Kissa i komposten!

En pistill i en blå krokus som växer precis vid komposten. Den är uringödslad och ser underbar ut.

Jag och några till har ju vetat det länge; att urin är bästa gödningen för trädgårdens odlingar och gräsmatta. Vetenskapsmännen kommer ofta efter människors beteende förändringar med forskning som bekräftar det goda i förändringarna.  Nu gäller det att bla urin som gödsel är bättre än konstgödsel. Urinseparering har ju länge varit känt och praktiserat bland miljövänner. Det finns tillverkare av Toa-Separetter som verkar ha en marknad att sälja på. Om man googlar på urin gödning får man hur många tips som helst. Nu kommer en vetenskaplig bekräftelse på urinens förträfflighet. Flera tidningar däribland Aftonbladet citerar TT . Statens Lantbruksgymnasium Johanna Spångberg doktorerar på miljövänliga alternativ till traditionell konstgödsling.

Om du cyklat Vätternrundan på 20 timmar dvs finns bland de sista  har du sett alla fyllda urintunnor som alla kissnödiga cyklister redan fyllt. Jag tror att när kroppen, i brist på kolhydrater går in på fettförbränning i Jönköping så blir det vatten över som ska kissas ut på vägen till Motala. Detta är bara en egen övertygelse på gränsen till insikt som kanske kommer att bekräftas av någon doktorand i framtiden. Jo cyklist urinen tar bönderna runt vättern hand om och sprider på sina åkrar. Hoppas att inte många dopar sig eller äter farliga mediciner.

Det behövdes ingen forskning på var våra exkrementer passar bäst innan vi kom på att spola ned skiten i vatten. Skiten går vidare till reningsverket och skulle ju kunna användas om det nu inte vore för att vi även spolar ner annat skit som gör vår vanliga skit miljöfarlig.  Slammet måste slutförvaras av Sakab. Innan dessa problem fanns satt vi på en pinne och befriade oss, grisarna åt upp det mesta som en del av den då existerande miljövänliga och etiska djurhållningen. Grisarna var snälla mot varandra och deras svansar behövde inte klippas av när de var nyfödda ( som man gör i Danmark för att inte de sönder stressade grisarna ska kunna bita av den på varandra senare ).

Vi har lämnat naturen o kretsloppet för att nu via ny forskning komma på det alla visste för 120 år sedan. Äldre än så är inte vår “nödvändiga” vatten kloak eller den oetiska o rationaliserade köttindustrin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *