Nä, du behöver inte ändra livsstil…..

DSC04154b
Ny livsstil, nya val, egen odling

Först var det Rockström som påstod att det redan har hänt så mycket att vi faktiskt är på väg mot en mer hållbar värld. Sedan kom Axelsson ordf i Naturskyddsföreningen och påstod att vi inte drastiskt ska behöva ändra vår livsstil. Det är redan så att vi sakta men säkert vänjer oss vid ett mer hållbart leverne via de val vi gör dagligen. Vår ekonomi kommer att växa och ge fler arbeten när vi realiserar alla gröna möjligheter. Vi lyssnar på Spotify istället för att köpa CD skivor, vi väljer snabbtåg istället för inrikesflyg…..allt enligt Axelsson.

Idag kom FED´s rapport över USA´s ekonomi. Den växer pga intern konsumtionsökning, bla har efterfrågan på stora bilar ökat i takt med att bilbränslet blivit billigare. Igår presenterade Volvo sitt nya flaggskepp – en väldigt stor bil som ska ta upp kampen med andra europeiska lyxfordon. Visserligen finns den i hybridversion med elmotor för 50km men diesel o bensin blir vanligare än el. Vi har aldrig köpt så många nya bilar i Sverige som just nu. En mobil orsakar 83 kg rester i form av överblivet material vid bla malmbrytning mm.

klimatkontot
Så mycket tillför vi med nuvarande livsstil. Kommun o landsting kommer till med ca 2 ton per svensk

Jag gjorde klimatkontot.se igår. Den visade på 4,5 ton CO2 utsläpp för mig plus de 2 ton som kommun, stat  o landsting släpper ut pga mig. Om det ska vara hållbart, om vi ska klara 2 graders målet måste jag och alla andra komma ner på 2 ton i snitt. Jag tror att många skulle anse att min livsstil är extrem vad gäller konsumtion. Om jag ska klara 2 ton måste jag skrota bilen ( inte sälja den o låta någon annan smutsa ner med den), bo i ett litet hus 40m2 på landet där jag kan odla själv, tillverka allt som jag kan tillverka själv, bli vegetarian  och köpa begagnat.

Just nu pratar de på P1 om ett projekt där man ersatt bilen hos 3 familjer med elcyklar el fyrhjuling mm. Man ville se vad det för med sig att vara utan bil för en barnfamilj. De började handla mat på nätet (lastbil som hemtransportör är tydligen bättre enligt forskaren) på semestern cyklade de på Åland. Allt detta för att vi behöver få ned bilåkandet. Är detta att betrakta som ett val vi gör för att vi vill eller är det en tvingad livsstilsförändring? Familjen väljer efter detta året att ingå i en bilpol istället för att äga en egen bil samt använda cykel till det mesta. Forskaren tror att det blir svårare att få landsortsbon att klara sig utan bil. Stadsbon åker lika mkt bil som de på landsbyggden så i takt med urbaniseringen kan fler välja bort bilen. Välja bort?! vi köper ju fler o större bilar än någonsin!!

Hur kan Rockström o Axelsson säga att vi inte behöver ändra livsstil bara börja välja annorlunda o mer hållbart? Jag tror att de vill hålla modet uppe så att vi trots allt tror att det går att rädda mänskligt liv på jorden. Om vi ger upp finns det absolut ingen chans. Men att luras för att inte bli uteslutna från beslutsrummen  tar bort guru statusen för Rockström o Axelsson.

Obama känner inget behov av att luras när han säger ;” – Vi är den första generationen som får känna av klimatförändringarna och den sista generationen som kan göra något åt den.” Heder åt honom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *