Stenålderskost blir stenåldersliv?

Det började med att jag fick veta att en windsurfande paloelit ( äter stenålderskost )  radikaliserat sin diet till att bestå av mest rått nötkött och animaliskt fett i lagom stora tärningar. Jag håller mig fortfarande till frukt o grönsaker i lagom stora tärningar och trodde att det hela var ett missförstånd som jag inte förstod mig på tills jag hörde på Studion1  att det finns grupperingar i New York som kallar sig Cave-men. Dessa grottmänniskor frossar i kött, helst från gräsbetande nötdjur och fett men även frukt o grönt. De säger sig anamma föregångare som Loren Cordain, författare till stenålderskost böcker och Arthur De Vany en åldersman som är superfit som paloelit. Till kosten har de lagt andra vanor som hör vår art till, dvs den jägar o samlar människa som vi  rent evolutionistiskt fortfarande är. Det handlar om att gå extremt mycket, helst barfota eftersom en jägare -samlare gjorde just det. De tappar av sig blod regelbundet, som blodgivare eftersom jägarkampen krävde blodspilla. De fastar upp till 36 timmar regelbundet eftersom våra kroppar är mer vana vid att inte alltid ha mat tillgänglig. Allt artfrämmande som mjölprodukter o mjölk är naturligtvis bannlyst. Detta liv gör att de känner sig mer levande o friska enligt dem själva.

Jag kan ju tycka att det är rätt skönt att inte anses så extrem i min mathållning som kanske inte ens kan kallas för stenålderskost längre eftersom jag inte äter kött o inte fett ( Både Cordain o Lindeberg avråder ifrån mättat fett) utan bara fisk grönt o frukt. Detta mest av etiska och miljöskäl. Om maten inte är bra för miljön o när djurhållningen är så dålig får jag vika mig för det även om det skulle vara bra för mig att äta kött. Jag springer några mil i veckan men inte barfota eller naken och jag blöder inte mer än när jag ofrivilligt skadar mig. Jag låter bilen stå i garaget och cyklar i stan eller till affären.

Det negativa med detta är dock att det blir svårare att prata om stenålderskost om referensen går till dessa Cave men i Usa eller till rått Kött o fett orgier. Det är redan svårt idag att motivera andra till att lägga om sin kost o inaktivitet. Om de nu får ännu mer försvar att använda  och ännu mer skäl till att ifrågasätta det jag gör så är det negativt. Jag får hoppas på att de trots allt blir nyfikna på vad som får människor till att börja leva på det sättet och gå halvvägs dvs där jag befinner mig.

Jag tycker ju att New York vildarna skulle göra sig av med bilar, o alla ägodelar utöver gryta, liggunderlag o tallrik. Jobb i verksamheter som bidrar till belastningen av miljö o klimat skulle inte vara tänkbart för en stenåldersmänniska. Det kanske är så att uteliggarna som hela dagarna får vandra runt o leta i soporna efter föda o pantburkar eller tigga  är de riktiga stenåldersmänniskorna i Storstäderna? The Cave-men are wannabees!

5 thoughts on “Stenålderskost blir stenåldersliv?”

  1. Sitter o kollar på vart jag kan tänkas göra min praktikplats… googla på eco-dharma och säg om den översta träffen är något som är tilltalande eller skrämmande. Tyvärr kan jag nog inte hjälpa dem med något. Försök övertyga folk om en sådan livsstil!

  2. Skönt att se att det finns de som inte kompromissar med sin livsstil o sin övertygelse. Ingen anpassning av gröna tankar till den västerlänska tillväxthysterin, inget ytligt gullande för att få ett grönkantat mindre dåligt samvete utan ett lapkast mot en eco syn, värd namnet.
    De frågar inte direkt efter hjälp; “Ge vad du kan ta det du behöver” är devisen. Att Ge innebär också möjligheten att hjälpa till i projekt, enligt sidan. Skulle du vara mogen för att delta i utbildningen av aktivister? själv ta ställning för att bli en? Visserligen demokratiska sådana men ändå väldigt radikala i agerande och livsstil. Vill EcoDahrma bli undersökta som en möjlig framtida opinionsbildare? http://www.ecodharma.com/

  3. Äta rått kött skulle jag ha svårt för, men jag rör mig mycket och springer barfota inom och utomhus på somrarna. Fastat har jag också gjort men det var länge sedan nu. Fisk, grönsaker och frukt är mina favoriter. Lever som en stenåldersmänniska gör jag inte men visst borde man dra ner på mycket av kläder och grejer.
    Britt

  4. Här sitter mannen i fråga som bara äter rått kött. ie. – bara animaliskt. Jag har svårt att tänka mig något mer hållbart än att äta naturbeteskött. Anledning till att jag äter så här är att det verkar vara enda sättet att hålla mig frisk på. Kurt på http://www.paleonu.com anammar en mera “normal” paleodiet -det är bra att referera till om nån undrar. Vad är det för fel på mättat fett?

  5. Martin, tack för ditt inlägg. Jag är mindre rädd för mättat fett idag än 2002 då jag började med paleodieten men blev lätt förskräckt när jag hörde Andreas berätta om din senaste diet; späck o kött. Du tycker att du håller dig frisk på det sättet det är väl OK att se kosten som en medecinsk behandling men att den kosten skulle vara mer hållbart och bättre för homo sapiens än paleo maten har jag svårt att se. Jag är frisk på all mat och träningen går bra men jag känner mig lättast o renast om jag tar bort bröd,mjölk o äter mest grönsaker frukt o fisk. kött har jag slutat med för att det inte är hållbart rent etiskt o miljömässigt. Vi behandlar djuren illa i köttindustrin och även om jag skulle må bäst av köttätande vill jag ändra på min livsstil så att den blir mindre belastande för miljön. Frigående eller vilda djur har jag inget emot att äta men det går att odla mer på den ytan utan att gå omvägen över vegetariskt ätande djur. Lycka till med träning o kost!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *