Skall du rösta idag?

 

Eu-valet står för dörren. Vi uppmanas att använda vår rösträtt för demokratins och vår framtids skull. Vi skall i Sverige rösta in 18 delegater av 736 i Bryssel. Kan det vara 5 milj röstberättigade i Sverige? Då har jag en röst på 5 miljoner att påverka vilka av de redan utsedda kandidaterna på respektive partis lista som skall åka till Bryssel. som en av 736. 1 fem miljontedel delat på 736 hur mycket påverkan har det? Jag skall rösta och jag röstar på mp för att jag tror att de kanske står på listan mer av övertygelse än av 80.000 andra skäl-  i månaden. Om någon skriker riktigt högt kanske 735 andra lyssnar.

Blev just uppringd av en gallup undersökning. ”Vem tror du klarar sig bäst i miljöfrågorna av Reinfeldt o Sahlin” frågade de bl.a. Klarar sig bäst?! Det är väl planeten som skall klara sig inte en politiker? Den som vinner mest röster ”klarar sig” och får fortsätta att sitta på täppan. En bättre fråga hade varit ”Tror du att EU parlamentet klarar av att skapa en hållbar samhällsutveckling”? Nej, hade mitt svar blivit. När det, klimatet slår till byts parlamentet ut mot en krigsledning! De allierade, hela mänskligheten måste samordnas o slåss mot den gemensamma fienden; den förhärskande livsstilen! Det blir inte lätt. Är du en motståndsman eller medlöpare? Det blev visst en utvikning.

Jo vi har fler val att göra som är minst lika inflytelserika som EU valet. Varje dag gör du dessa val i affären, i garaget, på vägen, i badrummet, i köket, på jobbet, inför semestern, faktiskt hela tiden. Exempel…

Grisarna i Danmark, även i Sverige behandlas just svinaktigt  och utan någon som helst respekt eller känsla – allt pga lönsamhet i fläskproduktionen. Se tidigare inlägg. Du väljer ofta det som är billigast och bidrar därmed till en fortsättning. Om du väljer att inte köpa kött gör du ett annat val som är lika viktigt som din EU-röst. Du bidrar inte till  misshandel av djur och minskar din miljöpåverkan påtagligt ( köttproduktionen står för utsläpp av växthusgaser i liknande omfattning som all transprotverksamhet i världen) Liknande val gäller det mesta i affären.

Flyga eller inte flyga det är ditt val. På himlen över Värnamo har de vita linjerna blivit fler, flyget har tydligen lagt om flyg korridoren över våra hus eller så har trafiken ökat markant. Kanske har jag funderat mer på flyg inte flyg och därför sett linjerna i en annan dager än – tänk om jag suttit där va Gött! Så det kanske blir mer surfat i Sverige Danmark i världens tjockaste vinterdräkt istället för långa flygresor?

I garaget kan jag välja cykel eller bil. Allt i stan SKALL vara cykel och några mil att cykla är OK. Bra motion och alltid en upplevelse.

Hemma bestämmer du värmen, hur länge du duschar, skölja i rinnande varmvatten ( hu vad hemskt), slänga överbliven mat, släcka lyse, sortera sopor mm…..

Vi handlar det billigaste på Cheapy – en borrmaskin för 100kr som är tillverkad av en slav i Kina eller bortre Asien. Förr transporterade vi slaven till arbetet nu tar vi arbetet till slaven. Då slipper vi se eländet. När vi förbrukat borrmaskinen skickar vi den åter till slavens sopberg. Jag lånar grannens stenslip o såg istället och bidrar med pengar till en ny klinga. Då får ju slaven ingen lön alls?! Hur klarade sig dessa nutida ”slavar” innan vi kommersialiserade dem? De skulle kanske konkurrera ut oss om de fick äga sin egen produktion och egna resurser? Därför äger vi, västerlandet och låter dem arbeta.

Ja vad fasen skall vi välja, vi har ju inte fått någon information!!! Brukar vi säga inför Riksdagsval, Kommunalval EU val mm. Om vi tycker att de valen är krångliga hur skall vi då lyckas välja vid alla dagliga valsituationer? Med det som ursäkt sluter vi ögonen trevar i matdiskarna och tar det billigaste. Vi är offer för en obegriplig värld som vi inte orkar försöka förstå. Börja med att inse att du gör val hela tiden. Ta sedan reda på betydelsen av dina val, om du orkar. Eller vänta tills EU´s krigs parlament tar över, styr o kontrollerar utvecklingen och ditt agerande.

Å så slutar det vid husbilen igen. OK det är inget bra miljöval. Flytt till kusten och cykelkärra till stranden vore klart bättre. Tills dess får jag välja bort kött, varmvatten, stadskörning och utlandsresor för att spara in utsläpp som skall kompensera några liter diesel som skall ta mig till kusten och några dagars surfande i sparsam boende miljö. Det handlar om matematik, plus o minus och ekvationen bör vara mindre än 2-3 ton Co2/år.  Nej jag har inte gjort ekvationen och har dåligt samvete som alla andra. Vaför jag kör så sakta helst bakom en lastbil? Det är mitt på-vägen-val, sparar ca 2 dl milen på det.

 

2 thoughts on “Skall du rösta idag?”

  1. Jag tänkte först att usch vad utesluten du kommer bli ur Värnamogemenskapen… sen tänkte jag att, vu tusan, miljön är så “inne” att du kanske skulle bli jättepoppis =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *