Astra Zeneca gör reklam i P1-Ekot.

 

Kolesterolmyten
Läs Ravnskovs hemsida om statinerna

“Statiner minskar risken för hjärt infarkt och stroke med 30%. Stor undersökning på 12700 personer. Statinbehandling kan rädda många liv.” Nyheten kunde höras på P1 flera gånger under veckan.  Jag läser lite mer om undersökningen på dagens medicin.  Undersökningen visade att 91 personer med någon riskfaktor som fetma eller rökning behöver äta statin ( i detta fall Crestor) i 5,6 år för att en incident med infarkt/stroke  skall förebyggas bland dem jämfört med en placebogrupp. astra Zeneca som tillverkar Crestor sponsrar undersökningen. Det står inget om vilka bieffekter som noterades i crestor gruppen (de som inte tålde medicinen plockades bort). Det står inget om vad en livsstils förändring skulle innebära för risken att få en infarkt jämfört med att äta Crestor. Statiner säljs för ca 150-200 miljarder skr per år! Är det värt det?  Ska Ekot göra reklam för Astra Zeneca? Reklam är partisk det vet vi men när Ekot för fram en nyhet förväntar vi oss en objektiv redovisning. Vi är öppna för dessa nyheter…det är dags att stänga det fönstret.

crestor-pack
Inget friskt liv kräva dessa piller

Det mest slående med undersökningen kanske var att av dessa 12700 personer med en riskfaktor som rökning eller bukfetma var det bara 3-4% som fick en infarkt eller stroke under 5,6 år.  Nyheten i Ekot kunde lika väl varit, ” Risken för hjärtinfarkt  hos feta rökare är inte så stor som alla tror, stor undersökning visar på små hälsorisker p.g.a fellevnad”

obesity1
En oundviklig del av evolutionen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *