Rockström checkar in 2 grader!

Antropocen
Antropocen kan definieras som den tid då människans verksamhet globalt har påverkat jordens klimat och ekosystem

Jag kritiserade Rockströms sommarprat för att vara snällt och optimistiskt i överkant. Det lät som om detta nog fixar sig bara vi justerar lite så kan vi i stort hålla på som vanligt fast på ett något justerat sätt. Idag pratade han mer kraftfullt och tydligt. Vi behöver bli planetskötare NU och börja böja utsläppskurvan nedåt NU för att helt enkel rädda mänskligt liv planeten. Han eldade säkert upp 97% av alla lyssnarna, övriga 3% klimatförnekarna är bland de utrotningshotade arterna, enligt professorn. Han beskrev en helhet som inte bara handlar  om att några öar i stilla havet riskerar att dränkas utan det handlar om rättvisa, ekonomi, konsumtion, politik, vilja till förändring, pågående massutrotning, planetens resiliens mm. Upp på barrikaderna nu skall vi djävlar klara detta! Han väntade till sista inlägget med att tala om hur vi ska få vårt svenska per capita utsläpp av växthusgaser att minskas från ohållbara 10 ton/år till hållbara 1ton/år. Värme o el löser vi med vind o sol CLICK,  Åk minimalt med bil, börja cykla o skypa CLICK,  Ät inte vanligt uppfött svin- o nötkött ej heller palmolja CLICK. Minska prylkonsumtionen genom att köpa bara det som behövs och då helst  begagnat CLICK. Flyg funkar med fossilfritt bränsle CLICK. Sätt krav på offentliga anläggningar så att de minskar din del av de gemensamma utsläppen CLICK. Sedan är det klart och då lever vi i ett fossilfritt sverige 2030!

MEN så lätt är det inte utan snarare än CLICK skulle Johan ha tryckt på ordet SVÅRT som han också använde ihop med Clickandet. Jag har använt Klimatkontot .se och det liv som ska levas på 1 tons nivån är ett helt annat liv än det vi lever idag. Dessutom har målet redan spräckts eftersom det offentliga släpper ut 2 ton åt mig varje år. Någon sa att vi, klimatpessimisterna vill ta samhället tillbaka till stenåldern. Men den mycket pessimistiska  ( och realistiska) Noami Klein menar att en materiell standard som vi hade på 60-70 talet kan vara hållbar.  Vad gäller matproduktionen är väl närodlat enligt Bullerby konceptet närmast det hållbara. Boendet behöver bli mycket tätare, mindre och kollektivt med superisolerade hus som värms med kroppsvärme kompletterad med sol- o vindel. El bil kan gå bra om vi åker flera i bilen och bara korta avstånd. Flyg är inte att tänka på så länge dagens flygbränsle används. Ska vi konsumera så mycket mindre behöver vi också jobba mindre. Vi får dela på de jobb som behöver göras och inte jobba med vilken onödig produktion som helst bara för att bidra till en icke hållbar tillväxt.  Kan vi ändra detta på 15 år? Vad ska förmå oss att ändra vår livsstil och syn på arbete så radikalt? Vad skall få dagens politiker att släppa tillväxtekonomin ? Vad skall få den rikaste procenten av befolkningen och de största globala företagen att släppa strupgreppet om oss och överge den sjukliga girigheten de idag lider av?

Jo jag tror att detta okända, det som skall kunna ändra på rådande paradigm, det som får oss att vilja överge vår livsstil , det som får oss att äntra barrikaderna, detta okända kommer- helt säkert. Jag hoppas bara att det kommer i tid. Om det blir för sent kan det likaväl dröja så att avslutningen för mänskligheten blir som ett fyrverkeri ur vars rök nästa livsform ska få den chans som vi förverkat. Den nya tiden blir enligt Rockströms ordbruk post antropocen; efter den mänskliga tidsåldern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *