Gult kort till Väst för filmning!

Ryck ut o försvara våra kuster!

Lars Borgnäs i P1 programmet Obs sätter ord på det jag hittills bara vågat prata om i bastun, i sällskap med väl utvalda öron. Alla väst politiker står på tårna o skriker för att ryssarna rullat in på Krim för att lugna ner läget för de Krim- ryssar som imorn ska rösta om de vill tillhöra Ryssland eller Ukraina. Visst är det tillkrånglat men jag kan förstå att historien o geografin spelar roll för Potins agerande. Irak, Libyen, Egypten, Afganistan eller Vietnam ligger ju däremot inte precis bredvid USA. Det svämmar, i dessa länder inte över av amerikaner som ska försvaras men ändå var det rätt för väst att gå in där och döda. Visst regimerna var inte direkt rumsrena och deras tro inte den rätta men dessa faktorer tycks inte betyda något i Ukraina fallet när ryktet säger att Ukrainas nya ledning är höger extrem och främlingsfientlig. En ledning som enligt Bildt är helt legitim och tillsatt efter alla konstens regler. Betyder det att det är fritt fram att bränna däck o skjuta på varandra  på Sergels torg om man vill ha en ny regering?

Jag kan ha helt fel i det jag skrivit ovan MEN följande är väldigt påtagligt. Försvarsivrarna har fått luft i strupen och ropar efter mer pengar o mer vapen. Vapen industrin ser en möjlighet till fler beställningar för att försvara vår gräns mot öst  mot Ryssarna. De egna politiska problemen kommer i skymundan när man nu istället för att diskutera välfärd och miljö kan skrämmas med Ryssland spöket.

När ryssarna gick in reagerade börserna direkt mkt negativt, Rubeln sjönk som en sten, EU s ekonomiska återhämtning ansågs hotad, oljepriset tog ett litet skutt uppåt. Ska väst vidta sanktioner? Ska Ryssland stänga av gasen till EU? Jag slås av hur känslig marknaden, ekonomin, handeln och energiförsörjningen är. Den tål ingenting. Med tanke på vad som väntar som följd av klimatförändringar och  fördärvandet av vår natur så undrar jag hur det kommer att påverka denna labila konstruktion.

Nej det blir GULT kort till väst, EU och Nato för filmning. En varning för att ha skrikit och spelat över för att få egna fördelar i det politiska o ekonomiska spelet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *