5:2 Fasta för Tillväxten

Ekonomisk evig tillväxt

Tittade på Medicin med Mosley på Svt. Se artikel i ExpressenDet handlade om fasta och dess påverkan på vår metabolism. Det handlade inte primärt om att gå ned i vikt utan att öka chansen om att få leva ett långt liv i avsaknad av de vanligaste sjukdomarna som hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ2 och vissa vanliga cancrar. Fastan påverkade riskfaktorer som fetma, högt blodtryck, diabetes, blodfettsrubbningar och höga nivåer av tillväxthormonet IGF-1. När vi fastar reverserar levern och ägnar sig åt att hämta fett, främst från buken för att göra glukos av  fettet. Normalt så jobbar levern på andra hållet när den gör om vårt rika och överflödiga kolhydratintag till fett som ska lagras på buken först o främst. IGF-1 triggar cellerna till att växa till och föröka sig vilket bla cancer celler tycker mycket om. När halterna av IGF-1 blir låga som vid fasta lugnar cellerna ner sig och börjar reparera sig själva istället; de läker sig. Det samma gäller hjärnceller som vid fasta stimuleras till att skärpa till sig för att kompetensen att skaffa mat ska upprätthållas. Detta förebygger uppkomsten av Alzheimers hos råttor så varför inte på människa? Vid låga kaloriintag, lägre proteinintag varvat med periodisk fasta typ 5-2 förlänger man livet och förblir friskare längre. Ingen medicin har denna positiva påverkan på kroppen och ändå är det medicin som läkarna skriver ut till oss bara för att läkemedelsindustrin ska ha något att göra, de bereder ju många arbetstillfällen, för att läkarnas egen status som helbrägdagörare ska upprätthållas och för att vi själva inte vill ändra vår livsstil.

Jag drar parallellen med vår tids offeraltare den eviga ekonomiska tillväxten som ständigt skall stimuleras med energi från ett mer o mer utarmat ekosystem. Den ständiga tillväxten skapar bubblor som likt cancer svulster ger obalanser i planetens livssystem.  Ekonomin fastar aldrig, den stannar inte upp för att läka och reparera utan vill ständigt föröka sig. Vi vet om de alternativ som skulle kunna rädda livsförutsättningarna för kommande generationer men vi saknar förmåga o vilja att ändra vår livsstil.

Inte helt oväntat fungerar våra kroppar som Gaia, vår planets ekosystem. Det finns tid för tillväxt men också för fasta , eftertanke, läkning o vila. Det finns tid för vinter vår och skörd. Det finns tid för sådd, tillväxt, liv och död. Vår iver efter ekonomisk tillväxt gör oss sjuka samtidigt med att vi suddar ut förutsättningarna för mänskligt liv. Hur är det möjligt att vi med öppna ögon, klar sikt, solen i ryggen, blinkande varningslampor, rött ljus och med fullt fungerande bromsar kör med 200km/h rakt in i bergväggen?

Jag måste börja sköta min kropp enligt 5-2 fastan. Om alla 5-2 bantare inser att sköta sin livsstil på samma sätt som sin kropp så kan vi vara på väg att hitta bromspedalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *