115 år med intakt hjärna

En kvinna 115 år gammal hade skänkt sin kropp till vetenskapen när hon var 82. Efter hennes död som världens då äldsta kvinna ser man att hennes hjärna inte har de demens förändringar som man trott är åldersbetingade och oundvikliga. Hur hade hon levt? Det står inget om det i artikeln.  Jag hör samtidigt på radion att hjärnan producerar nya hjärnceller om man utmanar den, dvs med läsande, korsord, upplevelser, kreativitet mm. Nya kluster med neuron kopplingar bildas när vi tränar /tänker/upplever nytt.  Så länge hjärnan behövs så håller den formen och sin funktion. Jfr muskler;  så länge vi tränar/ arbetar och använder musklerna så behåller de sin styrka. Snabbheten tar av med ålderna men styrka och seghet kvarstår om man använder musklerna. Blodet måste ju komma fram, även i de minsta kärlen för att muskler, hjärna, hjärta mm skall fungera som önskat men det är ett annat kapitel som handlar mycket om mat.OK kan det vara så att evolutionen känner av om flocken har nytta av oss eller inte? Är vi inaktiva både fysiskt och mentalt så krymper hjärna och muskler? Eftersom vi inte anstränger oss så är vi nog inte viktiga för flocken vi skall bidra till så det är likabra att stänga ner lyset och bli djurföda. Om vi utmanas, anstränger oss, tar oss ann problem, vågar nytt så stimulleras celltillväxt och funktion. Detta för flockens bästa.Vi lever våra liv som vi vill, det är inte det jag är ute efter. Att leva länge behöver ju inte vara ett självändamål, livsinnehållet eller upplevelsen av meningen med livet är lika viktigt. Men med en frisk kropp ökar möjligheterna till att utnyttja det livet har att ge.  Man har kapacitet över till livet och inte bara till varandet.Valet är ditt!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *