It bloody matters even after..

dsc_0259.JPG

Havsnivån förväntas stiga med 2 meter inom 100 år, står det i “The Sience” den kanske mest välsedda vetenskapstidningen. Andra säger att nivån kommer att stiga med 20 meter inom 50 år. OCH……?? Hur gammal är jag då? jo 102 år! Då är jag snart, troligen redan innan i evighetens vila. Vad spelar det för roll, inte för mig i alla fall. Hur gammal är jag när klimatet blir ohållbart att leva i? 85? So what?! Det är bara att surfa på så länge det går.

Vi lever under samma paradigm oavsett vad det gäller. Snabb tillfredställelse även om det sker på någon annans bekostnad, mina barns tex. Det gäller även mig själv; jag äter det jag gillar idag även om kärlen slammar igen, jag jobbar mer än jag behöver även om det kostar hälsan, jag röker, motionerar inte, dricker för mycket även om det kostar några år av livet, jag kör bil så ofta och så fort jag vill även om det förorenar klimatet och riskerar andras liv. Jag röstar på de politiker som snabbast lovar mer i MIN plånbok oavsett hur samhället i övrigt ser ut. Jag förbrukar i övermaga allt, överkonsumerar allt för att fylla mitt behov av tillfredsställelse så snabbt som möjligt. Jag skitar ner och ser det inte ens som ett problem, än mindre förstår jag att det blir någon annans problem. Så fortsätter det hela tiden.

Idag den 15 september råder det bankkris i världen, börserna rasar efter att en storbank i USA annonserat att de riskerar konkurs. Alan Greenspan säger att det är det värsta som hänt på 100 år och att fler banker kan komma efter. Ekonomerna säger att det kommer att påverka räntan, den stiger det blir svårare att låna pengar, investeringarna sjunker, vi vågar inte köpa så mycket och ….OCH TILLÄXTEN RISKERAS!! Hu så hemskt. Det vi kallar tillväxt, den ohämmade exploateringen av planeten riskeras! Är detta slutet? This is not the end, it´s only the beginning of the end, som Churtchill sa innan dagen D. Vi eller snarare jag hoppas på att detta är början till en mer hållbar världsordning. En värld i fred med Gaia.

Gunnar, den danske godsägaren känner en familj som har en enorm ek skog på sina marker. De, familjen avverkar och planterar i denna ekskog i den takt den tål för att vara till nytta för denna och kommande generationer. Reglerna för hur denna förvaltning skulle ske skrevs ner för flera hundra år sedan. Vilket arv!, vilket ansvar att förvalta detta arv till barn och barnbarn! Många generationer i den familjen har bara skött planteringen utan att kunna ta ut något virke att sälja. De har jobbat gratis i den förvissningen att kommande generationer kommer att få det bra pga deras arbete. De har ärvt ett uppdrag och för det vidare. Vilket är vårt uppdrag? Har vi något?

En av våra krigskungar beordrade plantering av Ek skog på Visingsö för att även kommande generationer, om ca 300 år skulle ha tillgång till bra virke att bygga krigsfartyg av. Landet måste ju försvaras även i framtiden! Nu använder Bofors inte så mycket Ek men tanken var god och framsynt. Kungens tidshorisont sträckte sig längre än hans eget liv.

Indianerna tänkte på den 7 de generationen. Vad vi gör idag gör vi för den 7 de generationen. På det sättet tryggades tillgångarna och förutsättningarna för ett bra liv även i framtiden. Det var bra att värdera om vårt arbete idag skulle gagna den 7 de generationen.

Planeten vi bor på är också ett slags arv, en boplats som vi använder och lämnar över till våra barn och kommande generationer. Det vi gör idag har betydelse för livet i framtiden. Kan vi känna ett ansvar för dem som ännu är ofödda och som kommer att leva när vi är döda? Det är tveksamt. När förlorade vi förmågan att känna med de ännu ofödda, med andra människor på planeten, med andra djur, med Gaia själv? Kan vi förvänta oss empati från andra när vi inte själva kan tänka mer än på oss själva?

Kan vi få politiker som tänker framåt på den 7 generationen? Kommer vi att rösta på dem i så fall? Kommer vi att bedömma och prioritera det vi gör, de beslut vi fattar på vad de tillför för förutsättningar för framtida generationer? Hoppas det!

Den här planeten spelar roll även efter min och din död! It bloody do matters!

2 thoughts on “It bloody matters even after..”

  1. Bra skrivet! Men hur ska vi egentligen bete oss f?r att vara riktiga? I en v?rld d?r en explosionsartad befolkningstillv?xt tagit oss fr?n 3 miljarder m?nniskor till 6 miljarder p? lite mer ?n trettio ?r? G?r det att vara god i alla avseenden? Och vad ?r det att vara god mot milj?n? Sv?ra fr?gor…

    Till att b?rja med kan ?tminstone alla ni som sliter timtals med motorgr?sklippare och mossrivare p? era privata tr?dg?rdsmarker anv?nda tiden till att odla egna gr?dor ist?llet.

  2. “I USA anv?nds 70 % av all majs till f?da f?r boskap, och 80 % av alla sojab?nor i v?rlden ?ts av boskap.”

    “En chicken McNugget ?r majs av majs av majs… Allt k?tt p? McDonalds ?r egentligen majs. Kycklingen har blivit en maskin som omvandlar tv? pound majs till ett pound kyckling.”

    L?ser om hur vi ska n? en h?llbar math?lling…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *