Över våra huvuden

Mark Lynas säger i sin bok 6 grader att vädret kommer att bli “mer”. Det blir häftigare mer extremt med fler växlingar allt pga ökad medeltemp i  planetens atmosfär vilket medför mer energi i vädersystemen. Är detta, denna sommars växlande väder ett tecken på detta. Det är väl för tidigt att säga men tanken slår mig, naturligtvis.

Smhi om stormen 4/8: Det oväder som passerade södra Sverige under måndagen 4 augusti får anses som ett av de värsta vi känner till under en sommarmånad. Det gäller framför allt de mycket höga vindhastigheter som under kvällen förekom i södra götaland.

Smhi om juli vädret 2008; Det blev en mycket solig men stundtals uppstod dock kraftiga åskväder. Därmed inleddes en värmebölja som varade juli månad ut. Temperaturerna ökade dag för dag och kulminerade den 26-28/7 med ett flertal noteringar över 30 grader. Den 26/7 uppmättes 33,2 i Falun-Lugnet vilket är en tangering av Faluns julirekord från 1933.

smhi 7/8; Ännu ett kraftigt regn kommer under fredagsdygnet att passera över nordvästra Götaland och delar av Svealand. På många håll kan det komma stora regnmängder.

Aftonbladet 7/8; “Du kommer bara att se mörka moln” Nu varnar smhi för nya hällregn i västra Götaland och Värmlands län. 100 mm väntas på flera håll och en klass 2 har utfärdats. På söndagen kommer ytterliggare ett regnoväder in över landet.

Nu blev det inte så farligt den 8/8, snarare inte alls. Bara 6 tim före det förväntade anfallet blåste smhi regnupphör och vind stilla!! Varför är det så svårt att förutspå vädret? eller är smhi ovana vid det “nya” vädret? Kan det bli på andra hållet – lugn föutspås och så kommer regnstormen!

Den 4 aug stod vi i Ringenäs och väntade på att det skulle slå till, vinden alltså. Vågorna var redan där efter en 60 min lång vindby på säkert 18 m/s vilken dock plötsligt dog ut.

Vi guppade ut med 4,7 segel och om vi klarade oss genom bryten så kunde vi hjälpligt plana och rida på fina vågor. Tillslut så stod vi dock alla på stranden och väntade på vinden, någon sa att det vräkte ner regn och blåste storm i Båstad ,  knappt 3 mil söderöver samtidigt som det var storm norr ut vid Nidingen. Det måste ju bara komma, ingen vågade rigga ner eller upp. Vi såg det stora blåa hålet över våra huvuden som rörde sig med riktning in mot Halmstad. Det måste vara stormens öga, den vindstilla mittpunkten i lågtrycket. Vi stod i solljuset med mörka storm moln runt omkring oss. Mycket väder var det och en mycket overklig upplevelse. Är det Gaia som  talar, Gaia som ger oss en föraning om det som komma skall?

Plötsligt såg vi vågtopparna ryka som vid cross off vind, vind från land. Sådant är vi vana att se i Sydafrika och på Maui men inte i Ringenäs! I sverige har vi normalt bara vågor p.g.a. vind men inget swell, vågor som lever sitt eget liv t.o.m. i frånlandsvind.

Kl var nästan halv nio men några skrek och sprang ut för att balansera ut genom bryten för att möta de stora dyningarna längre ut med förhoppningsvis mer vind, nu snett ut från land. Vi såg S-303 som först var ute på en stor våg. Han hade full speta nedför och fick säkert 7-8 riktiga svängar på en stor våg. Det såg overkligt ut. Fler sprang ut och gjorde likadant. Det blev mörkare och när cross off seglarna kom upp efter en timme fick de ha hjälp av billjuset för att rigga av. Varför sprang inte jag ut? Det var ett spel som jag var åskådare i, jag var inte beredd på att vara deltagare – kanske nästa gång.

img_7527_webb.JPG

 

31/7 satt vi i kvällssolens Ringenäs. Svårt att se att denna stormdag bara var 4 dagar senare.

 

img_7541_webb.JPG

 

Dagen 1/8 , 3 dagar innan stormen var det fullt på Skrea strand, också en overklig bild. Över de soldyrkande homo sapiens pågick en solförmörkelse. 30% av solskivans yta täcktes som mest av månen.. Jag var den ende, som jag såg med 2 par solglasögon på näsan samtidigt spejande med jämna mellanrum upp mot solen. Det är väl så det är, vi följer våra gamla vanor och märker inte det som händer över våra huvuden inte ens när vi solar i solförmörkelse. Detta fenomen beror dock inte på klimatförändringarna, som väl är. Men mycket väder är det. Är detta början på Gaias klarspråk?Vi behöver ändra vår vinkel, se på vår omgivning på ett annat sätt kanske via en spegel?

img_7544_webb.JPG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *