Vana, erfarenhet och mod

img_8539.JPG?

Löpning i 7,5 km spåret är alltid ett nöje – om man tycker om att plåga sig. Spåret gjordes om för några år sedan. Då var det inte Värnamo kommun som i sin iver att göra staden till en Konsumtionsmetropol gjorde om rekreationsområdet till villamässa för “attraktiva inflyttare”. Den förändringen kom inte förrän i år, 2008. Nej denna gång var det Skogsdesignern Gudrun som bytte miljö runt spåret. Nu efteråt kan man se hur vi som åter springer i det uppröjda spåret gör olika vägval.

img_8520.JPG?

Här är ett exempel på ett spår som tar en liten omväg på 10 m. Här har tidigare legat ett träd som vi var tvungna att springa runt. Nu när trädet är borta springer vi enligt gammal vana samma omväg. Dvs vi var tvungna att byta vana, att göra på ett annat sätt. När vi vant oss fortsätter vi göra på det nya sättet utan att komma ihåg eller ifrågasätta varför. Hur länge dröjer det innan vi springer rakt fram igen?

img_8533.JPG

Vid ett annat ställe sker det plötsligt ett spårbyte, tillsynes utan anledning. Efter ett tag ser vi varför stigen bytte sida – om vi inte bytt hade vi sprungit rakt ner i kvicksand! eller var det en liten pöl? och så fortsätter det.

img_8537.JPG

När man är trött väljer man gärna att göra så som de andra har gjort eller man följer sin egen vana. Om jag skall bryta vanan behövs en anledning; ett träd i vägen, eller jag vill springa bredvid den jag löper med eller att jag gör ett misstag och upptäcker att det också funkade.

Det är som i livet i övrigt, vi väljer gärna att göra som andra eller enligt “beprövad erfarenhet”. Vi gör som vi brukar göra tills vi är tvungna att ändra oss. Vi frågar oss inte så ofta om vi kan göra på ett annat sätt eller om vi vill göra på ett annat sätt. När vi stressas, när gemenskapen hotas kan vi välja att göra på nya sätt och kanske skapa nya vanor.

Jag tänker på de livsstilsförändringar som fordras av oss för att vi och andra djur skall kunna fortsätta att leva på den blå planeten. Kan vi ändra oss av fri vilja eller fordras det tvång? Har vi som individ och kollektiv mod nog att ändra oss innan vi måste? Eller fordras det en avgörande händelse eller flera som gör att vi inser situationen? När vi väl ändrat vår livsstil blir det också en vana – det är så vi fungerar. Designern Gudrun kommer att bytas av av betydligt radikalare nydanare.

3 thoughts on “Vana, erfarenhet och mod”

  1. Aprop? att bryta vanor och vikten av att g?ra som man f?rv?ntas av gruppen. Vid diskussioner om hur vi p? jorden ska komma fram till en h?llbar matproduktion (en matproduktion som inte f?rst?r jord, ekologi, biodiversitet mm f?r kommande generationer) togs ?mnet upp. En ?sikt som kom fram var att mindre milj?v?nlig mat, s?som k?tt, oekologiska varor osv, ska placeras i ett unket h?rn precis som vissa filmer g?r i videouthyrningsbutiker. N?r n?gon f?rs?ker smyga in p? avdelningen “omilj?v?nligt” ska den k?nna att alla andra personers ?gon ?r riktade mot dem…

    Kanske skulle vi d?rigenom bryta vanan att ?ta omilj?v?nliga produkter?

  2. Jerk,
    Intressant tanke! A red district f?r icke gr?n verksamhet! I stan, i aff?ren, p? gatan….? Milj?bilar skall vara gr?na!? och de s?msta storstadsjeeparna r?da. Hmmmm detta ?r ingen dum id?! Vem vill vara i det fula h?rnet?

  3. Just det! Det g?r att slinka undan f?r enkelt med d?liga handlingar idag, tyv?rr ?r de tom norm. Men med st?rre debatt och kunskap kommer det f?rhoppningsvis att bli b?ttre, och sedan f?r vi bygga sk?mmeplatser ?verallt :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *