gång man väljer frukostmat, resmål, arbete och precis allt annat. Varenda val i livet är som ett riksdagsval, troligen viktigare. Men det vill folk inte förstå.

  Sen vill jag flika in att det kanske inte var fel att äta kött för 10 000 år sedan. Eller ens för 100 år sedan (även om vi då redan utrotat en mängd större däggdjursarter genom jakt). Men det är fel nu. Om inte för att djurhållningen är dålig, om inte för att det är fel att döda varelser som kan lida, om inte för att det får stora konsekvenser för miljön, så för att det är en ynnest, ett privilegium, som inte kan ges till fler än det rika fåtalet i väst, ett överviktigt gäng som är helt beroende av att andra inte tar efter det beteendet. Att flyga är en annan sådan sak. Att köra bil. Att, som jag, duscha alldeles för länge. För att nå det så eminenta begreppet “hållbar utveckling” i sann bemärkelse krävs så enormt stora “uppoffringar” eller avståndstaganden av oss att vi inte riktigt förstår vidden, inte ens surfjerk, jag, mina kurskamrater eller mina lärare, personer som tror om sig att vara miljömedvetna. Det är väl därför vi kör kvar i samma hjulspår. Hellre kör vi kvar på motorvägen in i bergväggen än svänger av, ut på åkern över potatisfälten. Det är ju så satans jobbigt att försörja sig själv, så då dör vi hellre. Eller hoppas att någon uppfinner något som gör att man kan köra genom berg.

  Förresten, du ska väl ändå rösta i EU-valet? Jag e rädd att sverige bara skickar piratpartister och Sverigedemokrater dit annars. Hur tusan skulle europa fungera om alla länder röstade fram massa människor som bara brinner för ickefrågor. Inte vill jag läsa detta i framtidens historieböcker:

  “Vid den viktigaste tidpunkten i planetens historia saknades kunskap och ledning. I parlamentet diskuterades om huruvida upphovsmän hade rätt till sitt material eller om det skulle vara fritt för alla att ladda hem. De växande miljöhoten bemöttes inte tillräckligt kraftfullt. Och så plötsligt en varm sommar brann södra Europa upp. Människor sattes i flykt. Krig bröt ut. Och det globala imperiet bröts samman under ett par år.”

 4. Jag kan bara tacka o buga för att du, humanekologen delger dina reflektioner på detta sätt. Min spontana reaktion på din kommentar är att det är ju du som skall skriva en blogg för jag vill läsa mer o mer av dina klargörande konklusioner. Jag är glad för att jag på detta sätt ändå gett plats för denna kreativa process. Fler välkomnas att delta.
  Jag skall rösta i EU valet även om jag tycker att ditt överviktiga motorvägsgäng är särskillt väl representerat i den församlingen.
  Jag håller med om din situationsbeskrivning som resulterat i din vegetarism. Ett individuellt ställningstagande, ett val som för konsekvenser med sig. Den rösten väger lika tungt som en EU röst och den rösträtten har vi varje dag. Helt rätt.
  Din futuristiska slutkläm är i sann Vonnekut anda. En ironisk men mycket möjlig nästan trolig framtidsförutsägelse. Jag kan föreställa mig hur framtida arkeologer trasslar in sina spadar i hybrisimperiets elektroniksopor o nätverkssladdar

 5. Tack för att du förser mig med forumet, annars skulle jag aldrig formulerat mig någonstans. Och du ska veta att mina tankar till mångt och mycket har ursprung i en surfjerk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *