1944. Politik? Nej – förtvivlan!

Mycket mer än politik
Mycket mer än politik

Direkt när jag hörde och såg Jamala i Ukrainas bidrag 1944 blev jag mycket berörd. Smärtan i röst och hennes kroppsspråk kombinerat med ett fantastiskt ljusspel gick rakt in i hjärtat. Det var som om något blev bekräftat i mig, en inre ton blev bevittnat. Detta något har med förtvivlan över krig, flykt, klimat, ekosystemets kollaps, maktutövande mm att göra. Associationen till första gången jag fick denna upplevelse var tydlig. Michael Jacksons Earth Song tog mig med storm, Jamala var en bris jämfört med den. Men vinden kom från samma håll. Jag är fortfarande förvånad över att Jacksons sång och video inte startade en revolution. Den kom kanske för tidigt? Michael var långt före sig.

Sedd 96 miljoner gånger på Youtube. Mer aktuell än någonsin
Sedd 96 miljoner gånger på Youtube. Mer aktuell än någonsin

Tidigare i denna tävling har liknande låtar som Ukrainas kommit sist och jag förväntade mig ingen annat nu heller. Så jag blev mycket förvånad när den gick vidare. Att den skulle vinna var helt otänkbart. Men tydligen är det fler än jag vars känsla i bröstet blev bekräftad och synliggjord av Jamalas uppträdande. Den handlar om 1944 och tatarerna på krim men det finns kopplingar till det som händer idag och samma förtvivlan finns inom oss av andra orsaker.  Att den kunde vinna gav mig hopp! om än litet.

De säger att det var politik och att Ryssland fick på näsan. De som säger så är antingen blinda eller helt känslokalla. Men just denna gång fick de inte bestämma. Tillräckligt många hjärtan blöder med världen, tillräckligt många vill få till en förändring. Det som brukar komma sist och förringas kom nu först! Ett litet steg i rätt riktning?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *