Ta hand om egen skit

Det pågår en diskussion om energi i Ring P1 bla om Vindkraftverk kontra kärnkraft. Någon ringde in och tyckte att vindkraften förfular, låter för mycket och dödar fåglar så därför var kärnkraften bättre. De påtalade bristerna med vindkraften stämmer ju rätt bra in på tex biltrafiken; förfular, låter mycket och dödar djur men också människor. Hur kan man prata om vindkraftens och kärnkraftens “biverkningar” på samma dag? Uranbrytningens biverkningar i tex australien är enorma och avskräckande ,vi vill inte bryta uran i sverige. Avfallet vill ingen ta hand om men själva produktionen i kärnkraftverken är ju tyst och anonym så länge inget händer. Om eller snarare när något händer kommer vi att ångra oss. Jag tycker att vindsnurrorna är vackra. Jag har varit mycket i Pozo ( Grand Canaria) och Windsurfat. Byn omges av vindsnurror och det känns helt naturligt att de skall vara där i detta blåshål. Byn byggs ut med mer turistlägenheter trots detta, de nya inflyttarna verkar kunna acceptera denna “förfulning”Jag tänker på bondbyarna som förr var självförsörjande och inte större än att alla hade ett förhållande till och känsla för kretsloppet och hur byn löste sina problem med avfall, odling, energi, långsiktighet mm. Vi skulle kunna göra likadant med energin. Små vindkraftverk, solenergi, energiskog, raps, etanolframställning, närproducerade livsmedel som växer bl.a i vår egen gödsel. I samma anda borde vi ta hand om vår egen skit vad gäller kärnkraften. Varje kommun tar hand om det kärnkraftsavfall som alstrats i förhållande till hur mycket sådan el man använt. Nu har ju inte alla kommuner uran men de som har får väl öppna upp för brytning så att andra kommuner kan skicka dit sina ungdommar som gruvarbetare. Om det vore på det sättet skulle vi göra andra val, vindkraften skulle tex framstå i en helt annan dager.Vi pratar om “energin som vi måste ha till vår industri och välfärd” Redan här är vi inte överens, inte jag iallafall. Det är som om vi tänker; hur mycket energi gör vi av med? hur kan vi, till vilka konsekvenser som helst skaffa oss den energin så billigt som möjligt? Isället för; vad skall vi ha energi till och då hur mycket behöver vi? Hur kan vi skaffa fram den energin? Eller skall vi börja i en annan ände; Hur mycket energi kan vi producera i sverige på ett hållbart sätt och hur skall vi använda den energin? Sedan får vi ransonera ut energin till var och en. “Du får 300 l raps diesel, använd det i yarisen eller Volvodieseln eller sälj den till grannen och åk tåg” ”Familjen får 5000kwh vindkraftel, isolera 2 rum i huset och bo där eller flytta in till grannen så kan ni ha 4 rum isolerade och uppvärmda över vintern.”Vi är inte i behov av mer konsumtion, fler konsumtionstempel, mer energislöseri, utan snarare har vi Behov av enkelhet ,frihet från statusjakten och delaktigheten i ett hållbart kretslopp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *