Fixed gear lifesyle

Det började med att jag fick se en man på en mycket avskalad cykel i Göteborg. “Han hade f-n inga bromsar!?” Därefter kom det flera cykelbud med samma slags cykel och då förstod jag att jag missat något. Nu vet jag att fixed gear bikes är näst intill en rörelse. Cyklarna har inget frihjul, inga bromsar och inget annat heller av det som iallfall polisen kräver av detta fordon men det som finns är av högsta cykelklass. Det låter livsfarligt men cyklarna ser underbara ut tycker jag och en del har handbromsar både fram o bak. Vad är det som är vackert ? Jo det avskalade rena med endast de bästa komponenterna i konstruktionen. “Designing good life” har satt sig i hjärnan på mig. Det gäller allt från min kropp till enkelt boende med ett fåtal bra prylar. Såklart vill jag att den livsstilen skall vara  mer hållbar med mindre materialåtgång o lång livslängd på prylarna. Ikea har ju inredningar för 20m2 där allt verkar få rum. Ta ut en del av de inträngda möblerna och tänk till ett varv till så blir det nog som jag vill ha det.

Att leva hållbart behöver ju inte betyda att vi drar klockan bakåt. Så fort jag pratar om behovet av enkelt o hållbart brukar det komma; “Vill du att vi skall sitta o frysa med fotogenlampor igen?”. Nej det finns så mycket ny teknik nu som vi kan använda för värme, ström o sanitet där vi inte alls slösar som vi gör idag. Va skall detta vara bra för? Varför skall vi  jobba och dra ihop pengar om vi inte skall köpa alla prylar vi vill ha? Vad skall vi jobba med när efterfrågan sjunker på allt vi tillverkar? Tänkte inte på det….mycket tid blir det. Ja är det så att du måste bli underhållen av ha-begär för att stå ut med livet? Under hållen för att du inte kan stå själv. Klarar du av att stå upp, stå ut med livet utan alla dina tidskrävande prylar? Håll ögonen öppna efter mer fixed gear lifestyle prylar, det skall jag göra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *