Byt Biffen mot Fisk

img_8977add.JPG

 

Odlad fisk står för hälften av all den fisk mänskligheten äter. Här i norden är det mest lax som odlas och då i Norge. Om man jämför med nöt “produktion” ( är det inte hemskt att man partar om kött dvs djur som en produkt som produceras) så går det åt 10-15 ggr mindre foder, hälften så mycket vatten och en försumbar landyta för att odla 1 kg fiskkött. Ovan på det så vet vi att nötköttsproduktionen står för 20% av all växthusgas utsläpp, lika mycket som all biltrafik och flyg tillsammans! De fiser metan som är mänga gånger mer potent som växthusgas än Co2., transporter och foder framställaning släpper också ut mycket Co2 i samband med nötköttsframställning.  Fisk odlingar släpper ut en försumbar andel växthus gaser jämfört med nötkött produktion. Dessutom ger fisk oss de viktiga omega 3 fetter som vår  hjärna till stor del är uppbyggd av och omega 3 fettet förebygger hjärt -kärlsjukdom och tex reumatism mm. Det är väl bara att slå till, börja odla mer fisk i sverige, där det finns så mycket kust och 100.000 sjöar som är större än 1 hektar ( 10.000m2).  Det blir besvärligt när detta kommer på tal för fritidssvenskar i sina sommarhus vill inte ha denna verksamhet inpå knutarna?! Det sänker värdet på sommarhuset och stör rekreationslivet. Husägarna protesterar och driver ärendet flera år, initiativtagarna tröttnar och vi köper in den odlade fisken istället. Hur länge har vi råd med att importera det vi vill ha och hur länge vill vi säga nej till de arbetstillfällena?Det är ju liknande med vindkraften. Flera tycker att snurrorna förfular, stör och att det på något sätt kommer att visa sig att de är riktiga olägenheter. Som kärnkraftsavfall eller? Många av vindkraftens motståndare vill hellre satsa på kärnkraft eftersom den inte syns och inte stör. Vänta tills ytterligare ett kraftvärk får en härdsmälta det är ju bara en tidsfråga.

Fast nu gällde det fiskodling. Jag hörde ovan siffror från en professor i biologi som nästan önskade att han varit verksam i Kina där det är mindre gnäll över störd utsikt och försämrat värde på sommarhuset.  När skall vi svenskar fatta att det är allvar och att det egoistiska sinnelaget vi verkar vara födda med ibland måste få ge vika för helhetens bästa.

För min del får de odla var som helst utom i Varberg, Halmstad, Träslövsläge, Danmarks västkust ner till Blå van och alla andra surfbara ställen så det så! Vi vill inte ha fiskskit på våra segel!

21/10

Idag är fiskindustrin i ropet på ett annat sätt. Odlad eller fångad fisk flygs till Thailand för att den skall fileas och packas innan den återkommer för att säljas. 1600 mil tor! Beror det på att Thailändarna är särskilt bra på att rensa och packa fiska? Troligen men ett annat skäl är väl skillnaden mellan europeiska löner och Thailändska. Flyget är för billigt och miljöfaktorerna ej tillräckligt beaktade. Bra är dock att sådana här rutiner avslöjas så att det kan bli en förändring. Det är flera sådana, i förhållande till problemen små observationer och förändringar som ändå tyder på en hastigt ökande medvetenhet.

Det finns annat som inte är så bra med fiskodlingar. Det göder vattnet där de odlas och många vatten är idag redan övergödda av jordbruket. De, odlingarna måste skötas med miljöhänsyn likt jordbruket, det finns miljöförstörande fiskodlingar idag som sprider miljögifter i vattnet. Fisken vi odlar, mest lax är inte gräsätare som Karpen ( som odlas i asien) utan lax vill ha fiskkött och fiskolja. Dessa “produkter” kommer från fiskindustrin som fiskmjöl och fiskolja. Det kommer att bli brist på detta fiskfoder och oljan är det redan brist på. Således får odlingsplatserna, fisksort och foderalternativ beaktas mm. Allt har sina besvärligheter. Det är de otroliga mängder som fordras för att kunna föda alla människor idag och i framtiden som spelar roll, det tar också plats och sätter sina spår. Men Fisk istället för Biff  gäller tills vi blir helvegitarianer.

3 thoughts on “Byt Biffen mot Fisk”

  1. H?r sitter man och tar del om denna text om Fisk ist?llet f?r Biff och s? n?s man av rykten om f?rs! K?ra hj?rtanes…

    N?, jag har precis satt i mig ett ?gg vilket v?l ocks? ?r etiskt och ekologiskt f?rkastligt (?ven om h?nan dock l?gger fler ?gg ?n den ger kg vid slakt…) Vad jag intresserar mig f?r ?r vilka f?ljder det kan t?nkas bli av att vi m?nniskor “odlar” matfisk i v?ra vatten. Rubbningar i ekosystem? F?rs?mrad vattenkvalit?? Mutationer och nya arter? Vanligtvis inneb?r s?dana rubbningar i systemen som m?nniskan orsakar f?ljder som vi inte bryr oss om f?rr?n det blivit ett problem…

    Hur blir det med st?rre utbredning av GMO (Genmodifierad mat)? M?nga s?ger att det ?r n?dv?ndigt f?r att klara framtiden f?r oss m?nniskor, andra varnar f?r hur naturen, som s? l?nge givit oss f?ruts?ttningar f?r liv, tr?ngs ?t sidan och s?desf?lt snart best?r av genmodifierade gr?dor. ?r vi m?nniskor s? skickliga att vi kan ?terskapa naturen p? precis det s?tt som massvisa ?r av evolution gett upphov till?

    Vi tror att teknik ska l?sa alla problem, men teknik skapar nya problem, och vi skapar teknik f?r att l?sa problemen orsakade av tekniken. Fr?gan ?r ber?ttigad: Finns det teknik som l?ser sina egna problem?

  2. En f?ruts?ttning f?r befolknings?kningen var odlandet av de s?desslag som v?xte b?st. M?nniskan blev bofast ist?llet f?r nomad, f?dde ungar var annat ?r ist?llet f?r var 4. Billig energi gav tillv?xt v?lf?rd b?ttre hygien h?lsov?rd som g?r att fler ?verlever och blir ?ldre mm. Om vi skall leva utan odlingar, fisk eller s?d och b?rja samla/jaga igen av det som naturen “naturligt” ger beh?ver arten homo sapiens minskas till en tiondel skulle jag tro. Nu ?r vi en del av naturen och v?r p?verkan p? planeten ?r en del av dess utveckling ( f?r?ndring). Fr?gan ?r v?l mer hur l?nge vi kan h?lla balansen i v?ra livsf?ruts?ttningars lindans, d?r vi kompenserar slagsida med nya l?sningar nya l?sningar nya l?sningar… Planeten kommer att snurra vidare och se andra livsformer prova linan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *