Delfin massaker

Det räcker nu! DET RÄCKER NU!

Jag såg klipp från filmen the Cove visande slakten av delfiner i en japansk fiskeby. Det kändes hemskt! Min tilltro till mänskligheten fick sig åter ett hugg i sidan, snart är den död – tilltron och mänskligheten. Man kan inte bete sig som vi gör och klara sig, överleva.

Jag har ju här skrivit en del om utfiskningen av våra hav så när jag såg och hörde de skrikande o döende delfinerna blev det bara för mycket. Vikens vatten blev rött av slakten, mitt hjärta blöder.

Orsaken till slakten är att delfinerna av dessa japaner anses som ogräsfisk som äter upp matfisken som japanerna själva vill ha. Först fångas delfiner för att säljas till delfinarier, de som blir över i den avgränsade delfinviken slaktas. På något sätt skämdes fiskarna då de var mkt noga med att hålla media personer borta från viken. De visste att det var fel men de gjorde det ändå.  Det påminner om andra händelser i människans svarta historia där vanligt folk genomfört avskyvärda handlingar även om de i samvetet förstått att det varit fel. Grupptryck, önskan att tillhöra, bristande egenkänsla, pengar, rädsla föder avskyvärda handlingar.

Fisken skriker inte men delfiner gör det och genast kan vi bättre identifiera oss med smärtan och ångesten hos ett av planetens mest intelligenta djur.

“Av jord är du kommen och jord skall du åter varda”, det gäller oss och allt annat liv. Vi är ett med allt liv som vi lever med just nu, samma levande kropp. Om vi så respektlöst behandlar andra delar av denna kropp slår det obevekligen tillbaka på oss själva.

Det har nu gått några dagar sedan jag skrev texten ovan,  jag har kollat runt på youtube och lärt mig mer.

Att delinerna slaktas eftersom de äter upp annan matfisk vet jag inte var jag fick ifrån. Detta verkar vara en typ av valfångs och köttet säljs på fiskmarkanden.

Ett annat klipp ligger ute som visar japanskt delfinfiske på ett avskyvärt sätt. Skolbarnen går förbi och ser en krampande delfin som fått luftstrupen/halsen avskuren. De skall väl ärva sina föräldras respektlöshet.

 

Det förekommer liknande delfinslakt på andra ställen i världen, tex på Färöarna. Där är det en gammal tradition att hela byn deltar i “fiskafänget” Filmen därifrån är hemsk. Hur kan en hel by ha detta som en slags högtid? Vad är det för traumatiska händelser som på detta sätt skall levas ut i blodig hämnd. Är det vit makt som skall exemplifieras över allt annat liv?

I kommentarerna till filmklippen är meningarna delade. En del tycker att det är som vilken “köttproduktion” som helst och inte ett dugg annorlunda än nöt-, gris-, eller fågelslakt. Det är mer av kulturella orsaker som vissa reagerar mer på delfinslakten. Andra tycker att det är OK att äta kött men slakten skall ske på ett humant och respektfullt sätt. Flertalet blir väldigt upprörda och vill hämnas på japaner och andra valfångande folk genom bojkotter, blokader, ekonomiska sanktioner mm.

Lever vi en så skyddad o gullig värld med våra överbeskyddade husdjur att vi har glömt hur kött kommer till affärens diskar? Vårt ursprung på toppen av näringskedjan är att döda för att överleva, visst men inte på vilket sätt som helst. Indianerna bad bison om lov att få döda den. Även stammarna i TV serien “Den stora resan” bad för de djur de tänkte döda. Jag kanske skall be en bön av tacksamhet och fråga om lov innan jag tar upp den odlade laxen ur kylfisken? Eller jag kanske skall ta upp den gamla seden att be bordbönen, inte för att tacka Gud utan för det liv som givits för att föda mig. Bönen skall nog bes av fiskarna o slaktarna innan de köttproducerar så att de gör sitt arbete på ett respektfullt sätt. Att orsaka onödigt lidande och respektlös hantering av allt liv förhärdar våra själar.

Jag har väl lugnat ner mig något och  åter fått upp min färhärdade sköld mot mänsklig grymhet. Ibland täcker inte skölden helt utan smärtan o ilskan slår igenom.

Jag citerar vår svinminister Erland Eskilsson som i veckan sa ” Jag försöker undvika kött en dag i veckan” detta pga köttproduktionens klimatpåverkan. Jag som redan strukit rött kött från veckans alla dagar förstår att fisken som jag ännu äter ber till mitt samvete att få bli lämnad ifred i havet.

5 thoughts on “Delfin massaker”

 1. Vad ska man säga? Tillräckligt starkt är det bara att titta på bilden från youtube-klippet, jag förbehåller mig rätten att inte titta på det rullandes. Jag är sedan länge också inne på att människans grymhet givetvis kommer att slå tillbaka, inte för att någon gudomlig utommänsklig varelse kommer att hämnas oss, nej snarare för att den gudomliga inommänkskliganaturligauniversella varelsen (Gaia)ruttnat inifrån (en organism i gudens kropp löpte amok och dödade alla andra organismer i tron att organismen var helheten snarare än en del av den). Jag har hamnat i en skoltröttnad som är orsakad av att all jävelskap i hela världen kommer från individualistiska tankebanor förstärkta av ett idiotiskt ekonomiskt system. Jag vill inte läsa mer om det, jag vill förgöra det. Sättet det måste göras på ät att vi förstår, just det du skriver om, vår del i helheten. Det som är reellt i denna världen är inte min kropp, det är flödena av materia och energi. I morgon kan mina kolatomer vara inbundna i ett träd. När jag hugger i trädet hugger jag i flödena och hugger i mig själv. När jag slaktar delfiner som ett bevis på människans överlägsna intellekt är det ett bevis för hur blind, döv, och oåterkalleligt intelligensbefriad jag är. För oåterkalleligt är just vad det är (åtminstone för 5,5 miljarder människor som säkerligen snart kommer dö av någon anledning). Så vad gör man? Ställer sig utanför som utskrattad och hånad medan julhandeln pågår, eller tar man del i festen så länge den varar (den går ju ändå inte avbryta…)? Det otroliga är ju att även jag som skrivit detta vacklar….

 2. Förlåt att jag framkallade denna uppgivenhet hos dig. Jag kände mig själv väldigt arg o förfärad men jag inser att det är mången likande sanning som på detta sätt kommer att lyftas fram och ge insikt till de många ovetande. Jag hoppas på att det skri som då föds i fotknölarna skall bli till ett lejonvrål i massornas strupe. På samma sätt som massorna tidigare fördömt avskyvärda handlingar utförda av de förhärdade skall dessa filmer påverka vår respekt för annat liv. Först reagerar vi på det för oss så avskyvärda sedan ser vi i vår närhet samma övergrepp som vi själva är medverkande till (fläsk- nötköttsproduktion)och kan då förhoppningsvis ta ställning o kräva respektfullhet i näringskedjan eller helt avstå från kött, som du. Du får inte ge upp insiktsprocessen, studeradet! Det är vår uppgift att på det sätt vi kan påverka andra och inte låta pengar o respektlösa värderingar förhärda oss. Utskrattad o hånad, ett tillstånd som kan vara värt att ta för en viss inre frid. Vi behöver inte stå ensamma så länge snart står det många bredvid oss som vill leva ett annat slags liv.

 3. Hejsan! Detta kanske kan intressera dig, du verkar ha ett stort intresse för delfiner. Fin blogg! (:

  http://delfingala.blogg.se/
  http://rocknrollklubben.blogg.se/

  “Delfingala 2011 är en stödgala som för andra året i rad kämpar mot den brutala slakten av delfiner och valar. Den 30 april samlar vi in pengar för att bidra till att få stopp på denna slakt. Under dagen uppträder en rad artister på Rock ‘N Roll Klubben i Lund för att hjälpa delfinerna och drabbade av katastrofen.”

  1. Mikael tack för kommentaren. Det är några år sedan jag skrev detta men vit makt som en rasistisk organisaton fanns inte i min tanke. Men jag erkänner att jag säkert hade i tanken den makt som vita genom historien har utövat över andra och annat liv. Den makten utövas på ett hänsynslöst o okänsligt sätt med bara sitt eget bästa för ögonen. Jag är en medelålders vit man dvs den värsta sorten men ser mig som ett undantag i denna kategori. Det finns vita förtryckare i alla hudfärger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *