Paradigmskifte efterlyses

Det fanns tider då blodiglar kunde köpas på apoteket. Åderlåtning var något av det mest hälsosamma man kunde ägna sig åt. Om patienten dog hade man tappat av för lite blod. För ännu längre sedan borrade man hål i skallen så att huvudvärken skulle komma ut. Patienterna överlevde denna behandling-ibland. Asbest, DDT o neurosedyn klingar numer på ett annat sätt än den dåtida reklamen. Radioaktivitet är en annan hälsobringande företeelse från förr. Man sålde “starkt radioaktivt” hälsovatten på flaska och behandlade dubbelhakor med radioaktiva kuddar mot halsen. Jag såg detta på SVT vetenskapens värld 18/4.

Nu efter Hiroshima, Nagasaki, Harrisburg, Tjernobyl o Fukushima står radioaktivt vatten och radioaktivitet för något helt annat än det strålande hälsovatten man gav sina barn på 20-talet. Vi kan förvånas över denna okunskap på gränsen till dumhet. Det är svårt att förstå hur ordet radioaktivitet kunde användas i reklam med avsikt att sälja.

Jag hoppas att vi snart, mycket snart avslöjar de dumheter vi håller på med idag. Vi håller på med mycket värre saker än radioaktiva hälsoprodukter – just nu. Med vår västerlänska “fria” livsstil massutrotar vi djur o växter, dödar haven, äter upp alla fisk, övergöder jorden med oljegödsel, sprider kemikalier o plast överallt, släpper ut växthusgaser som hotar allt liv på jorden, plågar djur på ett ofattbart sätt i köttfabriker. Tala om okunskap o dumhet! Fast egentligen är det bara dumhet vi vet ju att det är ohållbart det vi håller på med. Vi har parat ordet frihet med dessa ohållbara dumheter. Vi behöver definiera om ordet frihet. Frihet från att delta i dessa dumheter? Jag hoppas att ordet “ekonomisk tillväxt” skall genomgå samma förändring som ordet “radioaktivitet”. “Ekonomisk tillväxt” skall klinga lika ohållbart och dödligt i öronen på alla väljare och inte vara tänkbart för en politiker att gå till val på lika lite som ett politiskt löfte om en “radioaktiv framtid för alla”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *