Vadå Fair Play?!

Jag fälldes bryskt av en rot, ramlade handlöst i backen och skadade mitt fina knä. Jag hoppade genast upp och försäkrade medlöparen att allt var helt OK och att det bara var att fortsätta. -“Men du blöder ju!”, påpekade Jonas. -“Det går över, spring nu!” svarade jag.

Om jag spelat fotboll och särskilt om jag befunnit mig i motståndarnas straffområde hade jag skrikit, rullat 10 varv och legat otröstligt kvar medan alla min kollegor anfallit domaren och krävt straff och röda kort oavsett om jag lagt fälleben på mig själv eller blivit besnuddad av en motspelare. Jag hade blivt utburen på bår med nackkrage o syrga i ilfart transporterad till sjukhus för att magnetröntgas innan den förmodade akuta operationen. Lyckligtvis som av ett under kunde jag återuppstå helt frisk till andra halvleken med ett plåster på benet.

England gjorde ett mål som inte blev godkänt av domarna eftersom de inte såg att bollen var en halvmeter inne. Engelsmännen var förtvivlade men fortsatte att spela. Tyskarna var inte så förtvivlade utan låtsades som om det regnade. Den tyske målvakten som hämtade bollen där inne på andra sidan mållinjen petade naglarna. I en annan sport där det existerar en reell fair play hade målvakten erkännt att bollen var inne, om inte det hjälpt hade tyskarna kommit överens om att göra själv mål direkt på nästa utspark. En fullständig otänkbarhet i denna sport, ingen bloggare har kunnat ens föreställa sig den möjligheten. Det var det Mats Wilander gjorde i en Paris final, ändrade ett domslut som var till hans fördel men felaktigt i ett matchavggörande läge. Heder åt honom? Nej han hade ett rättsinne som sa att han inte ville vinna en match på en lögn. Den känslan saknar fotbollsspelare!

I nästa match gör Argentina ett klart offside mål. Mexico protesterar och domarna börjar konferera. Det visas på storbildsskärmen att det var offside. Vad gör Argentinarna? Jo de protesterar vilt eftersom domarna nu vet att det var ett felaktigt mål eftersom de sett det på skärmen och det är inte tillåtet. De vill alltså ha ett mål som alla ser är felaktigt, de har inget emot att vinna på en uppenbar lögn. Alla supporters och kommentatorer förväntar sig detta argentinska beteende, de gör bara sin spelar plikt. De borde suttit stilla i avvaktan på beslutet eller ännu hellre stött Mexicanerna i deras protester. Även detta en otänkbarhet i denna “fair play” sport. Med en lagledare som använder Guds hand som verktyg kan man inte förvänta sig fair play. Maradona skulle sälja sin mamma för ett felaktigt domslut till hans favör.

I en annan match gjorde en Brasilianare mål efter att ha fört med sig bollen med armen. Domaren missade detta men frågade spelaren efteråt om han använt armen. Man såg på spelarens kroppsspråk att han bedyrade att så inte varit fallet. Alla såg på reprisen att han använde armen alla såg att hans heder offrades inför hela fotbollsvärlden när domaren fick sitt svar. En fotbollsvärld som dock inte förväntar sig något annat än filmning, ljug o lögn allt för att kunna vinna. Vad vinner man då det? – Jo, Skam!

Australiensare o Amerikaner hade ( de har åkt ur turneringen nu) en  något annan stil. Kanske för att ruggby, amerikansk football, australiensk fotboll,  mm står för en helt annan kultur vilket påverkat synen på skådespelarinsattser på planen. Att spela över är helt enkelt mesigt.

Fotboll är för mig numer en bedömningssport i teater o taskspeleri. Det är inte verkligheten eller fair play som gäller utan domarna bedömmer och spelarna protesterar oavsett domslut – mot bättre vetande. Smaken i munnen är fadd mycket fadd.

5 thoughts on “Vadå Fair Play?!”

  1. Jag skriver under på varje ord. Inte bara de enskilda matcherna, utan också hela turneringen, blir väldigt lidande av detta som så enkelt hade kunnat förhindras av lagen själva. Det är fruktansvärt. Även om spelarna plötsligt hade börjat spela bra fotboll (något de inte fått för sig ännu) så är denna turnering redan en skam. De må skjuta i krysset och spela ett par fina passningar, men de är dåliga människor och sådana ska aldrig vara förebilder.

  2. Jag kom att tänka på hur detta lur o rackarspel påverkar alla pojkar o flickor som är intresserade o själva vill bli som idolerna. Visst kommer de att “söka” en frispark eller straff, visst kommer de att skälla på domaren och visst kommer de att förneka allt de har gjort om de kan tjäna på det. Detta beteende kanske inte bara är gångbart på fotbollsplanen utan även i skolan och hemma eller senare hos en arbetsgivare?! “Ärlighet varar längst” är gamalt o förlegat och inget för fotbollsvärlden.

  3. Var och en som hanskas med såg och verktyg bland träd och stubbar bör ha ett hum om att det gör förbaskat ont när man själv kommer i vägen. Tänk på att man bör inte sitta på den gren man sågar av.Varken Gud Fader ( om han nu finns) eller någon annan tar emot dig. Hur var det nu med ödlesvansen den som försvann blev en ny. Tro inte att ett missat ben växer ut igen. Visst har man hört talas om tillbakasatta fingrar och annat av läkekonstens män.Fungerar handpåläggning? Nä om man ska ge sig i kast med avverkning och stora hål i marken bör man nog inte tillhöra noviserna.Be om hjälp.Själv är jag högerhänt men lyckades slå hammaren i höger armbåge, Gud va ont det gjorde! Håll inte en spik mellan stortå och nästa tå och tro att det ska fungera.Jag garanterar att en av tårna inte får rum i någon sko.
    Nu har det blivit ett nytt litet Eden utanför Varberg. Varför har man så konstiga namn där borta eller är jag för gammal för att lära mig något nytt.Efter bara ett par minuter har jag glömt namnet på byn där fastigheten ligger. Ska jag fara dit ,och det ska jag,måtte inte navigatorn lägga av. Ett underbart ställe som kommer att ge sysselsättning många år framöver.Då undrar jsg följande: E dä måhända svartjobb????
    Jag har läst dina funderingar ang. efterlämnat naturarv. Vadå? Jag är visserligen pensionär Och så hör jag: Det är vi som arbetat fram vår välfärd.Jaha menar man därmed att vi gamlingar får fritt fram och riva ner alltihopa och de unga tvingas att bygga upp en ny välfärd åt sig tills de blir gamla.
    Under de senaste åren har jag släpat omkring en otrolig mängd braochhasaker.Jag begriper inte varför allt onödigt häftar vid som frimärke. Att inte kunna skiljas från alla onödiga ting måste väl ändå betraktas som sjukdom.Hus som byggdes på 60 – 70talet innehöll mycket lite garderober och andra förvaringställen. Visst, det var ju så att folk hade inte så mycket prylar. Man höll ju på att bygga upp den nuvarande välfärden. Den som har mest han är bäst. I morgon kanske jag öppnar en garderob för att rensa ut, detta har jag föresatt mig många gånger, men när jag har öppnat dörren har tröttheten kommit över mig, uppbjudande av den lilla kraft jag just har kvar, skjuter jag sakta igen dörren, en annan dag, kanske. Om en stund ska jag ge mig i kast med vårt dagliga bröd, middag alltså. Jag slipper tända eld,jag slipper nacka en tupp jäg slipper gräva efter rötter,jag slipper allt skitjobbet. Det kallar jag trösten i välfärden.

  4. Tak för den kommentaren, mamma! Den omfattade väl allt jag har skrivit o lite till. Kul att du hakade på välfärdstråden. Är det välfärd att inte längre behöva samla på bra ha saker, att inte längre behöva hämta ved för att göra mat, inte längre ha kontakt med de djur som vi sedan äter upp, inte längre inte längre….Listan kan göras lång på saker som vi slutat göra eftersom kretsloppet inte längre tas i beaktan. Nu är det en rak linje mellan att konsumera det jorden producerat under år miljoner och den oreda som all vår förbrukning ställer till med i luft, vatten, o jordmyllan. Jag vill främja kretsloppet på vårt nya ställe i Varberg huset ligger i Valinge och heter kåpås. Välkommen dit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *