Fria hallucinationer med radio i öronen o yxa i hand

Jag har ägnat hela dagen (17/5) till att kapa o klyva ved. Under tiden har jag lyssnat på P1 och många tankar har väckts.

Vedkapning; onödigt arbete!?

Flyktingar kom till den lilla Gotländska byn Garda. De kom dit på natten o frågade tolken: “Finns det jobb, sjukvård och affärer här ?” Tolken svarade nej. “Var ska barnen då handla godis och jag som är rökare behöver ju köpa cigaretter!” utbrister flyktingen. I ett annat program menar en tjeckisk författare att flyktingarna inte kommer för att de söker ett bättre liv utan för att de måste. En annan flykting i Garda ville inte dela rum med en arab och gav sig därför av till Bergen, Norge där han fick jobb och boende. Nu önskade han sig ett hus och en flickvän. En annan invandrare kom till tals då det gällde svenska för invandrare. Han kom för 9 år sedan och lärde sig svenska själv. Han drev nu en bilverkstad. Han pratade som en riktig Norrlänning och lät mer svensk än de invandrarbarn som är födda här men inte vill prata som svennarna. Det skiljer på inställning hos både svenskar o invandrare. En del är som fågelungar och bara väntar på att få maten nedstoppad i halsen andra hanterar sin situation och tar ansvar. Jag tänkte att vi nu måste ta hand om flyktingarna, hämta in dem – med flyg! MEN de som söker ett bättre liv och inte flyr bort från ett krig har idag inte plats i det planet. De fördärvar för dem som verkligen behöver och som längtar efter tak över huvudet, mat i magen och ett liv utan dödsångest tills allt lugnar ner sig. Sedan kan vi prata integration. I Garda ordnade volontärer samkväm med flyktingarna man fick höra hur de sjöng barnvisor på rim. Jag kunde se för mitt inre hur de hoppade fram föreställande små grodor. Vilken vallgrav detta måste skapat mellan svenskarnas välkomstritual, flyktingarnas krigsupplevelser och bättre-liv-sökarnas visioner. Kunde vi prioritera krigets flyktingar skulle mottagandet  ske med öppna i stället för misstänksamma hjärtan.

Ett program handlade om Prag och integration. Den svenske journalisten boende i Prag berättade om hungermuren som byggdes på 1300 talet.  Skulle den skydda mot digerdöden? Nej den fyllde som mur ingen som helst funktion den gav dock arbetstillfälle, man fick något att göra och folk kunde tjäna pengar. Oj va konstigt! eller? Hörde ju idag om att Ost länken på höghastighetsbanan var förhandlad med Södertälje, Trosa mfl kommuner. De åtog sig att bygga 55.000 lägenheter och spendera 1 miljard till snabbtåget om det blev av. Snabbtågsbanan är som hungermuren, den byggs för att skapa jobb och tillväxt inte för att den behövs. Så är det även med Nya Jas Gripen E som är bra för försvaret och svensk försvarsindustri enligt flyggeneralen. Vi utför massor av lönejobb som inte behövs men som finns för att folk ska ha något att göra och för att de ska kunna tjäna pengar som ska konsumeras på onödiga saker. Planetens ändliga resurser konsumeras i onödan. Kan vi inte leva utan att ha ett lönearbete på fulltid, en fullbokad kalender och ett överdimensionerat boende som mer liknar en loppmarknad än ett livsrum? Kan vi inte njuta av att vi faktiskt lever här på planeten under några år, en fantastisk planet full av magi. Jorden har fött oss långt innan industrialiseringen och det kan den göra igen om vi inte förstör den.

Reumatiker föreningens ordförande förhandlar sig till osedvanliga förmåner trots 57.000 i månadslön. Hon menar att man inte så lätt kan få annat arbete vid 58 års ålder och därför måste tänka på försörjningen om hon skulle bli utan detta uppdrag. Med gratis boende, 6000 i skattebidrag och garantier om fortsatt anställning skulle hon lätt kunna spara 30.000 i månaden till sin pension (säkert ingen garantipensionsnivå som många arbetsoförmögna reumatiker har). Hon är lika fartblind och skamlös som många andra höginkomsttagare. Vd ar i de 30 största bolagen i Sverige har höjt sina löner med 17% senaste året. Allt motiveras med att verksamheterna vill ha den bästa kompetensen. Vid vilken lönenivå måste man betalas mer för att vara motiverad att utföra sitt arbete?Jag är väldigt motiverad till att ta hand om patienterna även om jag tjänar en bråkdel av de statliga cheferna. Trafikverkets chef (var det nog) med Polischefen hack i hälarna tjänar ca 156.000 i månaden. Hoppas de är väldigt kompetenta och motiverade annars beror det väl på för låg lön eller? I en ideell förening som Reumatiker förbundet borde det finnas gott om kompetenta eldsjälar som skulle göra ett fantastiskt arbete för halva den månadslönen som ordföranden har idag. Det är väl denna ekonomiska fartblindhet som tycker att 30.000 till en flyktings hemresa är rimlig ( får de sedan inreseförbud eller blir de pendlare?) eller 1900 per dygn till ett HBV hem för ensamkommande barn (kan vara riskpengar eftersom man riskerar bli ihjälslagen som i Varberg) eller att Marocko behöver utvecklingsstöd för att kunna ta hand om de barn som rest till sverige ( bra affär för Marocko att skicka fler barn hit?!) Vi hatar att bli lurade oavsett om det är oskäliga bidrag eller Panamaisk skatteflykt.  Svensk korruption; cheferna o makthavarna håller varandra om ryggen för att öka sina ersättningar  och skapa distans till den arbetande pöbeln!

Som avslutning. Repporten frågar barnmorskornas företrädare som vill ha en barnmorska per födande kvinna: ” Har vi råd med det?” Samma fråga ställs till hälsoministern. Han menar att man satsat 2 miljarder till 2019 på bättre förlossningsvård. Vi har råd med höghastighetståg, med Jas Gripen i ny version mm MEN vi har inte råd att ge våra födande kvinnor en trygg o säker förlossning?! Lika dumt som det en Ring P1 deltagare menade att vi av ekonomiska skäl inte kan ta miljöhänsyn. “Vi har ekonomiska realiteter som kommer i första hand”.  Eko-nomi betyder väl att hushålla med miljön. Vi kan av ekonomiska skäl inte låta bli att fördärva förutsättningarna på planeten för mänskligt och de flesta andra arters liv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *