Ny teknik ska rädda oss

Jag såg en naturfilm från Rift Valley i östra Afrika i söndags. Det slog mig att filmscenerna var lika vackra som i den tecknade filmen avatar. Där framställs människan som en girig egoistisk varelse som är beredd på att insiktslöst fördärva det mest värdefulla i sin iver att få roffa åt sig det som kan kommersialiseras. Likheterna i filmen är slående med verkligheten. Vi har samma fantastiska tillgång mitt framför ögonen en tillgång som vi offrar för något vi tycker är mer värdefullt. Vi är beredda på att fördärva det som verkligen är något värt, ekosystemen, miljön, klimatet, rent vatten o luft för att kunna producera o konsumera i andan av något vi kallar välfärd. Djuren o människorna som lever på Afrikas tak är slående lika infödingarna i avatar och vi är slående lika oss själva i filmen ;exploaterande blinda människor.

OK många, även de mest tillväxtivriga börjar förstå att det här inte är hållbart längre. Detta pga  främst  ekologiska skäl vilket vi inte bry oss om så mycket Men även den gudomliga ekonomin visar sin känslighet, den euforiska stämningen över 7,8% tillväxt 2010 i Sverige har redan fått sig en törn i första kvartalet 2011. Oljepriset går upp pga oroligheterna i Afrikas arabländer, råvarupriserna går upp, räntan går upp och plötsligt går hjulen inte lika fort längre. Det är väl inte nu som den ekonomiska bubblan skall brista även om länder som Grekland är på konkursens ättestupa men då den brister kommer det att handla om just dyrare energi, brist på råämnen och lånade pengar som inte går att betala igen. Sca kör sina massafabriker då energin är som billigas då den är dyr stänger man ner för då är det inte lönsamt att producera. Hur många tillverkare måste stänga när energin blir 2,3,4 gånger dyrare?