Varberg ett framtida atlantis?

img_7505-web.JPG

Sitter i solstolen mitt på stranden i Apelviken och läser Mark Lynas bok 6 grader. Den handlar om den pågående uppvärmningen av vår planet enligt teorin om växthuseffekten.Jag har aldrig sett så många badgäster på stranden i A-bay. Det är inget krig i sandynernas gropar eftersom det är för vindstilla och varmt att ligga där. Alla sitter nere på stranden gärna nära vattenbrynet eller på någon upphöjd sandyn med lite mer havsbris i ansiktet och med god utsikt över alla solbadandes kroppar. De flesta är glada och jag hör skratt och glada tillrop. En lite pojke sparkar fotboll med sin pappa , när han träffar bollen jublar han och ägnar en minut åt olika målgester. Dessa tycks vara viktigare än själva bollsparkandet. Sedan är det fikadags för pojkens familj. Han sitter mitt på filten och äter en bulle samtidigt som han kissar. Det blir uppror. “När skall du lära dig bajsa på toa” frågar hans stora syster. “Bajsa!?” svarar pojken stiger upp, går några meter och hukar. Han kommer tillbaka med Bajskorven i handen. Upprorer drar igång igen. Jag undrar  om han, pojken som gamal kommer att ligga här på A-bay och solbada.Enligt Lynas kommer havsnivån då, 2050 ha stigit tillräckligt hög för att göra alla sommarstugor till ubåtar i Apelviken. Vi kommer att vara lika glada att vara i solen som  Grekerna eller turkarna under stekheta medelhavsdagar idag. Vi kommer att sitta i skuggan och vara rädda om det vatten vi fått tag på i den torkans sommar. Vi bor då inte 9 milj i Sverige längre utan snarare 90 milj eftersom många runt medelhavet och alpernas norr sida var tvungna att dra sig norrut pga av torka och värme. Då, 2050 är det ändå bara 3 grader högre medeltemp på planeten än var det var för 150 år sedan. Vi har idag 2009 redan passerat den första gradens  uppvärmning. Är det den jag just nu upplever på stranden som är mer lik en medelhavsdag än en svensk vanlig sommardag. 30 grader varmt på land och 23 i vattnet när man simmat ut en bit från strandbrynets kroppsvarma vatten. Är jag för dyster? Varför inte njuta av denna underbara dag? Alla andra på stranden verkar vara helt obekymrade. Det som skapar mest problem just nu är alla sopor som hopar sig runt fullproppade sopcontainers utmed stranden img_7498-web.JPG

Bilparkeringen är proppfull och när man skall ta sig till eller från stranden (med bil naturligtvis) kan man hamna i helt stillestånd och varken komma bakåt eller framåt. Runt de stillastående bilarna kryssar cykelister och badringsförsedda badgäster Det är väl såhär det är vid överbefolkning?  Man får lugna ner sig. Många har cabbat ner och cruisar  fram och tillbaka i den värsta trängseln med svällkropps stimmulerade motormuller. Lynas skriver i boken att det går åt 90 kilo alger som skall pressas genom porös sten under ett par år miljoner  för att till slut bli en gallon olja (3,8 liter). Sedan gör vi i motorn om oljan till rörelse kraft,värme, sot och 2,2 kg CO2 /liter bensin. Vi har fördubblat koncentrationen CO2 i luften på mindre än 100 år och når 400 ppm inom några år och bör då samtidigt uppnå 2 graders global medeltemphöjning. Arktis is och alla andra isar smälter idag. När blir cruising  allmänt ansedd som ansvarslöst?

img_7492-web.JPG

I solnedgången kan man se vår närvaro i miljön. Det är fullt med vita streck efter vårt resande hit och dit. Vad krävs det för katastrof för att vi skall flyga mindre eller inte alls? Efter 11 sept 2001 stod alla plan i USA på marken någon dag, vad fordras för att det skall ske igen?  När blir solnedgången ren från vita streck och vilken färg har himlen då?

Vad skall jag göra som just köpt husbil förutom innehavet av en annan bil, visserligen miljöbil. Vi  bor 2 i ett stort hus och flyger gärna  40 timmar tor till Maui för att surfa en månad. Jag släpper väl ut 20 ton CO2 per år (nästan som amerikarna i snitt)  mot de 2 ton /per planet innevånare som det egentligen borde vara. Jag får vända blicken mot spegeln och fråga honom där ; -“Tar du ansvar för planetens framtid eller skiter du också i den”?

One thought on “Varberg ett framtida atlantis?”

  1. Skarpt skrivet. Allt detta kommer allts? att ske under en livstid… Det f?r tankarna till Oryx & Crake, atombomben eller n?gon annan vanvettig dr?m man haft d?r m?nniskan bygger n?got och sedan l?mnar ?ver makten till det. Om inte ens surfjerk kan h?lla sig fr?n att k?pa husbil och flyga jorden runt… vem kan d?? Det ?r det varje m?nniska m?ste bevisa. Grymt bra och t?nkv?rd text.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *