Träning i skolan- en grymt bra investering.

En norsk forskargrupp har tränat råttor och sedan skurit sönder dem. OCH vad har då dessa möss och råttors liv tillfört för kunskap till mänskligheten? Vad har Norrmännen kommit på?! Jo att de nya cellkärnor som bildas i musklerna  vid träning stannar kvar under mycket längre tid än man trott. Dvs om man tränat som ung är det lättare att träna upp sig igen som äldre. Det låter ju rimligt. Om jag simmar nu måste jag stanna o pusta  efter 50 m men redan efter 3 träningar kan jag simma 200 utan att stanna. Jag har ansett mig vara lättränad på det mesta och trott att det är den tidiga och myckna simträningens förtjänst. Nu har Norrmännen alltså via dessa rått-idrottare anat att min känsla av att vara lättränad kan ha med tidigare träning att göra. Så vad drar vetenskapsmännen då för slutsats av detta? Jo dopingavstängda borde få ett längre straff så att de inte efter avstängningen fortfarande har nytta av dopingträningen. Min direkta reaktion, däremot var att träning i skolan 3 ggr i veckan bör vara schemalagd och obligatorisk under hela skoltiden. Eleverna tvingas att läsa en massa ämnen som de aldrig mer kommer i kontakt med, syftet med tragglandet är att människoynglen skall kunna sorteras i olika samhällsklasser via betygen. Tidig träning däremot har de nytta av hela livet! En bra investering om något. Bra för hela samhällsekonomin o stadskassan, ett skäl som biter bättre på ansvariga politiker än enbart fysiska fördelar och ett bättre liv för den enskilde medborgaren. Vi får då via fostringsanstalterna inte bara lydiga o smarta elever utan även fysiskt starkare o friskare arbetare till samhällskroppen som därmed kan accelerera konsumtion och ekonomisk tillväxt to the bitter end! Synd bara att de stackarna inte behövs när de skall börja göra nytta i samhället. Vi har länge hört vilken kris det blir när åldringarnas antal ökar och att det finns för få unga som kan ta över och jobba ihop till de äldres pensioner. När sker denna övergång? När får de unga nystöpta o väl uppfostrade “30-minus” meningsfulla o nyttiga jobb?

Om vi inte drar bättre slutsatser av forskningsresultaten än i detta exempel är det bättre att lägga ner forskningen. Om inte människor tar till sig nya insikter och tex förändrar sin livsstil är forskningen onödig.

3 thoughts on “Träning i skolan- en grymt bra investering.”

  1. Spännande slutsats… stämmer ju att det är onödigt att forska om vi ändå inte bryr oss. Nu tycker jag väl ändå att det är positivt att till exempel klimatförändringar uppmärksammas, även om inte så mycket görs. Forskningen (eller viss forskning) är nog ofta något som drar och sliter i en riktning som är ovälkommen för makthavare och de som har det bäst beställt. Läste att nån ekonom hade uttryckt frustration över hur svenska universitet var vänstersympatisörer som spred dynga. Kanske är det så att forskning ständigt utmanar det gängse och att det alltid finns någon som gör allt för att försvara det gängse. I maktkampen kanske det verkar som det inte händer särskilt mycket. Och under tiden rasar jorden allt närmre ekologisk (och därmed även social) kollaps.

  2. Som vanligt har du rätt. Makten o kapitalet vill ha forskningsresultat som befäster det bestående inte som ifrågasätter det. Forskare som inte beter sig på rätt sätt blir motarbetade,utfrysta och villebråd för av makten legitimerade och avlönade förstå-sig-påare. Makten och särskilt kapitalet kan dock svänga 180grader om opinjonen blir tillräckligt stor och om det går att få tillväxt insikterna. De låtsas som om det är de som stött utvecklingen. Skillnaden i äkta insikt och fasad syns dock på skillnaderna i ord och handling. Makten bara pratar men startar ingen förändring, kapitalet satsar, helt skrupelfritt bara om ekonomisk snabb vinst kan anas. Du hör till generationen som kan bli tillräckligt många för att dra ner byxorna på tillväxt paradigmets försvarare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *