Getingar-vad gör de för nytta?

08naturblogg0001.JPG

Frågan ställdes av P3´s morgonpratare. Lyssnare uppmanades att ringa in och tala om vad de tyckte om getinginvasionen i år samt svara på nyttofrågan. Efter ett antal samtal kom de fram till att getingar gör ingen nytta utan kunde helst sluta att finnas till. Jonas säger att getingar äter gammal frukt?! Är det att räkna som att göra nytta? Har de inget med blommors sex liv att göra som bina? Äter de kanske upp mördarsniglar eller annat otyg som vi människor inte tycker om? Vad behöver dessa varelser utföra för arbete för att rättfärdiga sin existena? Det stod i Värnamo Nyheter att det är getingår pga att många getingdrottningar överlevde en mild vinter -vår. Nu har drottningarna flytt boet, antagligen för att festa runt innan det är dags att packa in sig inför nästa vinter. Då har de andra arbetsgetingarna ingen uppgift längre utan de flyger runt och letar efter något gott som sockerdricka, honung, glass, kakor, sylt mm Det går ju inte att vara ute utan att ha 3 getingar på glass skeden då den är på väg ner i halsen. De vet ju om att de snart skall dö, vid första köldknäppen så det gäller att förlusta sig så mycket som möjligt.  

08naturblogg0002.JPG

Jonas blev stucken på fingret när han diskade. En geting tog ett skum bad i baljan och blev rädd när han började rota i disken. Jonas blev skiträdd, fingret svullnade och getingen dog. Till vilken nytta! Rädsla och konfrontation använder vi för att hävda vår existens, det gäller både getingar och människor. Hur är det med andra onyttiga djur som råttor, fästingar, löss, ormar, möss, spindlar, långbenar (ni vet sådana som tappar benen så fort man rör dem), förkylningsvirus, sjukdoms framkallande bakterier mm. Det blir ett stort gäng som vi gärna skulle rota ut tillsammans med alla de varelser som vi redan håller på att determinera för gott. Vad är att göra nytta? Nytta för männskligheten är att bidra till att vi får mindre problem, lever friskare och blir fler. Det är viktigt att göra just nytta för samhället, för andra och för mänsklighetens goda. Gör getingarna eller du ingen nytta så kan ni lika gärna sluta andas. 

08naturblogg0003.JPG

Nu är det väl så att livet och evolutionen inte ställt nyttokravet utan allt liv som lyckats överleva har fått leva. Getingarna är som vi – överlevare. Vi gör alla så gott vi kan för att överleva och föröka oss oavsett hur nyttiga eller onyttiga vi är. Om man betraktar getingarna eller andra varelser lite närmare tycker jag att bilden blir annorlunda. Respekten för allt liv ökar. Kolla bilderna! Finns även i bildgalleriet under övrigt/natur08. Vad gör männskligheten för nytta och då menar jag i förhållande till planetens ekosystem. Vad gör vi som berättigar vår existens i samklang med andra varelser på jorden. Inte mycket, snarare tvärtom. Om det funnits en högre stående varelse så hade den utrotat oss eftersom vi är en skadedjur av värsta sorten, värre än alla odjur som funnits på planeten. Vi människor, många av oss i alla fall anser  dessutom att Gud skapat oss till sin avbild och givit oss alla djur och naturen att förvalta fritt till vårt behag. I vår guddomliga ödmjukhet ser vi det som helt naturligt att bestämma över allt annat liv och dödar respektlöst andra varelser inte bara för att äta dem eller för att de inte gör nytta utan även för vårt eget nöjes skull. Människovärdet anser vi vara överställt allt annat liv. Fler och fler inser dock att vi behöver leva i samklang med andra livsformer för att själva kunna överleva som ras på denna planet.  

08naturblogg0004.JPG

Jo, det var ju getingarna. Vi har det gemensamt med getingarna att när arbetet är slut vill vi gärna tillfredställa belöningscentrumet i hjärnan med socker och god mat. Vi försöker också att hitta på så mycket roligt som möjligt, finna mening i livet,  leva så bra som möjligt innan det är dags att checka ut. Så säg hej till getingkompisen och bjud den på en bit av din glass, kanske är det hans sista måltid. Epilog: Jag läste på naturhistoriskas hemsida att getingarna gör nytta, de deltar i pollineringen av bl.a äpplen, plommon, päron. De är rovdjur och äter bla insektslarver. De tycker bäst om proteiner dvs kött o fisk, socker provar de lite mer försiktigt. Honorna är de som sticks, vilket de kan göra flera gånger. Hannarna har ingen gadd men har längre antenner än honorna, se bilderna ovan. Det är de befruktade honorna som övervintrar och blir drotningar nästa vår. Hannarna, tidigare drottningar och obefruktade honor dör i höstfrosten. Innan det är dags att dö förlustar de sig så mycket de hinner med, klokt eller hur. Det är den tiden som vi tycker att de är för många och för efterhängsna.

2 thoughts on “Getingar-vad gör de för nytta?”

  1. Tack för väldigt fin text om getingar.
    De har varit lite jobbiga i sommar men efter läsningen känner jag mig mer positiv till de små livet och ska aldrig mer döda en geting i onödan!
    Hälsningar Ia

  2. Tack Ia. Min inställning till getingar har inte förändrats sedan getingåret 2008. Jag ser dem som små individer och ibland får jag för mig att vi träffats innan, just den getingen som just nu kollar om jag har något gott att erbjuda. Visst bryr jag mig om att det surrar på vinden men inspektionen av taket får ske när höstfrosten avslutat årets getingaktiviteter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *