93,7% – Bensinen är för DYR!

bensinpriset.jpg

http://www.aftonbladet.se/   den 24/11 utropar: MP vill HÖJA bensinpriset!! tycker du att bensinen är för billig? 93,7% hade då jag kryssat i JA rutan svarat nej på den frågan Det motsvarar väl, förhoppningsvis mp`s andel av väljarkåren? Det är väl som att gå till tandläkaren? Vill du gå dit? Är det för billigt att laga tänderna? eller… Har du för hög lön? Är du för snygg? Har du för bra chefer?  Riskerar du att bli för gammal?  etc. Det är ofrånkommligt att vi behöver byta de fossila bränslen vi idag använder. Den olja vi fortfarande kan använda i våra fordon behöver vi spara på. Det gör vi genom att köra mindre bil, köra lugnare och använda bränslesnålare bilar. Gör vi detta? Gå gärna ner på stan mellan kl 16.00 och 17.00 och se efter. Hur många sitter i varje bil? Du har god tid på dig att räkna för de står stilla i bilkön. Senast såg jag en stor bil som hade 4 passagerare! Det stod länstrafiken på den bussen. De andra bilarna hade väl i snitt 1,2 innevånare, i Värnamo där det tar 45 min att gå genom hela staden och lika lång tid att cykla ett varv runt den. Kör vi lugnare? Prova att hålla hastighetsbegränsningarna särskillt precis efter en 50 eller 70 skylt. Jag tror att du liksom jag då upptäcker något fladdrande i bakspegeln, ett lyse som åker fram och tillbaka. Det ligger så nära att bakspegeln ej kan se fordonet men snart får du se det riktigt nära liksom föraren som visar sin värsta grimas när han/hon står på gaspedalen och smeker din vänstra utsida. Jag tar på mig kepsen, solglasen och visar att jag är en cool surfare, dvs jag tillhör inte detta rike utan lägger hellre mina pengar på segel än drivmedel. Har vi bränslesnåla bilar? Ja 30% av nybilarna är miljöbilar så det går åt rätt håll. Jag har ju 2 bilar varav en husbil 0,9l/mil och en Yaris 0,45l/mil så visst vore det bra med billigare diesel meeeen ibland måste man använda hela hjärnan inte bara reptildelen och ta ansvar även för 7de generationens livsvillkor (som indianerna tänkte). Med högre bränslepriser kan jag utan att riskera stryk köra i 60 km/tim ( och istället förbruka 0,7 l/mil resp 0,3 med Yarisen) och stanna vid kusten en vecka då jag väl kommit dit. Hela denna process mot lugn körning i välpackade bränslesnåla bilar går via högre bränslepriser. Eftersom det är 93,7% av aftonbladets läsare som bara skulle välja en bensinsnålare bil, köra lugnare och ta cykeln oftare pga av ett avskräckande bränslepris. Om eller snarare när vi får ett bra förnybart bränsle ( ekologiskt framställd metanol utan regnskogsskövling?) räcker det inte med att det finns det måste dessutom vara billigare än fossila bränslen för att våra reptilhjärnor skall reagera och välja rätt pump. Idag är metanolen nästan lika dyr som bensin och eftersom metanolbilarna drar mer metanol än bensin är det säkert många miljöbilar som går på bensin idag. Vad behöver hända för att denna fixering vid ekonomiska drivkrafter skall mogna hos oss homo sapiens? Det är pga bränslepriset som vi surfare idag oftare åker 3  i en bil med släp istället för i var sin buss som innan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *