Övervikt ger ont i ryggen

En flygande arbetare med tydlig övervikt i form av vaxinbakade lår. Den flyger ändå och kräver inget skrivbordsarbete.

Ja så illa är det enligt eko nyheterna idag. Poliserna bär på 12-15 kg utrustning när de är ute och patrullerar vilket gör att de får ont i ryggen. Flera är tvungna att ta skrivbordtjänst eftersom ryggen inte pallar med, pistolen, batongen, pepparsprejen, extra magasinet, fästet till radion, kängorna, handklovarna..Stackars poliser! Nu behöver de ju inte springa runt med denna övervikt, de kan ju stå eller tom sitta i ett hörn och vila när de vill.

 Jag tänker på triatleten. Putte som cyklar o springer med extra vikter i ryggsäcken för att bli mer belastad och därmed starkare. Han skulle nog blivit polis istället för bensinmacksboss.

Såg just på Sportspegeln att en viss Kari Martens tränar för att genomföra en årlig fulltriatlon 10 gånger. Dvs simma 38km, cykla 180 mil och springa 420km under 9 dagar i Mexico. Han var tidigare riktigt överviktig, 110 kg, hade 2 diskbråck och var utbränd trots skrivbordsarbetet ( som skall rädda de överbelastade poliserna)

Hur mycket har jag på mig när jag springer runt som sjuksköterska? Jo tejp, sax, block, pennor, ssk-märket, ID brickan och de tunga nycklarna. Ibland får jag LYFTA på patienterna också och de flesta väger mycket mer än 15 kg.

Jo det som jag mest associerade till var konstaterandet att övervikt ger ryggont. Det vågar man ju knappt påstå till alla dem som klagar på belastnings problem troligen orsakat av en klar övervikt. Ont i ryggen o massa andra problem som vi ätit oss till talar vi inte om pga hänsyn till den drabbade. Ja övervikt blir vi ju drabbade av, eller hur. Den bara flyger på oss – man måste ju unna sig eller hur? Hur mycket väger du för mycket? Det är inte ovanligt med 15kg övervikt eller 20, 30, 40 kg och detta ger ryggont, hälsporre, knä o höftproblem, stroke, diabetes, infarkter, proppar  mm. Hur mycket fett på magen har poliserna för mycket? Byt ut bukfläsket mot lite mer buk o ryggmuskler! Om man tränar ryggen klarar den av rätt mycket belastning, tränar poliserna verkligen tillräckligt om de inte klarar av att bära 15 kg extra? Vad väger en soldats packning?

Nästa fall för skyddsombuden och ergonomerna blir nog militärerna. Något behöver göras åt dessa yrken som kräver att utövaren BÄR på saker som kan belasta ryggen. Eller skall vi alla sätta oss vid skrivbordet för att våra ryggar inte pallar med arbete. Jag tror att detta stillasittande skadar ryggen än mer och ger en kroppslig övervikt som är verkligt skadlig.

När skall övervikt anmälas som ett ergonomiskt missförhållande? Kan det bli straffbart att skaffa sig mer än 15kg övervikt, straffbart att behandla sig själv så illa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *